A motoron és az életben is megállná a helyét

2019.01.09. 19:00

Szerénység és alázat

Kovács Bálint a maga 17 esztendejével a honi motorsport egyik, ha nem a legnagyobb ígérete. A fehérvári pilóta korát meghazudtoló céltudatossággal építi karrierjét az aszfalton, miközben a tanulásról sem feledkezik meg.

Nagy Péter

A fehérvári Kovács Bálint az arab bajnokságban is megcsillogtathatja tehetségét Fotó: Ahmed Feisal

„Nem lehetne három óra után, addig ugyanis suliban vagyok?” – vágja rá határozottan a kérdésemre Bálint, miközben próbálunk dűlőre jutni az interjú időpontját illetően.

Maga az a tény, hogy egy 17 éves fiatal még iskolába jár, egyáltalán nem lep meg, azon sokkal inkább elgondolkozom, hogy a tanulás, és mondjuk egy háromhetes katari túra miként fér meg egymás mellett a félévhez közeledve. Merthogy amíg a diákok nagy része a jobb jegyekért száll harcba az iskolapadban, addig a fehérvári illetőségű gyorsasági motoros pilóta, Kovács Bálint a Dohában megrendezett Losail Ázsiai Bajnokságban rója a köröket. Nem is akárhogyan!

„Nem sokat rágódtam rajta, inkább már a következő feladatokra koncentráltam” – feleli szinte sztoikus nyugalommal a fiatal sportoló arra a kérdésemre, amiben azt firtatom, hogy az IDM Suzuki Cup 2018-as utolsó, hockenheimi versenyén csak szabálytalanul tudták megállítani, és így összesítésben lecsúszott a dobogó második fokáról.

„Már a 2019-es évre koncentrálok, ebben pedig elengedhetetlen a téli felkészülés, úgyhogy mindenképpen nagy reményekkel vágtam neki az ázsiai pontvadászatnak. Sokat kell még fejlődnöm.”

Ebben biztos igaza van az ifjú tehetségnek, annak ellenére, hogy tavaly „űridővel” hódította el első felnőtt magyar bajnoki címét az ezer köbcentisek mezőnyében.

„Ebben a sportágban kifejezetten jól jön, amikor a hó és a mínuszok után 30 fokos melegben versenyezhet az ember. Vártam már a katari viadalt, ilyenkor a hétórás repülőút sem számít, főleg, amikor a futamok között akad idő egy kicsit lazítani, várost nézni is.”

A két fordulóban ez idáig egy harmadik és három negyedik hellyel büszkélkedő Fejér megyei sportolót visszatérő vendégként fogadják az arab országban, hiszen már tavaly is rajthoz állt a Superstock 600-as kategóriában.

„A motor ugyanaz, mint az elmúlt esztendőben, a különbség annyi, hogy a gyári alkatrész helyett most egy versenyfutómű hajtja a gépet. A hatszáz köbcentisek stílusa teljesen más az ezresekéhez képest, néhány futamba bele is telt, mire újra hozzászoktam.”

A fehérvári Kovács Bálint az arab bajnokságban is megcsillogtathatja tehetségét
Fotó: Ahmed Feisal

A hivatalos tesztet követően nem utazott haza Katarból a háromfős brigád (Bálinttal tartott egy szerelő és a H-Moto Team sportigazgatója, Rizmayer Gábor is), hanem az emírségben vertek tanyát.

„A két versenyhétvége között azért sikerült elütni az időnket, ha mással nem, akkor konditermi edzésekkel, de igyekeztünk színesíteni a programokat a holtidőben.”

Az ellenfelek nagy részével már volt dolga a koronázóvárosi fiúnak, többjük a gyorsaságimotoros-világbajnokság, ismertebb nevén MotoGP állandó résztvevője.

„Mindenki nagyon barátságos velem, azt is mondhatnám, hogy ebben a zárt közösségben viszonylag könnyen szövődnek barátságok. A megérkezésem után egyből a hogylétem felől érdeklődnek, és mindig elmondják, hogy a következő szezonra is visszavárnak.”

A közel-keleti állam valószínűleg sokáig jelenti majd Kovács felkészülésének egyik legfontosabb állomását, mivel hazánk és a környező országok éghajlata nem igazán kedvez a motorkerékpársport szerelmeseinek télvíz idején.

„Az utolsó katari futamot követően hazajövünk, annyi biztos, hogy utána a magyar bajnokságban is mindenképp el akarunk indulni, ehhez azonban keresünk egy megfelelő külföldi megmérettetést.”

Családján és barátain kívül az iskola is Fehérvárhoz köti.

„Szerencsére a hiányzásaimat nem számolják a suliban. Fontos számomra a tanulás, szeretnék több lábon állni, azt tervezem, hogy a Testnevelési Egyetemre felvételizek majd.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában