Második felkészülési mérkőzésén már győzelmet aratott Magyarország

2019.04.10. 22:20

Lassú kezdés után győzelem

A divízió I/A csoportos világbajnokságra készülő magyar jégkorong-válogatott a hét folyamán kétszer is összecsap Lengyelország legjobbjaival, az első felvonás szoros küzdelemben dőlt el a magyarok javára.

Dévai Nándor Csaba

Erdély Csanád gólpasszt adott, Stipsicz Bence betalált – eredményesen játszottak a fehérvári hokisok Fotó: TSH-fotó

Diplomatikusan szólva tapogatózó játékot láthatott a Miskolci Jégcsarnok közönsége az első öt perc során, rengeteg technikai hiba és csenevész támadások jellemezték a csapatok játékát. Az első komoly magyar helyzetig egészen a nyolcadik percig kellett várni, ekkor Terbócs István és Miskolczi Márk összjátéka után utóbbi előtt adódott lehetőség. Az első magyar veszélyeztetést háromszorosan fizették vissza a lengyelek, akik Varga Arnold kiállítása után mozgatták meg alaposan Rajna Miklóst a magyar kapuban.

Az elsőnél jóval pörgősebben kezdődött a második játékrész, mindössze negyven másodperc telt el, amikor a Fehérvár ponterős hátvédje, Stipsicz Bence szúrt rá egy korongot Ondrej Raszka kapujára. Nem változott a játék képe, maradt támadásban a hazai piros-fehér alakulat, amelyből Szirányi, Erdély és Wehrs tudott veszélyeztetni. Lukasz Nalwajka kiállítása után még magasabb sebességbe kapcsoltak Jarmo Tolvanen tanítványai, akik egyre közelebb kerültek a vezetés megszerzéséhez. Vas János lövése a kapuvasat súrolva ment el a lengyel kapu mellett, míg Szirányi bombája a hálóőr kesztyűjébe csapódott. Gól azonban ebből a két percből sem született, makacsul tartotta magát a két nagy nulla az eredményjelzőjén.

A sport szépségéhez hozzátartozik, hogy a kicsi le tudja győzni a nagyot, az esélytelen az esélyest, illetve az a csapat, amelyik kevesebbszer próbálkozik, a nehéztüzért. Ez történt a találkozó első góljának születésekor, a semmiből szerezte meg a vezetést Lengyelország: Szymon Marzectől Mateusz Michalski elé pattant a korong Rajna mamutjáról, aki a kapuba pofozta a pakkot, 0-1. A harmad legvégén előbb egy ütemtelenül eleresztett lengyel lövést hárított Rajna, majd Bodó lőtt a hosszú felső fölé, így maradt az egygólos lengyel vezetés a záró felvonás előtt. A pazar szezont futó Erdély Csanád lövésével vette kezdetét a harmadik harmad, majd az ex-fehérvári Kevin Wehrs tüzelt a kék vonalról. Maradtak támadásban a magyarok, Sofron István lövését kellett hárítania Raszka hálóőrnek. Teljesen beszorította ellenfelét a válogatott Patryk Wronka kiállítása során, a Stipsicz–Vas János–Magosi–Erdély–Benk emberelőnyös sor rendkívül gyorsan járatta a korongot.

Erdély Csanád gólpasszt adott, Stipsicz Bence betalált – eredményesen játszottak a fehérvári hokisok
Fotó: TSH-fotó

A felpörgő játéknak meg is lett az eredménye, Erdély hátrapassza után Stipsicz kapta meg a játékszert, aki szépen ellőtte a pakkot a bal kapuvas mellé, 1-1. Az egyenlítést követően sem lélegezhettek fel a vendégvédők, Benk András okozott komoly fejtörést a lengyel kapu előtt. Lengyel időkérést követően az utolsó öt percre is egálnál fordultak a felek, ami bár magyar helyzetekkel kezdődött, Rajnának is kellett bravúrt bemutatnia, majd a kapuvasat trafálták telibe. A hátralévő időben a magyar válogatott is mindössze kapuvasig jutott, következhetett a hosszabbítás.

A túlórában előbb a magyar csapat, majd az emberelőnybe kerülő lengyelek domináltak, ám végül a büntetőkre maradt a döntés: Sofron István és Vas János túljárt a kapus eszén, a lengyelek mindent kihagytak, győzött Magyarország, 2-1!

JEGYZŐKÖNYV

Magyarország–Lengyelország 2-1 (0-0, 0-1, 1-0, 0-0, 1-0) b. u.

Miskolci Jégcsarnok, 1100 néző. V.: Pálkövi Zs., Kókai, Korbuly, Pálkövi B.

Magyarország: Rajna – Varga A., Wehrs, Nagy G. Sarauer, Sofron 1 – Stipsicz 1, Szirányi, Magosi, Sárpátki, Vas J. (1) – Macaulay, Pozsgai, Benk, Bodó, Erdély (1) – Garát, Szabó D., Miskolczi, Nagy K., Terbócs. Szövetségi kapitány: Jarmo Tolvanen.

Lengyelország: Raszka – Jaskiewicz, Zilókowski, Lyszczarczyk, Wronka, Malasinski – Wajda, Kostek, Przygodzki, Neupauer, Pas – Mrugala, Krawczyk, L. Nalewajka, R. Nalewajka, Walega – Soltys, Michalski 1, Marzec (1). Szövetségi kapitány: Tomek Valtonen

Kapura lövések: 45-35

Kiállítások: 12, ill. 12 perc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában