Jégkorong

2018.09.02. 20:53

A Fehérvár AV19 fordított a Medvescak Zagreb ellen, s diadallal emlékezett

Tornagyőzelemmel tisztelgett egykori játékosa előtt a Fehérvár AV19 jégkorong csapata.

Ferencz Balázs

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az EBEL-ben érdekelt Medvescak Zagreb nagy csatában, 2-1-re győzte le a francia Grenoble alakulatát szombat délután. Vagyis a papírformának megfelelően alakult a X. Ifj. Ocskay Gábor Emléktorna forgatókönyve, az esélyesebb horvátok jutottak a döntőbe.

A nagyobb érdeklődés természetesen a Fehérvár AV19 idei első hazai fellépését övezte. A meccsre éhes fehérvári jégkorong szurkolók most is hűek maradtak önmagukhoz, a jégen cikázó kék-fehéreknek nem kellett aggódniuk, hogy buzdítás nélkül maradnak. Némileg át kellett variálnia együttesét a kék-fehérek finn trénerének, hiszen a sérült Ryan Glenn és Eric Meland játékára sem számíthatott Hannu Järvenpää, így a védelemben helyet kapott a Fehérvári Titánok hátvédje, MyLes McGurty is. A sok bunyóval tarkított összecsapást a Volán végül magabiztosan nyerte, s így a zágrábiakkal csaphatott össze a tornagyőzelemért.

Fehérvár AV19–Asiago 6-3 (4-1, 2-2, 0-0)

FAV19: Kornakker (Carruth) – Reisz, Stipsicz, Phillips, Szabó K., McGurty, Hári, Sofron, Kóger, Szita, Szabó D., Szabó B., Erdély, Luttinen, Harty, Koskiranta, Tikkanen, Sárpátki, Kuralt, Láday. Vezetőedző: Hannu Järvenpää

Asiago: Cloutier (Longhini) – Forte, Olivero, Dal Sasso, Tessari, Miglioranzi, Stevan, Casetti, Naclerio, Pietroniro C., Pietroniro P., Conci, Benetti, Gellert, Marchetti, Foltin, Bardaro, Pace, Rosa, Magnabosco.

Gól: Szabó D. (03.40 – emberelőny), Erdély Cs. (07.19 – emberelőny), Phillips (14.05), Harty (15.31), Tikkanen (32.46 – emberelőny), Phillips (37.17 – ee), illetve Rosa (04.33), Marchetti (21.45), Gellert (37.41 – ee)

Az Asiago ellen sokszor állomásoztak a fehérváriak az olaszok kapujánál
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A vasárnapi bronzmeccsen a Grenoble könnyedén, 6-2-re győzte le az Asiagot.

A döntőre nem épült fel Meland, Ryan Glenn és Andrew Sarauer sem, így nem tudott négy teljes sort jégre küldeni Hannu Järvenpää. De nem ez aggasztotta a hazaiakat igazán a találkozó eleéjn, hanem az, hogy a Medvescak szinte az első támadásából betalált. Alig telt el egy perc, mikor Perkovich középtávoli lövése lecsorgott Carruthról, a kipattanóra pedig Sondre Olden érkezett a jobb oldalon, s fonákkal a ketrecbe emelte a pakkot, 0-1. Az első harmad nagy részében a fehérváriak domináltak, s a nyomást 13. percig bírta a zágrábiak fiatal hálóőre. Luttinen szerzett vissza bravúrral egy korongot emberelőnyben, majd Anze Kuralt helyezett a lábak között a hálóba, 1-1.

Nem rendezhette sorait a horvát csapat, mert ismét emberhátrányba kerültek. A fórt parádés góllal használta ki a Volán: Luttinen tette át a pakkot s jobb oldalra Kuraltnak, aki egyből centerezett, a középen érkező Koskiranta pedig a bal felsőbe pattintott, 2-1. A középső periódusban sem hagyott alább a fehérváriak lendülete, a 27. percben Erdély Csanád mattolta Rosandic kapust, kétgólosra növelve az előnyt, 3-1. A harmad végéhez közeledtek a felek, mikor a lendületesen hokizó hazaiak a csapatkapitány, Kóger Dániel révén villantak, négy a négyben volt eredményes a Fehérvár, 4-1.

Kóger Dániel (jobbra), a csapatkapitány is bevette a zágrábi ketrecet az Emléktornán
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A záró játékrész elején főként az erőfitoktatás jellemzte a játékot, sokszor akazkodtak össze a játékosok, de komolyabb bunyó nem alakult ki. Mígnem aztán Jonathan Harty villámpárbajt vívott Perkovich-csal, a fehérvári került előbb jégre. Hat perc volt hátra, mikor Samuels-Thomas a kapu torkából kozmetikázott, 4-2, majd Láday Tamás rögtön váltott pár öklöst a színesbőrű hokissal, a magyar legény győzött. Az utolsó percekben beszorult a Volán, de Carruth remekelt a ketrec előtt. 4 máspodperccel a vége előtt szorossá tette a meccset a horvát egylet egy távoli bombával, de az ünnepbe nem rondított bele, a Fehérvár AV19 nyerte az Emléktornát.

Összesen tízszer örülhettek gólnak a hazaiak
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Fehérvár AV19–Medvescak Zagreb 4-3 (2-1, 2-0, 0-2)

Székesfehérvár, 2600 néző.

FAV19: Carruth – Szabó D., Harty, Hári, Phillips, Kóger 1 – Stipsicz, Szabó B., Erdély 1, Sofron (1), Sárpátki (1) – Tikkanen, Láday, Kuralt 1(ee) (1), Luttinen (2), Koskiranta 1(ee) – McGurty, Szabó P. K., Reisz, Szita. Vezetőedző: Hannu Jäevenpää.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Medvescak: Rosandic – Sauvé, Manavian 1, S. Sylvestre, Olden 1, Armsrtong – Kudelka, Ficur, Samuels-Thomas 1, Puskarich, Lehtonen – Puzic, Hardy, Aviani, Zanoski, Perkovich (1) – Cepon, Siljan, Brine, Simsic, Mauldin. Vezetőedző: Aaron Fox.

A MAGYAR HOKI LEGNAGYOBB ALAKJA

Ifj. Ocskay Gábor kilencszer nyert bajnokságot
Fotó: Feol-archív

KIVÉTELES tehetség volt, kiváló képességekkel. Rendkívül fiatalon, 16 évesen már az Alba Volán felnőtt csapatában játszott, ahol szinte elválaszthatatlan duót alkottak Palkovics Krisztiánnal. Ismerték egymás minden mozdulatát, olvastak a másik gondolataiban, s így az a csatársor, melyben ők szerepeltek, félelmetes egység volt. A magyar jégkorongsport egyik legnagyobb alakja volt, aki ugyan tevékeny részese volt, hogy a magyar válogatott feljutott a világelitbe, ott azonban már nem mutathatta be fakanál-cselét minden idők fehérvári 19-ese, Ifj. Ocskay Gábor Születési hely, idő: Budapest, 1975. szeptember 11. Elhunyt: 2009. március 25. Klubja: Alba Volán (1981-2009) Eredményei: kilencszeres bajnok (1999, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009). Az év játékosa (1994, 1995, 2006), 3-szor az év csatára, 5-ször a legtechnikásabb játékos. 187-szeres válogatott, 1998, 2000 a C csoportos világbajnokságon 1., 2008 a Divízió I-es vb-n győztes, s a feljutott csapat tagja, 2002, 2007 a Divízió I-es vb-n 2., 2003, 2005 a Divízió I-es vb-n 3.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában