rugalmasság

2020.04.06. 20:10

Ismert a futballidény zárónapja

Az Európai Labdarúgó-szövetség a múlt héten utalt rá, elvárja, hogy a tagországok ne töröljék, hanem fejezzék be nemzeti bajnokságukat. Aleksander Ceferin már az Európa-liga és a Bajnokok Ligája záródátumáról is beszélt.

Ferencz Balázs

Budapest 20190518 Labdarúgás 2019 nők női Bajnokok Ligája BL döntő Olympique Lyon Barcelona Aleksander Ceferin Fotó: Török Attila Nemzeti Sport

Fotó: Török Attila

Kevés olyan ország van Európában, ahol még mindig zajlik a labdarúgó-bajnokság – Fehéroroszországban nem foglalkoznak különösebben a koronavírus-járvánnyal, a Vidi korábbi El-ellenfele, a BATE Boriszov például 1-0-ra nyert szombaton a Ruh Brest ellen – azonban a topligák kivétel nélkül szünetelnek a kontinensen. Természetesen a Bajnokok Ligáját és az Európa-ligát is felfüggesztették a járvány miatt, de egyre több csapat jelenti be, hogy kisebb csoportokban megkezdik az edzéseket. Egyelőre senki nem tudja, hogy lesz-e valóban folytatás, s ha igen, mikor. De az biztos, hogy a két európai futballsorozat augusztus elején lezárul. Erről az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin beszélt a német ZDF-nek.

Aleksander Ceferin (jobbra), az UEFA elnöke Fotó: MW/Török A.

„A Bajnokok Ligája és az Európa-liga is legkésőbb augusztus harmadikán véget ér. Olyan szituációban vagyunk, amely nem megszokott, így muszáj rugalmasnak lennünk a mérkőzések időpontjaival kapcsolatban. Minél hamarabb véget ér a krízis, annál korábban tudjuk újra beindítani a bajnokságokat” – mondta Ceferin. Az elnök nem tartja elképzelhetetlennek, hogy változik a lebonyolítás rendszere, s akár egymeccses párharcok dönthetnek a továbbjutásról. „Az eredeti felállás szerint a csapatok két meccsen dönthetik el a továbbjutást. Az idő hiányában viszont egy mérkőzésen is eldőlhet a továbbjutás sorsa, ebben az esetben semleges pályán játszanának a felek – fogalmazott az UEFA szlovén elnöke. – Az egyetlen rossz megoldás az lenne, ha hagynánk, hogy a járvány közepén mérkőzzenek meg a csapatok egymással. Ezzel veszélyeztetnénk a játékosokat, a bírókat és a szurkolókat is.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában