Két érmet tartottak itthon

2019.09.08. 21:07

A férfiak csapatezüstje jelentette a hétvége legjobb magyar eredményét

A 2019-es esztendő legjobb öttusa-versenyének választották a budapesti felnőtt világbajnokságot a Nemzetközi Öttusa Szövetség magyarországi kongresszusán. Az olimpiai kvalifikációs vb vasárnap a mixváltók viadalával zárult. Szombaton a férfiak ünnepelhettek csapatezüstöt.

Ferencz Balázs

Demeter Bence (b) egyéni éremért nem, a csapat előkelő helyezéséért küzdött

Fotó: Buza Virág /MÖSZ

A szombati férfi döntő délutánjára elromlott az idő, a 200 méteres úszást esőben kellett megtennie a még állva maradt 36 versenyzőnek a Kincsem parkban felállított ideiglenes, 25 méteres medencében. Azonban az idő egy cseppet sem zavarta a szépszámú közönséget, melyben helyet foglalt Albert monacói herceg is, a Nemzetközi Öttusa Szövetség tiszteletbeli elnöke, akit Klaus Schormann, a UIPM elnöke, ifjabb Juan Antonio Samaranch, a UIPM első alelnöke és Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke fogadott.

A vívást a 14. helyen, 19/17-es mérleggel záró Demeter Bence 2:05,95-ös ideje csak a 23. helyre volt jó, így nem lépett előre. De erre már számított a Volán Fehérvár tusázója, a vívószám után jelezte, hogy bokafájdalmai miatt sem harcol az éremért, de a csapatért mindent megtesz. Amíg Marosi Ádám és Kasza Róbert is remekül úsztak, addig Demeter az akadályok felett emlékeztetett, hogy lovasnemzet a magyar. Hibátlan, elegáns lovaglással nyerte a számot. Kasza Róbert sem vétett hibát, így legjobb magyarként a negyedik helyről várta a laser-runt. A KSI versenyzője végül egy helyet visszacsúszott, ötödikként zárt, Marosi Ádám a 11. lett, míg Demeter Bence a 13., Regős Gergely a 31. helyen ért célba a többezres tömeg előtt.

Demeter Bence (b) egyéni éremért nem, a csapat előkelő helyezéséért küzdött
Fotó: Buza Virág /MÖSZ

– Fizikailag ennyi volt bennem – fogalmazott a fehérvári, már olimpiai kvótával rendelkező öttusázó. – A lövészetnek örülök, mert ki tudtam javítani a selejtezőben elkövetett hibákat, de a futásban nem volt több, ahhoz többet kellett volna edzeni, de azt a sérülésem miatt nem tudtam. Kezdetben úgy volt, nem is biztos, hogy rajthoz tudok állni a Kincsem Parkban, de az ember életében egyszer adatik meg a hazai világbajnokság, úgyhogy semmiképpen sem akartam kihagyni. Bejutottam a döntőbe, de ahhoz, hogy a legjobb hat között végezzek, kellett volna az a kis plusz, ami most nem volt meg…

A világbajnok a francia Valentin Belaud lett, a brit Choong és a dél-koreai Dzsung Vung Te előtt. Azonban nem maradtak érem nélkül a magyarok, mert Dél-Korea mögött és Nagy-Britannia előtt a második helyen zárt a csapat.

Eredmények: Egyéni: 1. Valentin Belaud (Franciaország) 1468 pont, 2. Joseph Choong (Nagy-Britannia) 1453 p., 3. Dzsung Vung Te (Dél-Korea) 1452 p.

Csapatverseny: 1. Dél-Korea (Dzsung Vung Te, Li Dzsi Hun, Dzsung Dzsin Hva) 4309 pont, 2. Magyarország (Kasza Róbert, Marosi Ádám, Demeter Bence) 4272 p., 3. Nagy-Britannia (Joseph Choong, James Cooke, Thomas Toolis) 4258 p.

Kovács Sarolta volt Regős Gergely támasza a mix-váltóban
Fotó: MTI

Vasárnap 21 vegyes váltó, köztük két magyar egység feszült egymásnak, illetve a tusáknak. A vívópáston a Volán Fehérvár üdvöskéje, Kovács Sarolta és aktuális párja, Regős Gergely kiegyenlítették a mérleg serpenyőit, 20 győzelmük és 20 vesztes asszójuk a tizedik helyre sorolta őket, sok tus bennük maradt a páston, nem lehettek boldogok. A másik magyar páros, a még ifjúsági korú Gulyás Michelle és Kardos Bence megküzdöttek a felnőtt mezőnnyel, 13/27-es mutatóval a 17. helyről ugrottak medencébe. Az úszást azonban nyerték, míg Kovács Saciék nyolcadikként szálltak ki a 2x100 méteres táv után a medencéből. Amennyire jó lovaglás volt várható a mieinktől, annyira ugratták lovaikat visszafogottan. Kovács­ék csupán 258 pontot szereztek – Regős sok akadályt vert –, Gulyásék azonban csak egy verőhibát vétettek, s hatodik legjobbként zárták a lovastusát. A laser-runt a Kovács-Regős kettős a 14., a Gulyás-Kardos páros a 15. helyről kezdte, míg az egyiptomi váltó szinte már a rajtnál nyakában érezhette az aranyérmet, hiszen 41 másodperces előnnyel indultak. Végül Gulyás Michelle és Kardos Bence a 12., Kovács Sarolta és az elfáradó Regős Gergely a 15. helyen ért célba. A világbajnoki címet a Szalma Abdelmakszud, Eszlam Hamad egyiptomi kettős szerezte meg a francia és a fehérorosz staféta előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában