Szalontay a VeloClass Velence Kerékpáros Egyesülettel tréningezik

2018.08.23. 19:53

Száguld a tóparti bringás

Szalontay Sándor pályakerékpáros a világ legjobbjai közé tartozik. Tavaly megingott a bizalma, bejelentette visszavonulását, idén viszont kirobbanó formában tért vissza.

Keszi Gréta

Már 2016-ban, a londoni világbajnokságon is az elitbe tartozott Szalontay Sándor Fotó: Sportfaktor

Szalontay Sándort bátran nevezhetjük hazánk legjobb pályabringásának. Bár Magyarországon nincsen megfelelő pálya, ahol bármikor készülhetne a versenyekre a kerékpáros, mégis hatalmas sikereket ért el. A 28 éves sportoló a 2016-os londoni világbajnokságon első magyarként átlépte a 10 másodperces álomhatárt 200 méteren, majd az apeldoorni világkupán az előkelő 12. helyen végzett.

– Rengeteget edzettem egyedül, így sikerült megismernem a testemet – árulta el sikereinek titkát Szalontay.

– Ezután egy ideig a nemzetközi szövetség svájci központjában tréningeztem, majd egy orosz edző segített, és készített fel a versenyekre. 2017 novemberében aztán érkezett a meglepő hír: a sprinter bejelentette visszavonulását és eladásra kínálta szeretett biciklijét.

– Kilátástalannak tűnt a helyzet, nem éreztem a támogatást, vagy hogy valaki mögém állna. Az akkori szponzorom is kiszállt mögülem. Ilyen helyzetben elvész az ember motivációja. Nemcsak ez vezetett Szalontay döntéséhez, az edzések is megnehezítették a bringás mindennapjait. A pályakerékpárosnak heti kétszer kellett Bécsbe utaznia, hogy a sportágnak megfelelő körülmények között gyakorolhasson, ugyanis Magyarországon nincs sem fedett, sem megfelelő talajú pálya. Végül meggondolta magát, és nem is akármilyen eredményekkel tért vissza: a moszkvai GP 200 méteres időfutamán rekordidőt tekert, 9,672 másodperc alatt teljesítette a távot.

Már 2016-ban, a londoni világbajnokságon is az elitbe tartozott Szalontay Sándor
Fotó: Sportfaktor

– Megkeresett egy új klub, a VeloClass Velence Kerékpáros Egyesület, nekik köszönhetően eljutottam több európai viadalra is, valamint megkönnyítették a Bécsbe utazást. Szerencsére jól sikerült a visszatérés, jó formában tudtam versenyezni. Az augusztusi Európa-bajnokságon is okozott emlékezetes pillanatot a sprinter, ezúttal azonban nem az eredményével. A selejtező futamban egy szabálytalan holland versenyző kereke a magyar rekorder elé került, aki így hatalmasat esett. A szerencsétlen eset után azonban nem adta fel, visszapattant a nyeregbe és sérülten is továbbtekert.

– Tudtam, hogy az előttem tekerő nem keresztezheti az utamat, mivel ez a szabály. 70 km/h-s tempónál pedig nem arra koncentrálok, hogy merre van az előttem lévő kereke. Végül mégis elém került, és én átestem rajta. Nagyot zúgtam, jól lehúztam a hátamat, most gyógyulnak a sebek. A mezem elszakadt és véres is voltam, de tudtam, hogy mennem kell tovább. Nyilván nem volt egyszerű akkora fájdalommal tovább versenyezni, de ezt kellett tennem – összegzett a leggyorsabb honi biciklis. Szalontay Sándor most is gyakran jár Bécsbe edzeni, de a Magyar Kerékpáros Szövetség ígérete szerint hamarosan Magyarországon is lesz tréningezésre alkalmas pálya. A velencei biciklis jelenleg a nagyobb versenyekre próbál koncentrálni, most a franciaországi világkupára edz, ahol egy 10. hely körüli eredménnyel már elégedett lenne. Az edzéstervébe több erőnléti gyakorlatot épített be, hogy újabb rekordokat dönthessen meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában