Dániel András ismét gyerekekkel foglalkozik

2019.05.06. 19:49

Kiérdemelt elismerés

Dániel András edző egész életét a sportnak, az úszásnak szentelte, és több tízezer gyermeket avatott be az úszás fortélyaiba. Nem véletlen, hogy május elsején, a MOL Aréna Sóstó gyepszőnyegén Kóger Istvánnal egyetemben átvehette a Székesfehérvár Sportjáért elismerést.

Káldor András

Az úszásra sokezer gyereket megtanító Dániel András Cser-Palkovics Andrástól vette át díját Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Őszintén, meglepődött?

– Igen, mert nem szoktam díjakat kapni, de örültem neki, és igen megtisztelő. Úgy gondolom, hogy a munkámat ismerték el ezzel.

Hosszú évtizedek óta dolgozik Fehérváron a sportágért, pontosan mikor kezdődött ez a munka?

– 1975-ben a Városi Sportiskola égisze alatt nyolc-tíz versenyzővel, akkor még az Árpád-fürdőben edzettünk. Sáringer Károly ifjúsági magyar bajnoki címet szerzett, Gyömörei Lajos ifi bajnok lett három számban. Azóta persze sok változás történt, de közben több tízezer gyereket megtanítottunk úszni.

Lényegében teljesen a nulláról indult a sportág akkoriban.

– Lehet ezt mondani. A Sportiskola megszűnése után a Volán SC vett át minket, majd náluk sem folytatódott a rendszerváltás előtt. Mit lehetett csinálni? Családi vállalkozásban építettünk egy 10x6 méteres tanmedencét a családi házunknál. Ez óriási sikert aratott, mert ebben az időben a városban az egyetlen sportolási lehetőséget kínálta az úszóknak. A környező településekből is jártak hozzánk gyerekek, majd 1990-ben megépült a Városi Uszoda.

Mennyiben volt más abban az időben irányítani a fiatalokat, mint manapság?

– Ennyi sportolási lehetőség nem volt, ezenfelül pedig nem létezett az internet, és az azt körbeölelő világ, nem nyomkodták a gyerekek éjjel-nappal a telefonokat. Akkor nem virtuálisan éltek, hanem a valóságban. Az úszás olyan, hogy mindenki érzi, hogy meg kell tanulnia, hiszen a nyári táborokban, nyaraláskor nem lehet meglenni nélküle.

Az úszásra sokezer gyereket megtanító Dániel András Cser-Palkovics Andrástól vette át díját
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Voltak nehezebb periódusok? Hogy élte meg ezeket?

– Nem volt egyszerű, mert ha az ember szeretne valamit meghonosítani egy városban, akkor könnyen ütközhet más sportágakkal. Az uszoda építése, beüzemelése volt igazán embert próbáló, és ez a családom, feleségem segítsége, támasza nélkül nem ment volna.

Egyesülete, a Delfin SE pedig töretlenül fejlődik, szállítja az eredményeket.

– Volt egy tízéves időszak, amikor az összes világversenyen ott voltak sportolóink. Most visszatértem ismét a kicsikhez, és nevelem őket.

Az évek folyamán számos ismert versenyző fordult meg a klubban, kik voltak azok, akikre büszke lehet?

– Kerékjártó Tamás, Batházi Tamás, Flaskay Mihály, Kolozár Dávid nevét kell megemlíteni, ők mind döntősök voltak vb-n, és Eb-n egyaránt, ráadásul a civil életben is megállják a helyüket. Rendkívül büszke vagyok rájuk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában