Adott(ság) a sikerhez

2019.04.11. 19:00

Tovább fejlődhet a lajoskomáromi kézilabdasport

A „gumírozott” talajon nemcsak a labda, de sokszor a játékosok is rendre pattogtak!

Szanyi-Nagy Judit

A fiataloké a pálya – és nem félnek birtokba venni!

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A Gesztenyefasori Általános Iskola udvarán elterülő egykori bitumenpályát egy úgynevezett rekortán, vagyis rugalmas anyagból készült, öntöttgumi-burkolatú pályára cserélték. A terep hivatalos átadását szerdán tartották – bár, mint Horváthné Bodai Andrea intézményvezető elmondta, a diáksereg egy testnevelésóra keretében már a mostani alkalmat megelőzően kipróbálta a jórészt kék színben pompázó felületet. Egyébiránt a beruházás jó helyre került: az iskola életében a kézilabda mindig is jelentős szerepet töltött be. Ezt tényekkel is alátámasztották: a lajoskomáromi intézmény 2013 óta szereplője a Kézilabda az iskolában című programnak, s a helyszínen ekkortájt kezdődtek a Siófok KC utánpótlás-nevelés edzései is.

A fiataloké a pálya – és nem félnek birtokba venni!
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Kézilabda-kerettanterv

A következő tanévre vonatkozó elképzelések egyike, hogy a lajoskomáromi intézményben az új első és ötödik osztályos tanulóknak a kézilabda-kerettanterv szerint tartják meg a testnevelő foglalkozásokat – mondta Horváthné Bodai Andrea igazgató.

Ezt a tervet Pitz András, a Magyar Kézilabda Szövetség operatív igazgatóhelyettese is jószívvel fogadta. A vezető legutóbb 2017-ben járt a településen, akkor egy kézilabdát népszerűsítő program keretében – Csóri Norbert edző meghívására – szemrevételezhette az iskola adottságait az akkori szövetségi kapitánnyal, Javier Sabatéval. Ekkor látta, tapasztalta azt is, hogy a meglévő pálya elavult és kicsi ahhoz, hogy azon minőségi munka folyjon. Így a tavalyi év végén örömmel konstatálta, hogy az iskola pályázatot nyújtott be a kültéri pályafelújítási programban.

– Egy 2016 végén született döntés alapján a kormány hárommilliárd forintot különített el az ilyen és ehhez hasonló kültéri pályák létrejöttére. A pályázatokat a Magyar Kézilabda Szövetség bírálta el – beszélt a pálya megszületésének hátteréről Pitz András.

Pirtyák Zsolt polgármester hozzátette: az önkormányzat számára külön öröm, hogy a beruházás könnyen, gyorsan valósult meg. Remélik, ez az új pálya is csábító tényező lesz a fiatalok számára, akik részint ennek köszönhetően a településen maradás, a településre költözés mellett döntenek. A kétezer fő körüli helységekben ugyanis óriá­si kihívás a lélekszám megtartása, a gyermekek, fiatalok helyben tartása.

Átadva: a szalagot Horváthné Bodai Andrea, Pitz András és Pirtyák Zsolt vágta át
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A pálya megáldását és a szalagátvágást megelőzően Bitter Miklós, a Siófok KC technikai igazgatója is felszólalt. „Klubunk büszke arra, hogy egy ilyen közösség, mint a lajoskomáromi, a klub kötelékébe tartozik. Szeretnénk, ha ez minél tovább így maradna” – öntötte szavakba gondolatait. Ezután az óvodások játékos foglalkozásának bemutatója és a lajoskomáromi, mezőszilasi, simontornyai csapatok barátságos összecsapása zárta a jó hangulatú eseményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában