In Memoriam

2020.05.18. 20:53

Gyász: elhunyt Guóth Iván edző

Gyászol a magyar kosárlabdasport, május 18-án reggel, életének 90. évében, Kecskeméten elhunyt a Videoton kosárlabdázóinak egykori vezetőedzője, Guóth Iván.

Horog László

Győrben született 1930. szeptember 16-án, majd a családjával 1939-ben Kecskemétre költözött, középiskoláit már itt végezte, 1951-ben a helyi tanítóképzőn diplomázott, később, 1960-ban a TF edzői szakát is elvégezte. Néptanítóként Törökfáiban, a tanyasi iskolában dolgozott, valamint kosárlabdázott. Kecskeméten játszott, fiatalon edzősködni kezdett, 1956-ban a Piarista Gimnázium fiúcsapatával országos középiskolás bajnokságot nyert, 1964-ben pedig a város férfiegyüttese az ő irányításával jutott fel az élvonalba.

Három szakaszban irányította a fehérváriakat
Fotó: FMH-archív

Fehérvárra már profi edzőként került 1972-ben, három szakaszban – a hetvenes évek elején, a nyolcvanas évek elején és végén – irányította a Videotont, akik a vidék legjobbja címért versenyeztek. Legjobb helyezésük a 4. hely volt a bajnokságban, viszont nyertek Felszabadulási Kupát. Edzette a SZEOL AK férfiegyüttesét, majd Kecskeméten, Nagykőrösön és Szekszárdon tevékenykedett. Hat évig a magyar válogatott másodedzői feladatait is ellátta, 1996-tól Kecskeméten dolgozott az utánpótlásban. Utolsó munkahelye a Kecskeméti Nemzeti Kosárlabda Akadémia volt, 2019-ben még edzéseket tartott a helyi gyerekeknek.

Több évtizedes, kiemelkedő munkássága elismeréseként 2010-ben a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége Életmű Díját, 2011-ben Kecskemét Sportjáért Díjat, valamint a Köztársasági Elnök Díszoklevele kitüntetést vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában