Az Alba edzője erős ellenfeleket remél

2020.06.14. 20:38

Augusztus közepén kezdenek a kosarasok

Az Alba Fehérvár a múlt hét közepén bejelentette első légiósát, a tervek szerint négy külföldit szerződtetnek a következő szezonra.

Horog László

Az Alba kosarasainak edzője, Forray Gábor optimista Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Elsőként az egyik legjobb magyar kosaras, Vojvoda Dávid érkezett, áprilisban írta alá szerződését az olasz élvonalból hazatérő hátvéd. Múlt héten pedig az amerikai Frank Turner látta el kézjegyével a megállapodást.

Korábban felmerült, hogy a legutóbb Jászberényben szereplő – két meccset vívott új csapatával, majd az idényt lefújták – irányító, Ian Baker érkezik Fehérvárra, végül nem született megállapodás, így Frank Turner jelenti a megoldást. Az Alba vezetőedzője, Forray Gábor nem titkolja, olyan együttesben gondolkodik, amely harcban lesz az aranyéremért.

– Nem tudni, mikor kezdődik a bajnokság. Az utóbbi években az adott világversenyek befolyásolták a startot. Volt, hogy október elején, de előfordult, hogy szeptember végén. Én októberre tippelnék. Olyan együttest szeretnének, amely méltó vetélytársa lehet a legjobbaknak. Azt nyilván nem mondhatom, hogy bajnokok leszünk, a mezőny nagyon erős, az viszont meggyőződésem, hogy harcban leszünk a legfényesebb medálért.

Az Alba kosarasainak edzője, Forray Gábor optimista
Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Kérdés, hogy a vírus után milyen erősségű kereteket tudnak a klubok összehozni.

– Vélhetően az egyesületek kisebb költségvetéssel dolgoznak, ugyanis a támogatókat is elérte a válság, mindenki az adott körülmények között igyekszik kihozni a legjobbat. Vojvoda nagy értéke a hazai kosárlabdának, Turner is igazi csapatjátékos, remekül osztogat és védekezik, valamint dobni is tud. Összesen négy külföldiben gondolkodunk, tehát még hármat keresünk, egy hátvédet, valamint két játékost a palánk alá. Magyar kosaras is biztosan érkezik hozzánk. Augusztus közepén kezdjük a felkészülést, 7-8 edzőmeccset tervezünk, erős, hazai és külföldi ellenfelekkel.

A szakvezető szerint kapkodásra nincs ok, a vendégmunkások szerződtetése igazi türelemjáték, mindenki igyekszik a legmagasabb polcról választani, viszonylag olcsón. A piac a bajnokság kezdete előtti hetekben gyorsul fel, akik még nem keltek el, áron alul is megszerezhetőek.

– A csapat ezúttal sem indul a nemzetközi kupában, ami egy hátrány a tárgyalások során. A légiósok számára lényeges, hogy külföldi együttesek ellen is megmutassák magukat.

Bízom abban, hogy az elkövetkező években ott leszünk a FIBA égisze alatt szerveződő kupák valamelyikében. A magyar bajnokság bár lényegesen erősebb, mint sokan gondolják, a légiósok zöme ugródeszkaként tekint rá, aminek oka, hogy hosszú éveken át magyar gárda nem lépett ki a nemzetközi porondra, izgalmas, de belterjes volt a hazai bajnokság. Fontos, hogy három csapat immár minden évben megmutatja magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában