Popelka Lili az év sportolója

2020.02.20. 23:47

Nemcsak korosztályában, de Európában is a legjobbak között van

Megtartotta az Év Sportolója díjátadó ünnepségét a Nemzeti Versenysport Szövetség. A szervezet 39 sportági szövetség 59 kiválósága között volt Popelka Lili is, aki wakeboardban szerzett első helyet a nők között.

Káldor András

Popelka Lili a tavalyi Eb-n ezüstérmet nyert Fotó: archív

Hány éves volt, mikor kezdődött a szerelem a wake­boarddal?

– 8-9 éves lehettem, amikor először deszkára álltam. Szüleimen keresztül ismerkedtem meg a sportággal, az első alkalommal a motorcsónak után voltunk kötve, majd kipróbáltuk a Velencei-tavon, mivel Velencére jártam iskolába. Ott vettem részt elsőre edzéseken, a kiépített pályán. Rögtön megtetszett, egyből tudtam, hogy ez igazán nekem való sportág.

Mit kell tudnunk dióhéjban a sportágról?

– Egy kijelölt pályán történik maga a verseny, az számít, hogy a versenyző mit tud csinálni vízen, illetve az elemek, a trükkök és a koreográfiák erősségei számítanak, valamint a versenyző saját, egyéni stílusa. Egy kicsit hasonlít a snowboardra, annyi a különbség csupán itt maga a pálya, az erő mozgatja a versenyzőt, míg a snowboardban a versenyző szabadon arra megy, amerre akar. Velencén kábelpálya van kiépítve, de lehet motorcsónakos megoldást is alkalmazni.

Milyen eredményekkel dicsekedhet, hiszen nemcsak itthon, hanem külföldön is indul versenyeken?

– Ötszörös magyar bajnok vagyok, most léptem kategó­riát, már az U 19-ben versenyzek. Itt sikerült 2019-ben a németországi Európa-bajnokságon a második helyet megszereznem.

Mekkora kondíció szükséges hozzá? Konditerem is a képben van?

– Télen muszáj konditerembe járni, erősíteni egy héten legalább háromszor. Nyáron pedig elég maga a wakeboard, vagy trambulinos edzéseket végzünk, amelyek az egyensúlyérzéket segítik.

Popelka Lili a tavalyi Eb-n ezüstérmet nyert Fotó: archív

Ki az edzője, mit lehet róla tudni?

– Nagy Levente, az ő iránymutatásai szerint dolgozom, vele együtt elemezzük videóról a mozgásomat. Elmondja, hogy min kell javítanom, hogyan kellett volna mozogni, és ő állítja össze az edzéstervemet.

A wakeboardot télen nem nagyon lehet űzni, ilyenkor milyen sportággal lehet „helyettesíteni”?

– Deszkasportokkal, snowboarddal vagy gördeszkával próbáljuk pótolni a vizes edzést, versenyt. Szerencsére nálunk nincs olyan feltétel, mint több sportágban, hogy nem lehet más extrém sportokkal foglalkozni.

Meglepte, hogy a szövetség az év legjobbjának választotta?

– Egy kicsit, de tudat alatt úgy éreztem, hogy már azért kijárna. Főleg az elért eredményeim alapján, a lányok között csak nekem volt olyan eredményem 2019-ben, amely alapján jelölésre kerülhettem. Örültem neki, a díjam a legfelső polcra került otthon, büszke vagyok rá.

Milyen lesz a 2020-as esztendő, mit vár a versenyidénytől?

– Komoly tervekkel készülök, hiszen az Eb-t az Omszki-tavon rendezik. 18 év után Budakalász lesz a házigazda, egyértelműen az a célom, hogy ismét dobogós helyet érjek el. Azt sem szabad elfelejteni, hogy sokat tudok gyakorolni a helyszínen, sokkal egyszerűbb ide kijárni egy hónapig, mintha külföldre mennék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában