Varkocs György Box Club

2019.10.02. 09:00

Újra fehérvári öklöző ül a trónon

Évtizedek óta tartó aranyhiányt pótolt a székesfehérvári Tóth Adrián.

Ferencz Balázs

Tóth Adrián a Varkocs Box Club első bajnoka a férfiaknál Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

A Varkocs György Box Club ökölvívója a serdülők között lett országos bajnok, ami azért nagy szó, mert fehérvári színekben versenyző férfi bunyós évtizedek óta nem nyert aranyat az ob-n.

A 14 éves Tóth Adrián fiatalon, hétéves korában tévedt az ökölvívó terembe. Ottragadt, s évről évre csiszolta technikáját, edzett szorgalmasan, kitartóan. Edzője, Turós Arnold épp a rendkívüli kitartását dicséri, hiszen nagyban ennek köszönheti, hogy most a serdülők 65 kilogrammos mezőnyében nincs nála jobb az országban.

Győrben rendezték az idei serdülő országos bajnokságot, melyen a Varkocs György Box Club két öklözőt küldött csatába. Zsuzsics Adrián 44,5 kg-ban lépett a kötelek közé, de nem járt sikerrel, a selejtezőkben megosztott pontozásos vereséget szenvedett, így érem nélkül tért haza. A 65 kg-os súlycsoportban vitézkedő Tóth Adrián a szezon legfontosabb megmérettetésén húzott kesztyűt, annak ellenére, hogy idén már nemzetközi csatákban is helytállt. Mivel a sportág szabályzata csak 13 éves kortól engedi versenyezni a fiatalokat, Tóth Adriánnak sokat kellett böjtölnie, hogy megmérettethessen. Elsőéves serdülőként már dobogós volt az utánpótlás Magyar Kupán, és a magyar bajnokságon is, a válogatottságért kiírt versenyt pedig meg is nyerte. Idén már bokszolt Ukrajnában, Írországban, Romániában és itthon is, és úgy tűnik, kellő rutint szerzett az országos bajnokságra, mert könnyedén kaparintotta meg az aranyat.

Tóth Adrián a Varkocs Box Club első bajnoka a férfiaknál
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az elődöntőben egy nagyon erős budapesti versenyzővel nézett farkasszemet, de magabiztosan bokszolt Tóth, olyannyira, hogy riválisára rá is számoltak. A döntőben a második menetben egy fejütést követően számolt a bíró, majd a harmadikban egy testütést követően az ellenfél edzője bedobta a törölközőt.

– Nagyon kimért volt, technikásan bunyózott, az első keze volt az erőssége, valamint egy pillanatra sem zökkent ki a saját ritmusából, végig azt bokszolta, ami neki jó volt – értékelte tanítványa teljesítményét a tréner, Turós Arnold. – Nem vette fel az ellenfél stílusát. Betartotta a taktikát, ami szerint tartania kellett a távolságot, első kézzel mozgatta az ellenfelét, megugrasztotta, a hátsó kézzel pedig fejre támadott.

Tóth Adrián történelmet írt, hiszen a Varkocs György Box Club eddig nem büszkélkedhetett férfi országos bajnokkal. Ugyanakkor az ifjú bunyós valamelyest suvickolt a sportág fehérvári renoméján, hiszen évtizedekkel ezelőtt, talán még a SZIM Vasas adott utoljára magyar bajnokot a városnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában