Nagybetűs katarzist élt át

2019.05.13. 22:48

Pletyák Attila hatalmas megtiszteltetésnek éli meg a közelmúlt komoly sikereit

Mozgalmas napokat, hónapokat él meg a magyar bowlingsport és ennek jeles képviselője, a fehérvári illetőségű Pletyák Attila.

Dévai N. Csaba

Megfelelő felkészültség mellett egy rosszabb dobást azonnal lehet korrigálni

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Nincs könnyű helyzetben az a sportág, amely a labdarúgás, jégkorong, kosárlabda, kézilabda, vízilabda ötössel, azaz a kiemelt látványsportokkal kívánja felvenni a harcot, akár hazánkban, akár Európa más országaiban. Ebben a cipőben jár a bowling is, amelyet már egyre többen űznek versenyszinten, az utánpótlás szempontjából fontos lenne, hogy több fiatal vágjon neki az edzéseknek. Ezen a tendencián sokat segíthet egy-egy nagyobb eredmény a válogatott részéről, amely legközelebb júniusban, a müncheni Európa-bajnokságon fog szerepelni – történetesen egy fehérvári versenyzővel, Pletyák Attilával a keretében.

Hogyan ismerkedett meg a sportággal?

– 2007-ben volt egy céges bowlingverseny, ahol megszerettem magát a sportot, és 2009-ben kezdtem el a fehérvári csapatban játszani. Két éven keresztül gyakoroltam velük, ám egyéni versenyeken általában az utolsó helyen kullogtam, míg 2011–2012 környékén kezdtek el igazán jönni az eredmények. Összehasonlításképpen: az első versenyeken még 138-as átlagom volt – aminek akkoriban nagyon örültem –, az NB I-ben fel tudtam magam tornázni 165 környékére, majd jött az áttörés, amikor sikerült felugranom 180-190-as eredményekre.

A sikeres válogató után országos bajnok is lett. Hogyan értékeli az elmúlt időszakot?

– Hatalmas mérföldkő volt ez számomra, nagy neveket sikerült felülmúlni. Megmutatkozott, hogy kitartó edzésmunkával, folyamatos koncentrációval ez is elérhető. A mai napig szokom ezt a gondolatot, amikor rám köszönnek, hogy „Helló, bajnok!”, még mindig nem akarom elhinni.

Megfelelő felkészültség mellett egy rosszabb dobást azonnal lehet korrigálni
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mit gondol, minek köszönhetőek ezek a sikerek?

– Az egyik az, hogy odafigyelek arra, hogy legyen egy másfajta edzés is, nekem a futás-úszás működik, számomra ez a bejáratott módszer. A másik pedig az, hogy rengeteget olvasok, hogy agyban, mentálisan is ott tdjak maradni végig a pályán. Ez nagyon fontos egy olyan versenynél, ahol vannak hullámvölgyek, vannak hibák, hiszen így tud az ember ezekből tanulni, hogy a következő gurításnál már ki lehessen őket küszöbölni.

Az ob-siker azt jelenti, hogy ön képviselheti majd az országot az Európai Bajnokok Kupáján.

– Őszintén megmondva, bár korábban valaki említette, a verseny során nem tudatosult bennem, hogy aki ott nyer, az még egy ilyen megtisztelő szerepet is kap. Nekem a legvégén mondták, miután nyertem, hogy akkor hajrá, irány Ankara (ott rendezik majd a versenyt – a szerk.), és utána döbbentem rá, hogy mit is jelent ez. Meg kell mondjam, számomra az volt az igazi katarzis aznap. Én már azzal elégedett voltam, hogy a válogatottal kimehetek az Eb-re képviselni Magyarországot, de az, hogy mindez egyéniben is megadatik, ez egy olyan felemelő érzés, amit nagyon nehéz helyretenni az embernek magában anélkül, hogy elbízná magát.

Milyen célkitűzéseket fogalmazott meg az elkövetkező időkre?

– Legfőbb célom az, hogy stabilan 200 fölötti átlaggal tudjak játszani. Ezen kívül az országos ranglista eredménye alapján kiosztott „Év játékosa” titulus még olyan, amit az ember szeretne elérni, illetve jövő januárban a Mesterek Tornáján vennék majd részt, a lehető legjobb eredményt elérve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában