A jövőben ennél több kell

2019.07.19. 18:40

Magabiztosan jutott tovább a Fehérvár FC, de élesebben kell fociznia

Az odavágón aratott 5-1-es diadalnak köszönhetően jutott tovább a labdarúgó Európa-liga 2. selejtezőkörébe a Mol Fehérvár FC, mert a visszavágón finoman szólva is visszafogott volt a Vidi. A Vaduz ellen több kell a folytatásban.

Ferencz Balázs

Elek Ákos (a labdával) szerint ez a 0-0 pofonként értékelhető: mégsem tökéletes a csapat F.: Kricskovics

Nem életük mérkőzését játszották a Mol Fehérvár labdarúgói az FK Zeta Golubovci elleni Európa-liga-selejtezőn. Az első selejtezőkör felcsúti összecsapása 0-0-s döntetlennel zárult, így a Vidi a Podgoricában elért 5-1-es összesítéssel lépett tovább. Sejteni lehetett, hogy a montenegrói bronzérmes nem fordítja meg a párharcot, de illett volna nyerni a hazai pályát szolgáltató Pancho Arénában.

„Profi játékosok vagyunk, hozni kellene ezeket a találkozókat, hogy építkezzünk”

– Valami hasonlóra lehetett számítani az idegenbeli 5-1-es siker után, hiszen ott látszott, hogy nyilvánvaló minőségbeli különbség van a két együttes között – értékelt Marko Nikolics, a fehérváriak vezetőedzője. – Nem igazán tetszett az, amit láttam, nem szeretem a hasonló mérkőzéseket, kicsit olyan volt ez, mint egy barátságos találkozó. Nem volt a legjobb a hozzáállás, de ilyen nagy különbségű előnynél ez valahol a futball íratlan törvénye, talán tudat alatt van benne ilyenkor a fejekben a biztos vezetés. A lényeg az, hogy továbbjutottunk, de ettől függetlenül a második körben a Vaduz ellen ennél már sokkal jobban rá kell lépnünk a gázra. Megvoltak ugyan a lehetőségek, de ezek kimaradtak, viszont az ellenfél nem jelentett veszélyt a mi kapunkra. Az ehhez hasonló meccseken szokott még a végén beesni egy piros lap vagy egy sérülés, szerencsére ilyesmi most nem történt. Annyit még szeretnék megjegyezni, hogy nagyon jó dolog a magyar labdarúgás számára, hogy mind a négy csapat továbbjutott a második körbe – utalt a szerb tréner a Ferencváros BL-továbbjutására, valamint a Honvéd és a Debrecen El-szereplésére.

– A Zeta teljesen más felfogásban játszott, mint a kinti mérkőzésen – tekintett vissza Kovács István, a Vidi középpályása. – Most hiányzott, hogy berúgjuk az első vagy a második helyzetünket, amivel megkönnyítettük volna a magunk dolgát. Masszívan, mélyebben védekezett a Zeta, nem találtuk meg azokat a réseket, amiket be tudtunk volna passzolni, s mögéjük kerülni. Nem voltunk annyira intenzívek sem, mint Podgoricában. Profi játékosok vagyunk, mindannyiunknak sokkal nagyobb felelősséggel kell felmenni a pályára még az ilyen mérkőzéseken is. Hozni kell ezeket a találkozókat, mert csak így tud építkezni a csapat. Nem szabad, hogy benne maradjanak a gólok a gárdában. Nem így terveztük, hogy döntetlennel zárjuk ezt a találkozót, az volt a célunk, hogy kettős győzelemmel lépjünk tovább. Hiszen a koefficiens pontok miatt sem volt mindegy, no és a csapat önbizalmának sem tett volna rosszat, ha nyerünk. A lényeg, hogy a továbbjutás megvan, s reméljük, a folytatásban hazai pályán és idegenben is sokkal jobb játékot tudunk majd nyújtani.

Elek Ákos (a labdával) szerint ez a 0-0 pofonként értékelhető: mégsem tökéletes a csapat F.: Kricskovics

– Összességében az 5-1 nem néz ki rosszul, magabiztosan jutottunk tovább, de ez a visszavágó talán arra jó volt, hogy ne képzeljük magunkról azt, hogy „marha” jók vagyunk – élt az önkritikával a most védőként ténykedő Elek Ákos. – Egy kisebb pofonnal ér fel, hogy nem sikerült itthon győzni, s biztos vagyok benne, hogy legközelebb sokkal zordabb arcunkat mutatjuk majd, és éhesebbek leszünk a sikerre. Próbálkoztunk, meddő mezőnyfölényben játszottunk. Kevesebb érintéssel, gyorsabban kellett volna futballoznunk.

Az Európa-liga 2. körében a liechtensteini Vaduz lesz a Vidi ellenfele. A Vaduz 0-0-s első meccs után 2-1-re verte az izlandi Breidablik alakulatát.

– Minden tiszteletem a Zetáé, de kijelenthetjük, hogy sokkal nehezebb párharc vár ránk, mint amilyen a mostani volt – vélekedett Kovács István. – A Vaduz biztos, hogy sokkal jobb játékerőt képvisel, mint a montenegrói ellenfelünk. Nem lesz könnyű találkozó, de mi vagyunk az esélyesek, s ezt a pályán is be kell bizonyítanunk, tovább kell lépnünk a párharcból.

A párharcot Felcsúton kezdik a csapatok, 25-én, csütörtökön 20 órakor fogadja a Vidi a Vaduzt.

– Nagyon fontos, hogy ne kapjunk gólt jövő héten, s olyan előnyt kell szereznünk, amely kellő nyugalommal tölt el majd minket a visszavágón – mondta Elek Ákos.

Már az is biztos, hogy továbbjutása esetén a harmadik selejtezőkör hazai mérkőzését is Felcsúton vívja a Vidi.

„Székesfehérvár ön­kor­mány­zatának tájékoztatása alap­ján folyamatos, megfeszített munkavégzés folyik annak érdekében, hogy a stadionban lévő fertőzés eltávolításra kerüljön, azonban a Mol Fehérvár FC részére július 17-én megküldött hivatalos vizsgálati eredmények alapján az ivóvízhálózatban továbbra is kimutatható a Pseudomonas aeruginosa baktérium jelenléte” – áll a Mol Fehérvár FC pénteki közleményében. A klubnak pénteken 12 óráig meg kellett küldenie az UEFA-nak az esetleges 3. körös helyszínt, a Vidi pedig nem vállalt rendezési és egészségügyi kockázatot, így a Pancho Arénát jelölte meg „otthonául”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában