Jobbal is magas szinten

2019.03.21. 14:00

Hatvanéves lett a Vidi legendája, id. Horváth Gábor

A Vidi történetének egyik legikonikusabb labdarúgója, idősebb Horváth Gábor szerdán töltötte be hatvanadik életévét. A kislángi születésű balhátvéd a klub utánpótlásában kezdte el a futballt, és az élvonalban nem is játszott más egyesületben. Az egykori játékos, vezető 46 éve kötődik Székesfehérvárhoz.

Káldor András

Idősebb Horváth Gábor 317 bajnokin játszott a Vidiben

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Boldog születésnapot! Ki volt az első, aki felköszöntötte, mert sejtésünk szerint éghettek a vonalak?

– A fiam és a lányom szinte egyszerre hívott Hollandiából még az éjszaka folyamán, nagyon nagy boldogság volt hallani a hangjukat.

Szeretett klubja a honlapján negyedórás videóban tiszteleg ön előtt. Mit szólt hozzá, ha jól láttam, igencsak elérzékenyült?

– Rendkívül jólesett, hogy a klub gondolt rám, szerda dél­előtt a vezetőség köszöntött és egy hatvanas mezzel gratulált, felemelő érzés volt.

Gondolta még rövidnadrágos kis srácként, hogy sikeres élvonalbeli labdarúgó lesz, és végérvényesen beírja magát – nemcsak játékosként, vezetőként is – a fehérvári sporttörténelembe?

– Mindegyik időszaknak megvolt a maga szépsége. Először hogy futballista lehettem, majd arra törekedtem, hogy jó játékos legyek. Ezt követően az első csapatban stabilizáltam a helyem. Természetesen az volt a célom, hogy hosszú ideig erősítem a csapatot. Nem tudtam elszakadni és nem is akartam a Videotontól, sportvezetőként is hosszú távon gondolkodtam, itt szerettem volna tevékenykedni.

Idősebb Horváth Gábor 317 bajnokin játszott a Vidiben
Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Annak idején ön volt az egyetlen jobblábas balhátvéd, így van?

– 12 éven keresztül stabilan az első osztályban balhátvédet játszani jobb lábbal kuriózumnak számított. Sokaknak furcsa lehetett, bár úgy érzem, elég magas szinten meg tudtam oldani ezt a kihívást.

317 bajnoki fellépéssel harmadik a Vidi örökranglistáján. Van egy olyan érzésünk, hogy hosszú időre kibérelte ezt a helyet!

– Nem dicsekvésből mondom, de lényegében 500 mérkőzést játszottam a klub színeiben az összes meccset figyelembe véve, erre nagyon büszke vagyok.

Szinte nincs olyan, aki ne a becenevén, Perásnak szólítaná a Magas szőke férfi felemás cipőben című film kapcsán, megvan még az ikonikus ballonkabátja?

– Igen, a fiam elrakta, ő őrzi.

Hosszú ideje tartozik a Vidi „szűkebb” családjába. Hogy látja az elmúlt közel öt évtizedet?

– Nagyon pozitívan értékelem ezeket az éveket, persze voltak benne hullámvölgyek és hegyek, de egy olyan klub alakult itt ki, amely minden fehérvárit büszkeséggel tölthet el.

Teljesnek érzi pályafutását?

– Elégedett lehetek azzal, amit elértem. Játékosként ugyan nem voltam bajnok, de vezetőként ez az álmom is valóra vált.

A fiából válogatott labdarúgó lett. Úgy tudjuk, hogy az unokák is kergetik a labdát.

– Így van, a két fiú Hollandiában, a NAC Breda akadémiáján pallérozódik, és viszik tovább a vérvonalat.

Mivel telnek jelenleg a napjai?

– A Vidi-múzeumot – amely a hónap végére elkészül – készítjük fel a megnyitóra, utána már tudjuk fogadni a szurkolókat, akik megtekinthetik a klub történetét a kezdetektől mostanáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában