Betartják a kijárás szabályait

2020.04.13. 18:16

Németh János és Fister Ferenc várja, hogy végre labdarúgómeccsekre járhasson

Németh január, Fister február végén ünnepelte születésnapját. A két fehérvári sportembert barátaik, majd a Mol Fehérvár FC vezetői is köszöntötték. Akkoriban egyikük sem gondolta, hogy március közepétől megáll a labdarúgás.

Horog László

Németh János (balra) és Fister Ferenc sokat tettek a székesfehérvári labdarúgásért Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

A fehérvári futballban különböző feladatkörökben immár öt évtizede vezetőként tevékenykedő Németh János – jelenleg a Vidi utánpótlásának technikai vezetője – január 20-án ünnepelte 75. életévét, a korábbi válogatott csatár, Fister Ferenc február 23-án töltötte a 80-at. Mindketten remek egészségnek örvendenek. Mindössze azt sajnálják, hogy meccsekre nem járhatnak.

Németh Jánost az idei év első hazai bajnokiján az ügyvezető, Balogh Attila köszöntötte, a játékoskijárónál a gyepszőnyegen, majd a 75 esztendős sportembert az elnöki páholyban Orbán Viktor is üdvözölte.

– A miniszterelnök úrnak három éven át voltam az edzője a MÁV Előrénél, az általa írt levelet Csabai Szilvia VIP-menedzser olvasta fel, valamint köszöntött Garancsi István, Hernádi Zsolt és a Budafok együttesét vezető Jakab János is. Megható pillanatok voltak. Egy emelettel lejjebb pedig a régi játékostársakkal, barátokkal koccintottunk, utá­na megnéztük a Honvéd elleni bajnokit – eleveníti fel az emlékeket Németh János.

Nem gondolta, hogy aztán csend következik, hosszú hónapok telnek el meccsek nélkül. Fehérvári lakásában várja, hogy a járvány csillapodjon.

Németh János (balra) és Fister Ferenc sokat tettek a székesfehérvári labdarúgásért
Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

– Az utóbbi fél évszázadban a stadionban töltöttem a napjaimat, reggeltől estig. A nászutam volt az egyetlen, amikor egy hétig voltam távol, szabadságon amúgy soha nem voltam két napnál többet. A foci az életem. Az elmúlt időszakban néha bementem a Csíkvári úti utánpótlásközpontba, ugyanis korosztályos csapataink tavaszi szezonban eddig vívott meccseinek elszámolását, a hazai és idegenbeli találkozók költségeit, számláit összerendeztem és átadtam a főkönyvelőnek. Furcsa volt a csend, az utánpótlás egyetlen korosztálya sem gyakorol, nagyon remélem, május végére rendeződnek a dolgok, ismét edzhetünk és meccseket is vívhatunk. Ha minden jól alakul, heti két mérkőzéssel június végéig befejezhető legalább az NB I-es szezon, július elején a Magyar Kupa elmaradt meccsei is lejátszhatók. Remélem, a pályán dőlnek el a helyezések.

A húsvéti ünnepeket megelőzően szigorítottak a kijárási korlátozás szabályain, Németh János sem hagyja el otthonát. Előzőleg délutánonként Lovasberényben dolgozgatott a telkén.

– A szülőfalumban van egy kis szőlőm, gyümölcsfákkal, présházzal, ott szoktam kikapcsolódni. A szép, tavaszi időben kapáltam, metszettem, füvet, sövényt nyírtam. A séta jólesett otthonról a buszmegállóig, a járművön természe­tesen maszkban ültem, általában ketten voltunk a sofőrrel, tehát könnyedén megoldhattam, hogy távol helyezkedem a többi utastól.

A legendás csatárt, Fister Ferencet a Mol Fehérvár FC ügyvezetője, Balogh Attila köszöntötte 80. születésnapján
Fotó: Meder István/ Nemzeti Sport

Fister Ferencet február 22-én, a ZTE elleni bajnokit megelőzően köszöntötte Balogh Attila ügyvezető, a régi társak közül eljött Puskás Lajos és Tóth Bálint. Fister sem teszi ki a lábát a lakásból az utóbbi időszakban, szigorúan betartja a karantén szabályait. „A Mancz utcában található a lakásom, szerencsére van egy kis erkély, ott üldögélek, szívom a friss levegőt. A párommal élünk együtt, vásárolni sem járunk, a fiam, valamint a párom lánya végzi a bevásárlást, velük sem találkozunk, leteszik az élelmiszert a lakás ajtajához, akkor lépünk ki érte, ha ők elmentek. Egészséges vagyok, nem fáj semmim, úgy érzem magam, mint ötven­évesen, de tisztában vagyok azzal, hogy vigyáznom kell magamra.”

Mivel nincsenek élő közvetítések a tévében, korábbi mérkőzéseket néz, valamint lapozgatja a régi újságcikkeket, amelyek játékos-pályafutása során születtek.

– Eltettem mindent, 1965-től, ezeket nézegetem, valamint takarítgatok. Ekkora rend még soha nem volt az otthonomban, most jut idő mindenre. Pár hete vettem expandert, erősítek, kétóránként megdolgozom az izmaimat, a testemet. Korábban minden napnak megvolt a maga fel­adata foci tekintetében, hetente többször tartottunk foglalkozást fehérvári óvodásoknak Tiber Lászlóval és Kiss Imrével. Természetesen ez is hiányzik, illetve a futball úgy általában. Amikor befejeztem a pályafutásomat, a fővárosból hazaköltöztem Fehérvárra, azonnal elkezdtem járni a Vidi meccseire, ez nem változott az elmúlt ötven évben. Remélem, rövidesen újra járhatok a stadionba, találkozhatok a cimborákkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában