Rus Adrián

2019.08.27. 20:57

Nem hagyják annyiban a románok

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) meggyőződése, hogy Rus Adrián azért nem kap szerepet a MOL Fehérvár FC NB I-es csapatában, mert így próbálnak nyomást gyakorolni a védőre, hogy a magyar válogatottságot válassza a román helyett. Ezért az FRF a FIFA-hoz és az UEFA-hoz fordult jogorvoslatért.

Ferencz Balázs

Rus Adrián (csíkosban) egy meccsen jutott szóhoz az NB I-ben Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Román Labdarúgó-szövetség kedden hivatalos közleményben tudatta a tényt, miszerint a Nemzetközi és az Európai Labdarúgó-szövetség felé is jelezték: szerintük sérülnek a magyar állampolgársággal is rendelkező, a román felnőttválogatottba meghívót kapó Rus Adrián jogai.

A szövetség honlapján tette közzé, hogy a román futballisták jogait és érdekeit védő szervezetként szomorúan értesültek arról, milyen kellemetlen helyzetbe került Adrián Rus a székesfehérvári labdarúgócsapatnál, és értesítették a FIFA-t, valamint az UEFA-t a történtekről, egyúttal a helyzet megoldásának előmozdítását várják a két szervezettől.

Cosmin Contra szövetségi kapitány sugallata azt a Digi Sport kamerái előtt, hogy a MOL Fehérvár FC azért játszatja az NB III-as csapatban Rust, hogy a 23 éves hátvéd a magyar válogatottat részesítse előnyben a románnal szemben. Contra meg is hívta az Eb-selejtezőkre készülő felnőtt nemzeti együttes keretébe az U21-es román válogatottban már szerepelt Rust.

„Még mindig reménykedünk abban, hogy csupán véletlen egybeesés, hogy Adrián Rust közvetlenül azt követően irányították a második csapathoz, hogy megkapták a román válogatottba történő meghívásáról szóló faxot, és hogy a játékos egyértelművé tette, hogy a román válogatott mezét kívánja viselni”. – áll a román szövetség közleményében.

Rus Adrián (csíkosban) egy meccsen jutott szóhoz az NB I-ben
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A szervezet szerint, a nyomásgyakorlás a sportszerűtlenség mellett sértené a FIFA és az UEFA diszkriminációellenes előírásait, alapelveit. Az FRF kérte a román futballisták érdekképviseletét (AFAN), hogy magyar társszervezeténél (HLSZ) és a nemzetközi játékosszervezetnél (FIFPro) közbenjárva ugyancsak tegyen meg mindent az ügy tisztázása és megoldása érdekében.

A MOL Fehérvár FC – mely független sportegyesületként szabadon dönthet arról, hogy egyes játékosait melyik csapatában szerepelteti – nem kívánja újrakommentálni a román szövetség lépését.

Keleti szomszédunk nagy fellángolásában az azonban feledésbe merül, hogy Rust a magyar szövetségi kapitány, Marco Rossi nem hívta meg a válogatottba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában