Nehezen, de meglett

2019.06.07. 07:24

Megszületett az első hazai győzelem

A vártnál nehezebben, de legyőzte Kanadát a magyar női vízilabda-válogatott a világliga szuperdöntőjének harmadik játéknapján.

Dévai Nándor Csaba

Jobban bírta a végjátékot a kék sapkás magyar válogatott Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Kanada–Magyarország 14-16 (2-3, 8-5, 3-5, 1-3)

Magyarország: Kasó – Szilágyi 2, Szücs 1, Illés, Keszthelyi 5, Vályi 2, Gyöngyössy 1. Csere: Parkes 1, Gurisatti 3, Horváth 1, Rybanska, Garda. Szövetségi kapitány: Bíró Attila.

Ünnepélyes pillanatok előzték meg a Kanada elleni harmadik világliga-mérkőzést, ugyanis a Halhatatlanok Csarnokába beválasztott Salamon Ferencet köszöntötték az arénában.

Maga a mérkőzés kissé döcögősen indult az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország elleni vereséget javítani kívánó magyarok számára. Kanadai kapufa után a dunaújvárosi Vályi Vanda révén megszerezték a vezetést, ám szinte azonnal jött az egyenlítés, majd egy fór is kimaradt, 1-1. Az elmúlt mérkőzéseken gyengélkedő center, Gyöngyössy Anikó pazar csavart góljával szerezte vissza a vezetést a magyar válogatott, 1-2.

A kétgólos hazai előnyt egy kettős emberelőny során sem sikerült kiharcolni, míg Kanada két egymást követő emberelőnyből a másodikat már kihasználta, 2-2. Nagyon vigyáztak a játékvezetők a centerekre, fél perccel a vége előtt egy újabb előnyből volt eredményes Szűcs Gabriella, 2-3. Az álmoskásan folyó mérkőzést Keszthelyi Rita messziről eleresztett bombája rázta fel, aminek köszönhetően a második negyed elején megszületett a kétgólos magyar előny, 2-4.

Jobban bírta a végjátékot a kék sapkás magyar válogatott
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Villámgyorsan háromra is nőhetett volna a különbség, ám Vályi Vanda fölépattintott ziccerben. Ezt követően aztán beindult a nagyüzem, összesen nyolc kanadai és öt magyar találat esett a nyolc perc során. Előbb Emma Wright büntetőből szépített, majd egy kiállítás révén Garda Krisztina igen hamar ki is pontozódott. Az egymás után érkező – jobbára kiállításból születő – kanadai gólokra mindig jutott szerencsére egy Keszthelyi-találat, tartotta magát a szűk magyar előny, 5-6.

A negyed második felére is jutott bőven találat, ám ezek nagy részét az észak-amerikaiak szerezték: McKelvey egyszer, Bekhazi és Christmas kétszer is betalált, így a félidőben 10-8 állt az eredményjelzőn.

Rebecca Parkes góljával indult a második félidő, majd egy megúszás után Gurisatti ezúttal belőtte a ziccerét, 10-10. A villámgyorsan elpárolgó kétgólos kanadai előnyből egy hamar visszaállt, erre Vályi Vanda révén válaszolt a magyar csapat, 11-11. Egyértelműen látszott a játékvezetők felfogása, mondhatni a legminimálisabb kontaktra is azonnal kiállítást fújtak. Később Gurisatti büntetőgóljával sikerült egyenlíteni, majd Vályi második góljával szerezte meg hosszú idő után először a vezetést Magyarország, 12-13. Fej fej mellett haladtak a csapatok az utolsó percekben, ám a zárszó végül a magyar együttesé volt: Horváth Brigitta a tornán szerzett első találata biztosította be a győzelmet, 14-16.

A csoportját így harmadik helyen záró magyar alakulat pénteken, 18.30-kor Hollandia ellen játszik majd a legjobb négy közé kerülésért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában