Üzemel a fehérvári jósda

2019.03.05. 20:17

A Fehérvár AV19 nagy munkával kerekedett felül a címvédőn

Három körrel az EBEL középszakaszának vége előtt a címvédő HC Bozen Südtirol Alperia alakulatát fogadta a Fehérvár AV19 jégkorong csapata – különösebb tét nélkül.

Ferencz Balázs

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

„Itt a Bolzano busza! Biztos fáradtak, elkaphatjuk őket!” – mondta egyik Ördög-cimbora a másiknak az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok parkolójában, mire a bajtárs csak annyit mondott: „4-2-re nyerünk.” Bizonyára nem tudták a diskurzus résztvevői, hogy az EBEL címvédője már a találkozó előtti napon megérkezett a koronázóvárosba, s minden bizonnyal nem dorbézolással töltötte a hétfő estét, mert egy cseppet sem tűnt fáradtnak az olasz brigád a Fehérvár AV19 elleni összecsapás első harmadában. Tény, a Dél-tiroliaknak volt picivel nagyobb tétje a meccsnek, a Bolzano közelebb állt a felsőházi középszakasz 8. fordulója előtt a negyedik helyhez. A fehérváriak három körrel a rájátszás rajtja előtt már szinte lemondhattak azon sanszukról, hogy az első négyben végezve ellenfelet választhassanak a playoff-ra, nem is látogattak ki sokan – más sportág képviselői így is megirigyelnék az 1983 fizető nézőt – a Raktár utcába.

Beszorult a meccs elején a Volán, majd Reisz gyors, kemény játéka hozott lendületet. A pihenő Carruth helyett ketrec elé álló Kornakkerben akadt el több korong is, Tauferer lökete igencsak életerős volt. Irvingnek is kellett fognia néhányat, Meland tüzelt a kékről, majd a 10. percben Luttinen lépett ki középen, de nem tudta átverni a kapust. Viszont kiharcolt egy kiállítást, a fórban tüzelt is rendületlenül a Fehérvár, Koskiranta és Stipsicz is közel járt a gólhoz, de vagy Irving védett nagyot, vagy centikkel a vas főlé száguldott a pakk. Egy könnyű síppal befújt hazai büntetés alatt – Sofront küldték ki testre ütésért –, ismét kapuja elé szögezte a Volánt a Bolzano, s a 16. percben Riley Brace a hálóba kotort egy kipattanó korongot, 0-1. Ezután sem szabadult ki a fehérvári egylet. Három perccel a harmad vége előtt Daniel Catenacci szépen vett át egy korongot, s hét méterről lőtt Kornakker válla mellé, 0-2.

Kiválóan kezdett azonban a fehérvári egylet a középső harmadban. Hári János a jobb oldalról csúsztatta középre a korongot, ahol Tuomas Vänttinen érkezett jó ütemben, s kapásból lőtt a ketrec jobb oldalába, élete első volános találatát jegyezve, 1-2. Támadásban maradtak a kék-fehérek, ravasz támadásokkal próbálták kiénekelni a sajtot a „Rókák” szájából: Erdély centerezése és Caruso távoli bombája keltett zavart az olaszok hátsó alakzatában. Ebben a játékrészben a hazaiak voltak veszélyesebbek, s a sorozatos helyzetek után a 36. percben egyenlítettek, amikor emberelőnybe kerültek. Nem sokáig járatták a pakkot, Wishart passzolt Arttu Luttinenhez, a finn pedig közelről bombázott a hálóba, 2-2.

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Kiegyenlített játékot hozott a harmadik harmad eleje. Itt is, ott is akadt dolguk a kapusoknak, de nem lepte meg őket senki. Arttu Luttinen nagyon élt. Nem csupán az olasz kapu előtt sertepeltélt sokat, de előfordult, hogy épp a saját ketrece előtti légtérből halászta le a gólba tartó korongot. Az 53. percben fórban hokizhatott a Volán, de hiába tolta-nyomta a kapuba a talján brigádot, nem tudta begyötörni a pakkot. Az utolsó percekben is jó viszonyt ápolt a bolzanóiakkal Fortuna istenasszony, mígnem az 57. percben félrelépett! Sárpátki lövése lecsorgott Irvingről, Jonathan Harty érkezett, s egy igazítás után a hálóba helyezett, 3-2. A legvégén az üres kaput vette be Stipsicz Bence, s így kiváló jósnak bizonyultak a meccs előtt bizakodó hokibarátok: valóban 4-r-e nyert a Fehérvár AV19, és továbbra is él a remény, hogy feljebb lép a tabellán még a rájátszás előtt.

Jegyzőkönyv

Fehérvár AV19–HCB Südtirol Alperia 4-2 (0-2, 2-0, 2-0)

Ifj. Ocskay G. Jégcsarnok, 1983 néző. Vezette: Baluska, Piragic

Fehérvár AV19: Kornakker – Harty 1, Szabó D., Erdély, Hári (3), Sárpátki (1) – Caruso, Wishart (1), Luttinen 1(ee), Koskiranta, Sofron – Stipsicz 1(ük), Tikkanen, Meland (1), Vänttinen 1, Phillips – Szabó K., Reisz, Szita. Vezetőedző: Hannu Järvenpää

HCB: Irving – Norlund (1), Marchetti, Frigo, Bernard, Miceli – Carozza, Campbell, Brace 1(ee), Blunden, Petan (1) – Glira, Tauferer, DeLuca, Catenacci 1, Insam – Schweitzer, Kuparinen, Frank. Vezetőedző: Kai Suikkanen.

Kiállítások: 4 ill. 8 perc

Kapura lövések: 34-26

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában