Hamarosan bajnoki címmérkőzést vív

2019.09.05. 21:32

Csúcsra tör a Hegyi Ember

Szeptember 21-én, a budakalászi csarnokban lépnek újra szorítóba a magyar profik. A Felix Promotion bokszgáláján Hegyi Barnabás Harcsa Norberttel csap össze.

Ferencz Balázs

Hegyi Barnabás (balra) általában idő előtt fejezi be mérkőzéseit a profik között Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A magyar öklözők egymás ellen lépnek ringbe Budakalászon, ráadásul van, aki címért bokszol. A székesfehérvári Hegyi Barnabás is övért indul csatába középsúlyban. Az eddig betöltetlen magyar bajnoki címért az eddigi profi pályafutása során 11 győzelmet és 2 vereséget számláló Harcsa Norberttel méri össze erejét a többnyire szótlan, de az őserőt magában rejtő Hegyi Ember. Két külön stílus találkozik, az eddig 5 győzelmet arató Hegyi bokszát az erő, az agresszivitás, míg Harcsa Norbertét a gyorsaság és az ütemérzék jellemezi.

Másfél hónappal ezelőtt Hegyi Barni edzőt váltott, s a honi szaktekintéllyel, a versenyző korában olimpiáig, Európa-bajnoki ezüstéremig jutó Füzesy Zoltánnal kezdett dolgozni. A tréner másfél évvel ezelőtt még az ifiválogatott felkészítője volt, majd úgy döntött, befejezi az edzősködést. Enyingre költözött a fővárosból, de végül nem mondott nemet a profiknak, hogy segítsen nekik. Így Darmos Józsefet is edzi Balatonfűzfőn, s elfogadta Hegyi Barnabás invitálását is.

Edző és tanítvány a hét közepén nyilvános edzésen csiszolták a technikát egy 10 menetesre tervezett kesztyűzés alkalmával. Hegyi partnere a szintén profi Papp Zoltán volt, aki többször „megízlelhette” Hegyi testütéseit és bal horgait. Hat menet után véget ért a sparring.

– Jól ment, ez volt a második éles kesztyűzésem, kedden tíz menetet bokszoltam, most hat lett a vége – mesélte Hegyi Barnabás. – De elég volt, mert délelőtt erős futóedzésem volt. Ütésben nem, de mozgás tekintetében közel jártunk egy éles bunyóhoz. Többé-kevésbé sikerült csak teljesítenem, amit az edzőm kért. De már érzem a javulást, és Zoli bá’ is látja, hogy érdemes együtt dolgozni. A védekezésen a lábon való ki-be mozgáson kell még csiszolni, és lazulnom kell.

Hegyi Barnabás (balra) általában idő előtt fejezi be mérkőzéseit a profik között
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

„Jól csinált mindent, csak nem azt csinálta, amit kértem. Az utolsó menetben hozta azt, amit vártam” – mosolygott Füzesy mester.

– Híve vagyok annak, hogy a boksz csak úgy működhet, ha tökéletes. Persze minden egyes ökölvívónak megvan a maga stílusa, de a balegyenesnek mindenkinél balegyenesnek kell lennie. Nagyon sokat csiszoltunk a technikán, rengeteget ütöttük a zsákot, csak egyfajta ütést, egyfajta kombinációt kellett gyakorolnia huzamosabb időn át. Két-három hete elkezdtük az ütésvédések gyakorlását, mert a védekezés nagyon fontos – hangsúlyozta az edző. – Tanulmányozzuk a leendő ellenfél mozgását, s mindent arra építünk fel.

Szeretem a történelmet, rengeteg csatát ismerek. A boksz ugyanaz, mint a háború: felderítés, védelem kiépítése, a tűzerő kialakítása, az oldalváltás tudománya, s a kellő pillanatban meghúzott visszavonulás. A válogatott korábbi pszichológusa, Polgár Tibor mondta még a nyolcvanas években, hogy meg kell keresni az ellenfél gyengéjét, az erősségét pedig nem szabad piszkálni. Hegyi Barniba 25 évesen sok minden berögzült, most inkább a hibákat javítjuk a stílusán, az erősségét pedig nem áruljuk el. De biztos nem maradnak el a kedvenc ütései, s remélem, győztesen hagyjuk el a szorítót.

Aki már látta a Hegyi Ember mérkőzéseit, felfedezhette, hogy Barni balja veszélyes lehet mindenkire. Közelről, a kötél mellől figyelve a kesztyűzést, kijelenthető: erős az a balos.

– Hála Istennek ez megmaradt, remélem, hogy a mérkőzésen is kijön majd – mosolygott Hegyi az edzés végén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában