Kvótáért a szereken

2019.10.03. 20:26

Kovács Zsófia a válogatott első számú tornásza

A magyar tornászok szombaton a selejtezőkkel megkezdik szereplésüket a németországi kvalifikációs világbajnokságon. A Dunaferr kiválósága, Kovács Zsófia első vb-jén összetettben küzd az olimpiai indulási jogért.

Ferencz Balázs

Kovács Zsófia az 54 pontos álomhatárra dörzsöli tenyerét Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

Fotó: TumbaszHedi

Schermann Bianka, Böczögő Dorina, Makra Noémi, Péter Sára, Székely Zója és Kovács Zsófia. Hat magyar hölgy, akik már tapsra csalták a stuttgarti közönséget, pedig még el sem kezdődött a világbajnokság. A nézősereg csupán a pódiumedzést láthatta, melyen a tornászok ismerkedtek azokkal a szerekkel, melyeken be kell majd mutatniuk gyakorlatukat; szokták a csarnok fényeit, miliőjét. A magyar válogatott edzése nem csupán a lelátón helyet foglalóknak, de a szakembereknek is tetszett. Altorjai Sándor csapatvezető szerint a pódiumedzés jól sikerült, a talajt mindenki kiválóan teljesítette, a felemás korlátot is mindenki tesztelte, az ugrások megfelelőek voltak, azonban az ingatag gerendát még szokniuk kell. Mint ahogy Kovács Zsófiának az esélyesség terhét. A Dunaferr 19 esztendős tornásza legutóbb Párizsban a világkupán nyert bronzérmet korláton, most azonban mind a négy szeren koncentráltnak kell lennie. Az összetettben 54 pontot kell gyűjtenie, hogy olimpiai kvótát szerezzen.

– Csapateredményben a tisztes helytállás a cél. Legyenek rontás nélküli gyakorlatok. Kovács Zsófiától pedig egyéni összetett finálét szeretnék látni – ecsetelte selejtező előtti várakozásait a női csapat kapitánya, Draskóczy Imre, aki hozzátette: a 12–18. hely valamelyike a cél.

Trenka János, a magyar bajnokságon összetettben ezüstöt, korláton és gerendán aranyat szerző Kovács Zsófia edzője nem kertelt, elárulta, mi kell ahhoz, hogy megszülessen az első dunaújvárosi kvóta.

– A magyar bajnokságon maga Zsófia is elégedett volt. Zsófi felkészült, mindent tud. Egy dolog most még hiányzik: az, hogy higgye el magáról, képes előadni, amit megtanult, vagyis az kell, hogy legyen határozott. Két hónapja gyakorolunk, tehát nem az utolsó pillanatban készültünk fel. És azóta egyre szebben tudja előadni a gyakorlatokat.

Kovács Zsófia az 54 pontos álomhatárra dörzsöli tenyerét
Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

A párizsi világkupa és a stuttgarti világbajnokság között Budapesten edzőtáborozott a tornászválogatott. Kovács Zsófia kisebb betegséggel bajlódott, de felkészülten várja a megmérettetést.

– Én kimondottan szeretem, ha négy szeren kell bizonyítanom – fogalmazott az ifjú versenyző. – A csapatot is tudom segíteni, az egyéni összetettben kvalifikálhatok, és kvótát szerezhetek… Mindezt nagyon jól tudom, viszont nem akarok nagy terhet tenni a vállamra. Egyelőre legyen a fejemben az, hogy mind a négy szeren közepesnél erősebb gyakorlatokat mutatok majd be, és ahogy egy másik versenyen, a világbajnokságon is hasonlóképpen bizonyítanom kell. Még nem indultam világbajnokságon, ezért kíváncsian várom, hogy milyen lesz ez a várhatóan izgalmas, nagy verseny. Tudom, hogy sok kiváló tornász szerepel majd a vb-n, de én csak azzal foglalkozom, hogy biztosan, pontosan, szépen versenyezzek, és összetettben legyek nagyon sikeres… Vagyis mind a négy szerre nagyon oda kell figyelnem.

A szombati selejtezőket követően október 8-án a női csapatverseny döntőjét rendezik, s remélhetőleg fontos dolga lesz Kovács Zsófinak október 10-én is, amikor az egyéni összetett finálé lesz programon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában