Egykori válogatott felügyeli az utánpótlást

2020.06.05. 17:43

Ismét kézbe vehették a labdát a DAC-nál

A korábbi magyar válogatott játékos, a 2016-os EHF-kupagyőztes Varga-Takács Dusmáta a DAC Női Kézilabda Szakosztálynál talált otthonra edzőként, ahol a harmad­osztályú serdülő és az U14-es csapatot irányítja. Vele beszélgettünk.

Kecskés Zoltán

Megkezdték az edzést az U14-es serdülő lányok is

Fotó: egyesület

Varga-Takács Dusmáta karrierje jó példaként állhat a fiatalok előtt. Dusi 10 évesen kezdett a kézilabdával ismerkedni, édesanyja kezei alatt Dunaújvárosban. Szülei is űzték a sportot, példájukat követve nem is lehetett kérdés, hogy milyen pályát választ.

14 évesen már a Dunaferr serdülő csapatának tagja volt, majd végig járva a szamárlétrát 17 évesen bemutatkozhatott a felnőtt csapatban, majd a válogatottban is. Később Hódmezővásárhely és Kiskunhalas csapatában, majd 9 évig az NBI-es Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttesében játszott. Jelenleg pedig egy kisebb klubnál, a DAC-nál edzősködik Újvárosban.

– A vírus nagyon megviselte az utánpótláskorú gyerekeket. Két hónapon keresztül otthon végezték becsületesen a rájuk kiosztott feladatokat. A legrosszabb az volt, hogy hiányzott nekik a labda. Az online edzéseken főleg szökdelő, helyben futó, erősítő, illetve koordinációs gyakorlatokat végeztek. A cél az volt, hogy elfáradjanak, de legyen benne játékos feladat is, ami a motivációjukat fenntartja – mondta az edző.

Megkezdték az edzést az U14-es serdülő lányok is
Fotó: egyesület

Május közepétől azonban visszatérhettek a Dózsa György Általános Iskola tornatermébe, ahol tréningezni szoktak.

– Három hete kezdtük újra – a fokozatosság elvét és az ajánlásokat betartva – a közös edzéseket. 6-6 fős kis csoportokban, elkülönülve zajlik a gyakorlás a kontaktot elkerülve. Bár a gyerekek szeretnék, de a biztonságot szem előtt tartva, egyelőre nincs egymás elleni játék. Most a legfontosabb az, hogy a játékosok ismét visszarázódjanak és élvezzék a kézilabdát – nyilatkozta Varga-Takács Dusmáta.

Végül elmondta, hogy jövő héten végleg lezárják a csonka szezont, és következhet a jól megérdemelt nyári pihenés. Júliustól pedig megkezdik a jövő idényre való felkészülést, amit a tervek szerint augusztusban, egy intenzív edzőtáborral fejeznének be helyben, Dunaújvárosban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában