Itthon juthatnak vissza

2019.09.10. 18:36

Sorsdöntő meccsre készül Fehérváron a teniszválogatott

Ukrajna legjobbjait legyőzve térne vissza a Davis-kupa Világcsoportjába, és ezzel a legjobbak közé a magyar férfi teniszválogatott.

Dévai N. Csaba

Fucsovics Márton mutathatja az utat, de mindenki jó teljesítményére szükség lesz a sikerhez Fotó: NN

A Világcsoport legjobb 16 csapat közé kerülésért vívott februári, Németország elleni mérkőzésen sima, 5-0-s vereséget szenvedett a magyar teniszválogatott, most azonban hazai pályán, Ukrajna ellen javíthatnak legjobb teniszezőink. A szombat–vasárnap Budapesten rendezett összecsapásra – ahol négy egyéni és egy páros mérkőzésen dől el a továbbjutó kiléte – a székesfehérvári Kiskút Tenisz Klub nemrég átadott komplexumában készül az együttes Köves Gábor szövetségi kapitány irányítása mellett. Komoly fegyvertény a magyar arzenálban, hogy hosszas huzavona után a legmagasabban jegyzett – jelenleg világranglista 65. – teniszező, Fucsovics Márton visszatért a keretbe, és ezzel egyértelműen első számú játékossá lépett elő. Fucsovicson kívül Balázs Attila (136. a világranglistán), Piros Zsombor (374.), Nagy Péter (604.) és Borsos Gábor (1098.) kapott meghívót a szövetségi kapitánytól. Szükség is lesz Fucsovics személyében az erősítésre, ugyanis Piros Zsombort, még a Székesfehérváron zajló 15 ezer dollár összdíjazású versenyen elszenvedett bokasérülése megakadályozhatja a pályára lépésben, ezzel borítva az előzetes párosításokat. Ami az ukránok elleni mérlegünket illeti, mindössze kétszer találkozott Davis-kupa keretein belül észak-keleti szomszédunkkal a válogatott, ám mindkét alkalommal ők örülhettek. Először 1997-ben, a Sávolt Attila, Bardóczky Kornél, Kisgyörgy Gergely összetételű magyar együttes kapott ki 3-2 arányban, majd 2005-ben a Pákai Norbert, Kisgyörgy Gergely, Kiss Sebő, Bardóczky Kornél összeállításban szereplő magyar csapat szenvedett ugyanilyen arányú vereséget.

Fucsovics Márton mutathatja az utat, de mindenki jó teljesítményére szükség lesz a sikerhez Fotó: NN

Visszatérve a jelenhez, Andrei Medvedev szövetségi kapitány Sergiy Stakhovsky (147.), Illya Marchenko (371.), Eric Vanhelsboim (713.) és Denys Molchanov (-) játékára számíthat majd, amely keret bár jóval gyengébb a magyar csapaténál, nem szabad lebecsülni az első két játékost, akik kiváltképp párosban komoly fejtörést okozhatnak majd a hazaiaknak.

– Mindenképpen szoros mérkőzésre számítunk, de úgy gondolom, hazai pályán lesz egy kis előnyünk, ami segíthet megnyerni a párharcot – nyilatkozta Nagy Péter. – A borítás is a mi javunkra dönthet, salakon úgy érzem, erősebb játékerőt képviselünk – személy szerint én is –, míg az ellenfélnél inkább keménypályás játékosok lesznek jelen.

 

– Hosszú idő után vívunk olyan párharcot, amelynek minden mérkőzésén mi vagyunk az esélyesek, ez azért nagyon jó érzés. A hazai közeg, a hazai közönség pedig mindig nagy erőt szokott adni Davis-kupán, bízom benne, hogy sokat fog majd segíteni megint – mondta Borsos Gábor. – A tét ellenére sem érzem, hogy nyomás lenne rajtunk, igyekszünk mindent megtenni, jól szerepleni, és reméljük ez elég lesz ahhoz, hogy visszajussunk a Világcsoportba, ami egy hatalmas siker lenne megint. Jómagam is nagyon izgatott vagyok, jó formában érzem magam, és ha szóhoz jutok, mindent meg fogok tenni a sikerért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában