Éles kritikát fogalmazott meg Csányi a klubtulajdonosoknak

2019.05.10. 22:57

„Mintha ostobák lennének”

Hangzatos kijelentéséktől sem volt mentes a Magyar Labdarúgó-szövetség pénteki éves közgyűlése.

Nagy Péter

Az MLSZ-elnök csak vakargatta a fejét a Magyar Labdarúgó-szövetség pénteki közgyűlésén Fotó: MTI/IT

A Bajnokok Ligája hétközi elődöntőinek köszönhetően ismét ráébredhettünk: csudálatos játék ez a futball! De beszédtémát nemcsak a Liverpool vagy a Tottenham Hotspurs drámai fordítása jelentett másnap a helyi közértben, munkába menet az autóbuszon, vonaton, kocsiban, esetleg kávészürcsölés közben, nálunk is összerúgta a port hazánk két, jelenleg legerősebb futballklubja, a Ferencváros és a Mol Vidi FC. Az Ivan Petrjak átigazolása kapcsán elindult „háború” csitulni látszik, bár a fehérváriak továbbra sem nyilatkoztak a transzferről, sőt, magát az ukrán középpályást sem mutatták be hivatalosan, pedig mindenki tudja, hogy jövőre Sóstón folytatja pályafutását.

Pénteken újabb, a honi labdarúgással kapcsolatos lavina indult útjára a Magyar Labdarúgó-szövetség éves közgyűlésén. A szervezet elnöke, Csányi Sándor nem fogta vissza magát, beszédében kikelt a futballunkat övező „rossz döntések és beidegződések” ellen.

– Mintha ostobák lennének a klubok tulajdonosai – mondta az MLSZ első embere a klubok gazdasági problémáira utalva, majd hozzáfűzte, nem általánosításról van szó.

A szervezet vezetője nem átallott számokkal is alátámasztani az elhangzottakat.

– Van 504 igazolt játékos, csapatonként 42. Az 504-ből az elmúlt szezonban 223 egyetlenegy percet sem játszott (az NB I-re utalva – a szerk.). Hát normális az az ember, aki megengedi, hogy egy ilyen kerettel dolgozzon az edző meg a klub, amikor pénzügyi gondok vannak!? Szerintem elfogadhatatlan.

A számok önmagukért beszélnek, tartja a mondás, az azonban mégis rémisztő, hogy az első osztályú labdarúgók közel fele csak úgy „lóg a levegőben”, az OTP Bank Ligában nem lép pályára, de a szerződése alapján élvonalbeli futballistának vallhatja magát. Nem kell messzire menni, megyénkben is számos olyan esetet láttunk, hallottunk, amikor egy – jobbára külföldi – focista nagy csinnadrattával megérkezik, majd jobbára csak a második csapatban jut szóhoz. Ott sem tűnik ki a többiek közül. Akkor meg miért? – kérdezheti jogosan Csányi.

Az MLSZ-elnök csak vakargatta a fejét a Magyar Labdarúgó-szövetség pénteki közgyűlésén
Fotó: MTI/IT

– 28 éves külföldieket hozunk ide. Fel tudnám sorolni a csapatokat. A Salzburg például vagy az Ajax 22-23 éveseket igazol. Mi meg 28 éveseket. A lejárt lemezeket. Nagy pénzért, aztán nem is játszanak.

Hozzátette, korlátozni fogják a keretek létszámát, majd az „ablakon kidobott pénz” kategóriájába tartozó igazolásokat hűtlen gazdálkodáshoz hasonlította, ami szerinte majdhogynem kimeríti a büntetőjogi felelősség fogalmát.

Az utóbbi hetek játékvezetői tévedései láttán nem meglepő, hogy hamarosan az élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban is bevezetik a videóbírót, az elnökség már korábban meghozta az elvi döntést a VAR alkalmazásáról. Ez azonban nem megy egyik napról a másikra, először a kamerakiépítési módszereket kell megvizsgálni, majd a sípmestereket is fel kell készíteni az új technológia használatára.

A megbeszélésen Schneider Béla, az MLSZ Fejér megyei igazgatóságának első embere meghívottként volt jelen.

– Azt az elején szeretném leszögezni, hogy megyei igazgatóként az amatőr futball képviseletében vettem részt az értekezleten – kezdte Schneider. – Egy biztos: a statisztika nem hazudik a légiósok és fiatalok játékperceivel kapcsolatban, de erre már tavaly is tett erőfeszítéseket az MLSZ. Akkor az elnök úr arra kérte a klubokat, hogy biztosítsák a szakmai feltételeit annak, hogy több magyar, valamint utánpótláskorú futballista szerepeljen az NB I-ben. A számok hallatán sokan csak kapkodták a fejüket. Véleményem szerint muszáj előírásokat alkotni, mert nélkülük a klubvezetők könnyen „felejtenek”. Említésre került egy újabb fiatalszabály is, ha ez megvalósul, akkor az a 21 éven aluli, aki 45 percnél kevesebb játékidőt kap az első osztályban, másnap egy második vagy harmadik ligás csapatban is pályára léphet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában