Most kezdődik a tánc

2019.02.11. 21:45

A FAV19 Grazban indítja a felsőházi középszakaszt

19.15 órakor a Graz 99ers vendégeként rajtol az EBEL középszakaszában a biztos playoff-tag Fehérvár AV19. A kérdés, vajon választó vagy választott lesz majd a Volán a rájátszás előtt?

Ferencz Balázs

Talán már Timotej Sille (balra) is bevethető lesz a Graz 99ers elleni összecsapáson

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az EBEL 44 alapszakasz-meccse után alakult ki a fehérvári hokibarátok számára oly tetszetős rangsor, melynek hatodik helyén, azaz automatikus playoff-szereplőként feszít a Fehérvár AV19. Hannu Järvenpää tehát most sem adja alább a rájátszásnál – eddig minden csapatával a playoff-ba jutott. A kék-fehérek negyedszer lesznek ott a legjobb nyolc csatározásában, a 2011/12-es szezonban az Olimpija Ljubljana (éppen Järvenpää volt a szlovénok trénere), a 2013/14-es idényben a Bolzano, egy évvel később pedig a Vienna Capitals taszította a tétlen pokolba az Ördögöket.

A fehérváriak most nem panaszkodhatnak, akad dolguk bőven, de ezt csak maguknak köszönhetik. A középszakasz tíz meccse arról dönt, melyik az a négy együttes amely ellenfelet választ magának a rájátszásra, s melyik az a négy, amelyek csalódást okoznának majd kérőjüknek.

Az azonban biztos: a Fehérvár AV19 teljesítette az alapvető célt, ott lesz a rájátszásban, de az is borítékolható, nem elégednek meg ennyivel a Raktár utcában.

Talán már Timotej Sille (balra) is bevethető lesz a Graz 99ers elleni összecsapáson
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– A csapatot Szélig Viktorral, a klub general managerével közösen állítottuk össze idén. A szabályok egyre szűkebb keretbe szorítanak bennünket a fizikai játék terén, egyre kevesebb a fizikai kontakt (én azon a véleményen vagyok, hogy meg kellene tartani a hoki ezen szegletét a játékban), így nem ez dominált a választáskor, hanem jól korcsolyázó, gólérzékeny játékosokat keresünk, de legfőképp igazi csapatembereket – mesélt a csapatépítés fontosságáról és részleteiről Hannu Järvenpää, a fehérváriak vezetőedzője. – Sebességet kerestünk? Igen. Figyeltük, hogy jó-e az ütőtechnikája? Bizonyára. De ebben a sportban, ezen a szinten a képességek igen hasonlóak. A legvégén az dönt, milyen a személyiséged, és most már biztosan ki merem jelenteni, hogy az öltözőnkben jó emberek vannak.

A finn tréner hisz a játékosaiban, és nagyra tartja a vele együtt dolgozó szakmai stáb munkáját is. Szerinte Cam MacDonald, Énekes Lajos és a szezon közben érkezett Antti Karhula fontos pillérei a csapat eredményességének.

Ma a 6 bónuszponttal rajtoló Graz idegenben, majd pénteken itthon a 2 pontos Klagenfurt, vasárnap Olaszországban a most még ugyancsak 0 pontos Bolzano lesz az ellenfél. Nem könnyű sorozat az, ami a Volán előtt áll. De a Fehérvár sem könnyű préda a riválisok számára. Bármilyen hihetetlen, az edző és a játékosok a hétfői találkozójukon beszéltek arról, és döntötték el közösen, hogy meddig szeretnének eljutni a rájátszásban.

– Elsősorban szeretnénk továbbvinni azt a játékot, amit az alapszakasz végén tudtunk produkálni – fogalmazott a megbeszélés után Erdély Csanád, a Fehérvár AV19 támadója. – Másrészről fontos lenne jó pozíciót kiharcolni a rájátszás közeledtével. Ehhez idegenbeli mérkőzéseket is kell nyerni a liga legjobb csapatai ellen. Jó hír, hogy néhány játékosunk, akik korábban sérülés vagy betegség miatt hiányoztak, újra bevethetők lesznek. Már playoff-mentalitással fogunk játszani az elkövetkezendő tíz mérkőzésen.

Järvenpää mester kétszer szerepelt edzőként az EBEL elődöntőjében. Most még tovább menetelne…

– Nem túlozni szeretnék, sem kérkedni, de őszintén hiszem, hogy sokkal többet érdemlünk egy rájátszásnál vagy elődöntőnél. Persze beszélni mindig könnyű, így nem szeretnék üres frázisokat pufogtatni, de szeretném a csapatunkat a döntőben látni – jelentette ki Hannu Järvenpää. – Ha a játékosokat kérdeznénk erről, ők is ugyanezt mondanák. Nagyon elégedett vagyok azzal a teljesítménnyel, amit eddig nyújtottunk. Egy dolgot azonban hozzátennék: a szezonnak még nincs vége, rengeteg munka vár még ránk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában