Van bennük potenciál: ügyesek, kitartóak

2019.02.13. 08:00

Irigylésre méltóan magas az Alapon „újonnan” működő egyesület íjásztanoncainak száma

Pekács Milán tíz évvel ezelőtt találkozott az íjászattal, barátaival gyakran lövöldözgettek. Aztán Alapra költözött, a szenvedély pedig nem hagyott alább: lényegében így alakult meg az Alapi Íjász Egyesület.

Szanyi-Nagy Judit

Alapi díjeső a tavalyi Suli Íjász Bajnokságon Fotó: Az egyesület

Egy kicsit előre szaladtunk az időben, hiszen 2017 áprilisában még klubként kezdődött az alapi íjászat virágzása. Már a kezdetekkor nagy számban jelentkeztek tagok a klubba, akik közül azóta többen – ahogyan az lenni szokott – jöttek-mentek. Az állandó taglétszám így is 25 fő körül van. Hivatalosan, egyesületként 2018 tavasza óta működnek, Pekács Milán vezetésével és edzője, Kaszás Ferenc segédletével, aki szakmai ötletekkel támogatja az egyesületet.

– Bár tagjaink túlnyomórészt helyiek, Alsószentivánról és Sárbogárdról is érkeznek hozzánk íjászpalánták. A sportág népszerűsítését Cecén is tervezzük, hiszen úgy tapasztaljuk, az íjászat még mindig nem elég felkapott – vázolja tapasztalatait Pekács Milán. Pedig – mint megfogalmazza – van potenciál a fiatalságban: akik komolyan veszik az íjászatot, ügyesek, kitartóak, szorgalmasak. Legfiatalabb tagjuk 7–8 éves, a legidősebb 50 év körül van.

Alapi díjeső a tavalyi Suli Íjász Bajnokságon Fotó: Az egyesület

– Az alsó korhatár a kisis­kolás kor, vagyis a betöltött hatodik életév. Az ok prózai: ekkortól kezdve alkalmas az izom arra, hogy a fiatalok elkezdjék az íjászatot. Előtte jóval nagyobb a sérülésveszély, a gyermekek könnyen egy életre szóló sérülést szerezhetnek. Felső korhatár azonban nincsen, bárki jöhet – magyarázta az egyesületi elnök. A sérüléseket persze minden korban igyekeznek elkerülni: az edzések kezdetén bemelegítenek, nyújtógyakorlatokat végeznek. Ilyenkor nem ritka, hogy fitnesz­szalagot használnak, a tornához hasonlóan köröznek a vállaikkal, valamint átmozgatják a felsőtestet, derekat, csípőt. Ezt belövésekkel folytatják, célokra lőnek. A távolság annak függvényében növekszik, hogy ki hol tart az ismeretek elsajátításában; a kadetok (ifi és felnőtt közötti korosztály) például 20–40 méter között lőnek.

Fogyó, kopó eszközök pótlására

– Legutóbb a Bács-Kiskun megyei Miskén jártunk terem­íjász-versenyen, innen három helyet is elhoztunk. A helyi íjász­egyesület szervezése volt ez; a lányok közül Szarka Melinda, a fiúk közül pedig Baráth Dominik végzett az élen. Baráth Barnabás második helyezett lett. Dominik a tavalyi, a Magyar Íjász Szövetség által szervezett Suli Íjász Bajnokságon kadet bajnok lett, előtte pedig bronzérmes, holott épphogy elkezdte csak ezt a sportot – igazolta eredményekkel a helyiek sikerességét az oktató.

Egyesületük támogatásokból és tagdíjakból építkezik. A most szombatra szervezett retro diszkójuk is jótékonysági lesz, hogy az így befolyt összegből a fogyó, kopó eszközöket (úgymint a vesszőfogó elemeket) pótolni tudják. Törzshelyük a régi úttörőház, az épületet az önkormányzattól kapták, pontosabban a polgármester közbenjárásával, engedélyével használják. Részesei Alap életének: az íjászat iskolai program volt már, illetve az Erzsébet-táborban is közreműködtek. Jelenleg vadászreflex és tradicionális íjat használnak – s ha úgy alakul, bővítik az eszköztárukat, de egy saját terem vagy csarnok is segítené a munkájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában