Pátkai és a karaterúgás

2019.03.24. 22:20

A Vidi játékosának gólja döntött Horvátország ellen

Álomkategória volt az Európa-bajnoki selejtezősorozat második fordulója előtt, hogy Magyarország legyőzze a világbajnoki ezüstérmes Horvátországot. Álmodhatunk!

Ferencz Balázs

Pátkai Máté (jobbra) élete meccsét játszva tartotta Modricot, s győztes gólt lőtt

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A szlovákoktól elszenvedett 2-0-s vereséget követően Marco Rossi öt helyen is változtatott a válogatott összetételén, ráadásul a felálláson is. A horvátok ellen a Vidi középpályása, Pátkai Máté, valamint a Red Bull Salzburg Főnix FC-ben nevelkedett játékosa, Szoboszlai Dominik is pályán volt Collum játékvezető első sípszavakor. A kapu mögött egy hatalmas, ragyogó Szent Korona, fogadta a csapatokat, majd az első percektől félelmetesen zúgva válaszolgatott egymásnak a stadion egyik fele a másiknak: „Hajrá/ Magyarok!” A telt ház előtt, ilyen atmoszférában öröm futballozni, s az ünnepet már a meccs elején megpróbálták elrontani az Azerbajdzsánt csütörtökön 2-1-re legyőző horvátok.

Pátkai Máté (jobbra) élete meccsét játszva tartotta Modricot, s győztes gólt lőtt
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A 6. percben Perisic távolról tülzelt, de Gulácsi magabiztosan ölelte magához a labdát. Egy minutummal később Brozovic húzott el a bal oldalon, kiválóan tekert középre, Baráth előtt elsuhant a labda, Kramaric azonban a kapu mellé lőtt berobbanva. Nem jött zavarba a magyar csapat, az ellentámadást követően a 100. válogatottságát ünneplő Dzsudzsák Balázs szabadrúgása után Orban fejelte le a labdát, amibe Szalai 3 méterre a kaputól belekapott, de blokkolták lövését a védők. Kiegyenlített volt a játék, a 10. percben Dzsudzsák labdájával robogott fel a jobb oldalon Lovrencsics, majd éles szögből leadott lövésébe bele kellett kapnia Kalinic kapusnak. Aztán amitől rettegtünk, vezetést szereztek a kezdőben tíz vb-ezüstérmest is soraiban tudó vendégek. A 13. percben Luka Modric játszott össze Jedvajjal, a Real Madrid klasszisa remekül adott középre, de a labdát csak felperdíteni tudta Kramaric. Azonban a játékszer éppen az ötös környékén helyezkedő Rebic elé került, akinek nem okozott gondot a bal alsóba passzolnia Gulácsi mellett, 0-1. A 20. percben a bal szélen futott a magyarok akciója, Nagy Dominik centerezéséről éppen lemaradt a bevetődő Szalai Ádám. Fél óra elteltével cseréltek a horvátok, de kényszerűségből, Barisic sérülés miatt szállt ki a játékból. A magyarok bátran, frissen és határozottan játszottak, s ennek a 34. percben érett be a gyümölcse: Szalai dobta ki a labdát Dzsudzsáknak a jobb oldalra, s már kérte is vissza, mire beért a 16-oson belülre, kapta is, és egyből lőtt jobbal éles szögből, Kalinic hasán megpattanva perdült a hálóba a labda, 1-1. Szalai büszkén csapkodta mellét, s mutatta a mezén feszülő magyar címert a szurkolók felé. Aztán nem sokkal később a skót játékvezető nagyvonalúan szemet hunyt afelett, hogy Nagy Dominkot Lovren előbb bokán rúgta, majd hátulról ellökte a tizenhatos vonalán. Cserélni is kellett, Varga Roland érkezett helyette.

 

Fordulás után sem lehetett panasz az iramra, de a horvátok továbbra sem pörögtek fel irgalmatlanul. De nem voltak veszélytelenek. Egy labdaszerzés után Perisic, az Inter kiválósága fagyasztotta le a szurkolókban és a magyar védelmet. Baráthot egy biciklicsellel csapta be, majd jobb külsővel trafálta el Gulácsi oldalháló sarkára helyezett vizeskulacsát 5 méterről. Ahogy telt az idő, egyre sűrűbben sertepertéltek a vendégek a magyar kapuhoz közel, de nem a világklasszis déliek, hanem a szerény magyarok találtak be! Mégpedig a válogatottban először eredményes Pátkai Máté. A MOL Vidi FC játékosa Dzsudzsák szöglete után előbb felfejelte a labdát az égbe, majd a visszahullót jobbal, egy karatemozdulattal küldte a bal sarokba Leovac mellől, 2-1. Tíz perccel a vége előtt aztán Kalmár estében kapu felé gyötört labdáját Rakitic a gólvonalról mentette becsúszva. A horvátok kétségbeesetten járatták a labdát, a mieink pedig hősiesen őrizték az eredményt, s csodát tettek: legyőzték a világ egyik legjobb válogatottját!

JEGYZŐKÖNYV

Magyarország–Horvátország 2-1 (1-1)

Budapest, Groupama Aréna, 22 000 néző. Vezette: W. Collum (skót)

Magyarország: Gulácsi – Lovrencsics, Baráth, Orban, Kádár – Nagy Á.,

Pátkai – Dzsudzsák (Bese, 84.), Szoboszlai (Kalmár, 65.), Nagy Dominik

(Varga R., 40.) – Szalai. Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Horvátország: Kalinic – Jedvaj (Petkovic, 76.), Lovren, Vida, Barisic (Leovac,

30.) – Modric, Brozovic – Rakitic – Rebic (Brekalo, 67.), Kramaric,

Peisic. Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic.

Gól: Szalai (34.), Pátkai (76.) illetve Rebic (13.)

Sárga lap: Dzsudzsák (63.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában