öttusa Európa-bajnokság

2019.08.08. 21:47

Magabiztosan jutott a döntőbe Demeter

Az A csoportban szerepelt, s a 15. helyen került a fináléba a Volán Fehérvár sportolója, Demeter Bence az öttusa Európa-bajnokságon.

Horog László

Kasza (b) a kilencedik, Demeter a 15. helyen jutott döntőbe F: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

„Szeretnék kvótát szerezni a tokiói olimpiára, ezzel a céllal utaztam Bathba” – közölte a férfiak selejtezőjét megelőzően a Volán olimpikonja, a három éve, Rióban már szereplő Demeter Bence. Az utóbbi hetekben egyre jobb formába lendült a tavaszi, fehérvári VK-n a döntőben végig szenvedő pentatlonista, akit kétszer műtött bokája nagyban hátráltatott a koronázóvárosban. Az angliai Eb-t megelőző, Minszkben rendezett nemzetközi viadalon magabiztosan nyerte a vívást – amivel Fehérváron meggyűlt a baja –, majd a versenyt is. Persze, Bathban lényegesen komolyabb mezőny gyűlt össze, a 29 éves versenyző optimistán várta a selejtezőt. Az A csoportban kellett bizonyítania, az első asszót honfitársa, Kasza Róbert ellen megnyerte, a folytatásban azonban négy vereséget szedett össze zsinórban. Nem érezte a ritmust, a későbbiekben hol nyert, hol vesztett, majd háromszor diadalmaskodott. A vívást végül a 12. helyen zárta: 15 győzelemmel és 14 vereséggel, 210 ponttal, elfogadhatónak mondható teljesítménnyel. Az úszásnál 2:05.07-es időt mutatott az óra, amikor érintette a falat, ezzel sem volt hiba, 300 pontot ért a produkciója.

Kasza (b) a kilencedik, Demeter a 15. helyen jutott döntőbe F: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Évekkel ezelőtt 2:01-es eredményekre is képes volt, ám mivel ez a tusa nem hoz túl sok pontot, edzőivel az utóbbi időszakban inkább a vívásra és a kombinált versenyszámra helyezték a hangsúlyt. Két szám után 510 ponttal a 12. helyen várta a futást és a lövészetet. Nem kellett különösebben izgulnia, hogy a biztosan bejutó első tizenöt között végezzen, de a végén észnél kellett lennie, a célhoz közeledve gyakran nézett hátra, igyekezett kontrollálni a mögötte érkezőket. A 15. helyen ért célba, tehát számolgatás nélkül, biztosan került a szombati fináléba.

– A lényeg az, hogy ott van a szombati fináléban, tehát az első lépést megtette. A célunk az, hogy az első nyolcban végezzen, méghozzá legjobb magyarként. Ez ötkarikás kvótát érne, ezért utaztunk Bathba – mondta az A csoport selejtezője után Demeter József, aki a válogatott stábjában dolgozik, vívóedzőként.

Pénteken a női kvalifikációra kerül sor, ahol Kovács Sarolta áll rajthoz Földházi Zsófia, Gulyás Michelle és Guzi Blanka társaságában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában