tiszteletadás

2020.02.04. 07:05

A kapuslegenda emléke – Grosics Gyulára emlékezett az Aranycsapat Alapítvány

Az Aranycsapat Alapítvány szervezésében emlékeztek hétfőn délután, a világhírű kapus születésnapján Grosics Gyulára a budapesti Szent István-­bazilika altemplomában.

Tihanyi Tamás

A tisztelgők között volt Sasvári Sándor (jobbra) előadóművész is Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A tiszteletadás a Himnusz éneklésével kezdődött, Nemcsák Károly színművész egy Reményik-verset szavalt el, majd Tolcsvay Béla Kossuth-díjas zenész hangja töltötte be a termet: „Legyen úgy, mint régen volt…”

A tisztelgők között volt Sasvári Sándor (jobbra) előadóművész is
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A 2014-ben elhunyt Grosics Gyula életének nagy pillanatait a székesfehérvári futball-legenda, az 1972-es olimpia ezüstérmese, az Aranycsapat Alapítvány elnöke, Kű Lajos idézte fel. Egyebek mellett elmondta, hogy amikor Grosics az Aranycsapat legjobbjairól beszélt, önmagát mindig kihagyta a felsorolásból, pedig ő volt minden idők legjobb magyar kapusa, aki világviszonylatban is a legkiválóbb tíz közé került.

Kű Lajos leszögezte, Grosics fantasztikus teljesítménye egy világot késztetett csodálatra, neve mindenfelé ismertté vált Kanadától Ausztráliáig. „Nemcsak az Aranycsapat kapuját, de keresztény magyarként mindig és mindenhol a hazája érdekeit is védte”, jellemezte Kű Lajos.

Nemcsák Károly színművész szavalt, mellette Kű Lajos
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A fehérvári kötődésű Aranycsapat Alapítvány fontos feladatának tartja az egykori legendás játékosok emlékének ápolását, azt, hogy őket példaképül állítsa a mai fiatalok elé. A szervezet hívta életre a Kárpát-medencei Össz­magyar Diákbajnokságot, s céljuk segíteni a nemzet hittel, sporttal és kultúrával történő egyesítését.

 

A Szózat eléneklése előtt a megemlékezés résztvevői, neves művészek, nagyszerű sportemberek, barátok és ­tisztelők imádkoztak a nagybeteg Wichmann Tamás olimpikon, alapítványi tag gyógyulá­sáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában