Koronavírus Fejérben

2020.05.19. 17:50

Óvintézkedések mellett, de ismét a csúcsra törnek a fiatal mászók

Közel két hónap szünet után május 11-én újra megnyitotta kapuit a Redrock Falmászóterem a sportág szerelmesei előtt. A megyeszékhely másik mászóklubjánál, a Rotpunktnál azonban egy ideig még nem edzhetnek saját termükben a sportolók.

Krebsz András

Németh Virág (balról), Szász Attila, Zsákai Eszter is nagy összpontosítással ostromolták a falat

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A koronavírus-járvány elleni intézkedések következtében a falmászóknál is alaposan megváltozott az addig megszokott életük. A Mozogj Kreatívan SE főhadiszállásaként üzemelő falmászóterem is bezárt, a március 17-e óta üresen álló létesítmény helyett a tehetséges fiatalok kénytelenek voltak egyedül gyakorolni.

– Jámbor Ádám trénerünk küldött ki a gyerekeknek edzésterveket. A srácok maximum sziklára mentek ki, de a szövetség ezt annyira nem preferálta, így a sportolóink jobb híján otthon próbáltak boldogulni. Nagyjából két hónapja nem láttam a tanítványaimat, ezalatt mindenki egy kicsit bezárkózott. Volt olyan anyuka, aki azzal hívott fel, hogy nagyon nehezen bírják a gyerekek mászás nélkül, szerencsére ez most megoldódni látszik – mondta Grósz Ákos, a Mozogj Kreatívan SE elnöke, aki hálás a Videotonnak, hiszen a cég a zárást követően rendkívül korrekt módon viszonyult a mászókhoz a bérleti díj tekintetében.

Az edzések látogatása természetesen szigorú óvintézkedések betartása mellett lehetséges, kísérők be sem léphetnek a Major utcai épületbe.

– Kizárólag maszkban és kesztyűben lehet bejönni hozzánk, ezek viselése a mászótéren kívül mindenütt kötelező. Az öltözőben tartózkodók és a teremben lévők száma is limitált. Megszüntettük a pénzmozgást, a fizetés mellett a bejelentkezés is csak online lehetséges. A tréningek közben folyamatos a szellőztetés és légtechnika cseréli a levegőt. Automata érintésmentes kézfertőtlenítő került ki több pontra, a falmesterek pedig minden turnus előtt fertőtlenítést végeznek.

Németh Virág (balról), Szász Attila, Zsákai Eszter is nagy összpontosítással ostromolták a falat
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A nyitás azonban még nem jelenti a versenyszezon újraindulását, sok a kérdőjel az idény hátralévő részével kapcsolatban.

– Mi azt szeretnénk, ha ismét lennének versenyek, reményeink szerint júniustól visszaállhat a régi rendszer, ám nem mindegy, hogy milyen áron. A március végére kiírt versenyünket őszre halasztottuk, de ennek a lebonyolítása sem biztos – fejezte ki aggodalmát Grósz, aki szerint mindenképpen lesznek redrockos nyári táborok.

Nem ilyen rózsás a helyzet a Rotpunkt háza táján, az egyesület sportolói az iskolabezárások miatt március 16-a óta nem használhatják az István Király Általános Iskola tornatermében lévő mászófalukat.

Az edző, Jámbor Ádám a földtől távol is figyelt a biztonságra
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– A kijárási korlátozás bevezetése óta a sportolóink folyamatosan edzettek, de csak otthon vagy kint a szabadban, természetesen egyénileg. Ez a kényszerszünet nagy megpróbáltatás elé állítja a közösségünket, ilyen körülmények között, a csoportos tréningek elmaradása mellett sokaknál nehéz fenntartani a megfelelő motivációt. Az újraindulás nálunk várhatóan csak szeptemberben valósulhat meg, amikor elkezdődik az iskola. Nyáron egyébként is sziklákon illetve budapesti termekben edzünk, az ekkor esedékes belföldi és külföldi sziklamászó táborunk pedig még szervezés alatt áll – ismertette az egyesület helyzetét Abonyi Gábor, a Rotpunkt Sziklamászó SE elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában