Vérteskozmán találkoznak a futás szerelmesei

2019.02.05. 20:42

Nem csak a sonkáról szól a húsvét

Visszavonhatatlanul közeledik a tavasz! Ez az állítás annyiban igaz, hogy a múlt szombaton már megkezdődött a nevezés a 14. alkalommal megrendezett Vérteskozma Rock ‘n Roll Futásra.

Káldor András

Három távon – 1,5 és 15 km – vághatnak neki az erdei pályának a vállalkozó kedvűek Fotó: A szervezők

Kaufer Tamás maratoni futóval, ötletgazdával nem könnyű időpontot egyeztetni. Ez korántsem véletlen, hiszen folyamatosan csörög a telefonja, készíti elő a lassan a nagykorúság határát súroló megmérettetést, amelyre idén április 21-én, azaz húsvét vasárnap kerül sor. Mint arra sokan emlékezhetnek tavaly kissé megtréfálta a szervezőket, résztvevőket az időjárás. A versenyt 2018-ban egy hónappal korábban, március közepén rendezték, akkor, amikor Vérteskozmát és környékét jókora hólepel borította .

– Nagyon nehéz a futónaptárban egy olyan időpontot lefoglalni, illetve összehangolni a vérteskozmai turistaházzal, amely igazán optimális. Remélem, hogy a dátum nem gátolja majd a verseny sikerét. A futók száma korlátozott, aki komolyan gondolja, annak nem árt minél előbb leadni a nevezést, mert az előző évben is nagyon gyorsan elfogytak a rajtszámok, és ki lehetett tenni a „megtelt táblát”! – hívta fel a figyelmet a rendező.

Három távon – 1,5 és 15 km – vághatnak neki az erdei pályának a vállalkozó kedvűek
Fotó: A szervezők

A Székesfehérvártól 25 kilométerre, Zámoly és Gánt után, Tatabánya irányába, a Majki-tavak előtt csodálatos környezetben található helyszínen igazi csemege vár a sportolókra, ahol a talaj egy erdei aszfaltos, dimbes-dombos, lezárt, erdészeti út. A főszervező elsődleges célja az volt a kezdetekkor – egy iskolás gyermek édesapjaként –, hogy a diák–szülő–tanár hármas egymásra találjon, méghozzá a sport, a futás segítségével. Mindenesetre a jól bevált távok idén sem változtak, a vállalkozó kedvűek 15 és 5 kilométeren vágtathatnak, valamint az 1 kilométeres örömfutáson regisztráció nélkül indulhatnak a gyerekek és a szüleik – ezzel is erősítve a közösségi érzést. A hosszú évek során már komplett családok, nagyszülőktől az unokáig várják a tavaszt, és természetesen a rajtot.

Attól is sikeres a kezdeményezés, hogy Kaufer Tamás m inden évben próbált olyan népszerű művészeket és sportolókat meghívni, akikre felfigyelnek, így szinte egészen biztos Száraz Dénes és Fenyő Iván színművészek indulása, akik a viadal rendszeres résztvevőinek számítanak.

Kaufer Tamás elismerését minden induló kiérdemli
Fotó: A szervezők

– A 15 kilométeres táv befutóinak jutalma egy új tervezésű póló lesz – amely már a közösségi oldalon szervezett szavazáson nagy sikert aratott – tette hozzá a főszervező, akitől megtudtuk, hogy ezzel a versennyel párhuzamosan már elindította a nevezést az augusztus 20-án megrendezésre kerülő 5. Bence-hegyi Rock and Roll futásra is.

– Itt megléptük azt, amire már a korábbi években is volt igény: egy félmaratoni távval bővül majd a repertoár, ráadásul ezt 95 méteres szintkülönbséggel megspékelve felfelé – ami a négy kör alatt összesen 380 méternek felel meg. Akárcsak Vérteskozmán, itt is korlátozott az indulók száma – hangsúlyozta Kaufer.

Természetesen a futókat ki kell „szolgálni”, azaz több ponton is fontos frissíteni őket. Ez sem jelent akadályt a rendezőknek, ugyanis az évek folyamán egy profi gárda jött létre erre a feladatra.

– Ezekben az apró részletekben harminc év futótapasztalat is benne van. Azt hiszem, hogy olyat csinálunk a csapatommal, amely egyedülálló az országban – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában