Kézilabda

2020.03.30. 21:16

Nulláról indultak, szépen haladnak

2017 májusában alakult a Velence SE égiszén belül a kézilabda-­szakosztály, amely női és férfi-, valamint utánpótlás csapatokkal vesz részt egyre eredményesebben a megyei bajnokságokban.

Káldor András

A Velence női együttese (a bal oldalon Győrffy Gergely edző), amely évről évre fejlődik a megyei bajnokságban

Fotó: A Klub

A velencei kézilabda motorja, életre hívója Győrffy Gergely, aki 11 éves kora óta él-hal a kézilabdáért, és azóta rendszeresen játszik. Három évvel ezelőtt gondolt egy nagyot és megalakította a szakosztályt.

– 2017 szeptemberében indultunk el az első bajnokságokban, bár a szakosztály létrehozásához szükséges „alapok” lerakása két évvel korábban indult azzal, hogy elkezdtük verbuválni a csapatokat a feleségemmel. Helyi kupákat szerveztünk, de játszottunk edzőmeccset különböző erősségű együttesekkel, és ezáltal próbáltuk minél jobban összerakni a női és a férfi-­csapatot – tudtuk meg Győrffy Gergelytől.

A céljuk pedig nem lehetett más, mint megragadni a megyei osztályokban úgy, hogy majd idővel már merészebb álmokat is szőhessenek.

– Az első évben úgy gondoltuk, a lányokkal a dobogóközeli helyen szeretnénk végezni, míg a fiúknál azt mondtuk, hogy ne legyünk utolsók. Ekkor a lányok a harmadik, a fiúk a hatodik helyen zártak. Aztán a második évben ez annyiban változott, hogy mindkét nem csapatánál egyöntetűen dobogós vagy azt megközelítő pozíciót határoztunk meg. Ekkor a lányok szintén bronzérmet szereztek, a fiúk negyedikek lettek. A 2019/20-as szezonban, jelenleg a lányok a második helyen állnak a DKKA III után, a fiúk pedig a negyedikek. Elégedettek vagyunk a szerepéssel! Sajnos, a lányok mindig balszerencsések, mert az NB I-es csapatok el tudnak indítani a megyei első osztályban második, harmadik vagy éppenséggel negyedik együttest, amelyek nálunk sokkal erősebbek. Tavaly a Gárdony-Pázmánd, idén a DKKA III ilyen. Természetes, hogy sokkal több edzéssel jobban tudnak teljesíteni, ők egy héten ötször-hatszor találkoznak, mi amatőrként maximum heti kétszer tartunk foglalkozást. Ezért aztán nem tudtunk közelebb férkőzni hozzájuk, nem vagyunk partiban velük, de ha jól játszunk, az összes többi csapatot meg tudjuk verni – hangsúlyozta a sportvezető.

A Velence női együttese (a bal oldalon Győrffy Gergely edző), amely évről évre fejlődik a megyei bajnokságban
Fotó: A Klub

A gárda a pázmándi sportcsarnokban kapott helyet, köszönhetően annak, hogy Pázmánd önkormányzata nagyon kedvező áron biztosítja számukra a termet. Igaz, elég sokan vannak a településről a gyerek- és a női csapatokban. A lányoknál nagyrészt kápolnásnyéki, pázmándi, valamint gárdonyi és székesfehérvári játékosok szerepelnek. A legtöbbjük fiatalként NB I/B-s, NB II-es csapatokban nevelkedett.

– A férfiaknál már más a helyzet, én játékos-edzőként vagyok jelen, elég sok a 30-35 év feletti a keretben, de van olyan, aki 40, illetve 45 esztendős, és akad köztünk olyan, akinek van NB I/B-s múltja – emelte ki Győrffy Gergely, aki szerint a legnagyobb riválisaik a nőknél a Mór és a Martonvásár gárdái, míg a férfiaknál már kacifántosabb a helyzet, mert az idén közös bajnokságot indított a szövetség Komárom-Esztergom megyével – nem jött össze az induláshoz megfelelő létszám Fejér megyében.

– A Fejér megyei csapatok nagyon egyformák, az eredményeken is látszik, a Martonvásár – Sárbogárd –

Rácalmás – Velence négyesből bármelyik ott lehet az első háromban, minden azonban a pillanatnyi formán múlik – tette hozzá Győrffy.

Biztosított a klub utánpótlása: van egy serdülő harmadosztályban szereplő csapatuk. Ők három és fél éves munka után idén szerepelnek először a bajnokságban. A 12 csapatos mezőnyben most a 9. helyen állnak. Nem játszanak alárendelt szerepet a hasonló csapatokkal szemben (Bugyi, Ercsi, Martonvásár), velük ki-ki meccsekre képesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában