A móri öttusázó saját félelmeit is legyőzte

2020.08.06. 08:24

Fejér megye legjobb női Balaton-átúszója Deák Melinda Zóra

A 38. Lidl Balaton-átúszás 5,2 kilométerét a nők között 77. helyen teljesítette Deák Melinda Zóra. A Móri Öttusa SE sportolója ezzel a leggyorsabb megyei hölgy volt a Révfülöp és Balatonboglár közötti távon.

Ferencz Balázs

Deák Melinda Fotó: Deák-család

1 óra 35 perc 2 másodperc. A Székesfehérváron élő, de Móron sportoló Deák Melinda Zóra bő fél órával később ért a balatonboglári célba, mint a női győztes, a nyíltvízi úszó, Olasz Anna. A 17 esztendős Deák Melinda nem úszó, természetesen az öttusa a választott sportága, hiszen nagyapja az egykori mester­edző, a sportágban a női csapat legeredményesebb szövetségi kapitánya, Kulcsár Antal volt, édesanyja a most is edzősködő, s nemzetközi versenybíróként ténykedő Kulcsár Ágnes, édesapja pedig a válogatott korábbi vívóedzője, Deák Ferenc. A Balaton-átúszás kiválóan illeszkedett az öttusázó hölgy felkészülésébe.

– Először úsztam át a Balatont. Nagyon vártam már, hogy elindulhassak, mert kíváncsi voltam, hogy milyen nyílt vízben ekkora távot leúszni – mesélte a Móri Öttusa SE kiválósága, Deák Melinda. – Soha életemben nem úsztam ilyen hosszút egyben. Az volt a célom, hogy átérjek a túlpartra, s legyőzzem saját félelmeimet. Ugyanis nem szeretem a mély és átláthatatlan vizeket.

Nem készült igazán a Balaton-átúszásra az ifjú öttusázó, a versenyt megelőzően egyetlen alkalommal úszott a Velencei-tavon. De ott sem tempózott többet, mint egy átlagos edzésen, ahol 3, 3 és fél kilométert úszik.

– A negyedik kilométer után éreztem némi fáradtságot a vállamban, egyébként simán teljesítettem. Jó edzésként szolgált a felkészülésben.

Deák Melinda Fotó: Deák-család

Mert Deák Melinda Zóra komoly terveket szövöget a hamarosan rajtoló öttusaszezonra. Felnőtt országos bajnokságon alkotna olyat, amit minden bizonnyal megsüvegelnének egyesületi otthonában, Móron.

– Úgy tűnik – ha a vírushelyzet is engedi –, októberben és novemberben állok rajthoz a felnőtt-, illetve a junior ob-n. A télen nagyon készültem erre az idényre, nagyon szerettem volna tudni és átélni, hogy mire elég az az elvégzett munka, amit beletettem a felkészülésbe. Sajnos, nem volt erre lehetőség, ami kicsit letörte a lelkesedésemet. De most visszarázódom, s remélem, hogy jövőre többet versenyezhetek itthon és külföldön.

A márciustól nyár elejéig korlátozott, csökkentett ritmusú sportélet természetesen megviselte Melindát, azonban szerencsés helyzetben van, miután szülei az edzői.

– A futóedzésekben nem zavart be a leállás, itthon lőttem, erősítettem, és sokat bicikliztem. Kerékpározni egyébként nem lenne időm, de nagyon kellemes elfoglaltságnak tartom. Nagyon vártam már, hogy mehessek végre az uszodába, mert az egyik kedvenc számom. A lovaglást azonban hamar, már május végén elkezdtem. A vívást egy hónapos kihagyás után kezdtem újra, talán kicsit többet tudtam edzeni, mint a többiek.

A vívást édesapja, Deák Ferenc oktatja, a laser-run és az úszás szakmai munkáját a korábbi ifjúsági Európa-bajnok, Kulcsár Ágnes irányítja. A lovaspályán Gelencsér Zsanett, volt válogatott lovas az idén nagyot álmodó Melinda edzője.

– Szeptemberben sikeres lovasminősítő vizsgát szeretnék tenni, hogy aztán öttusában tudjak indulni a két országos bajnokságon. A felnőttek között is az élmezőnyben, az első tíz között szeretnék végezni. Hallottam, hogy olykor problémát jelent, ha egy versenyzőt a szülei edzenek. Mi nagyon jól kijövünk egymással, beleszoktam a rendszerbe, gördülékeny a közös munka – mosolygott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában