Loic Nego fagyasztotta a mosolyt az FF Malmö szurkolói arcára

2018.08.07. 21:15

Reményteljes döntetlen Malmőben

A Mol Vidi FC a svéd bajnok Malmö FF vendégeként igyekezett olyan eredményt elérni a labdarúgó Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörében, hogy esélyt teremtsen magának a továbbjutásra.

Ferencz Balázs, Horog László

Loic Nego (balról a 3.) rettentően fontos gólt szerzett Malmőben, így a fehérváriak kerültek lépéselőnybe a párharcban Fotó: molvidi.hu

 

Hétfőn délelőtt kezdődött a Mol Vidi FC idei BL-szto­ri­jának újabb fejezete, amikor a csapatot szállító különgép felemelkedett a Liszt Ferenc reptér betonjáról. Aznap délután már az FC Malmö otthonában, a Swedbank Arenában tréningeztek a piros-kékek. A 24 000 néző befogadására alkalmas, komoly mérkőzések otthonául szolgáló létesítmény tőszomszédságában van a Malmö Arena, amely két és fél ezer drukkerrel többet képes befogadni, ám esély nincs a megtöltésére, hiszen az FF kilenc évvel ezelőtt elhagyta, azóta mindössze egy kupameccset rendeztek a létesítményben. Korábban világsztárok labdáztak itt, az 1958-as világbajnokságon négy meccset rendeztek, az 1992-es, a dánok által hatalmas meglepetésre – a torna megkezdése előtt kizárt jugoszlávok helyett ugrottak be – megnyert Eb során pedig három összecsapást.

A házigazda svédek hétfő esti sajtótájékoztatóján a nyáron kinevezett német tréner, Uwe Rösler azonnal meglepetéssel szolgált. Rösler első mondatában közölte, mindent tud a Vidiről, ugyanis a Fradi szintén Németország keleti feléből származó szakvezetője, Thomas Doll részletesen tájékoztatta. „Thomas Doll nagyon jó barátom, mindent elmondott nekem a keddi riválisról. A csapat alig változott az előző szezon óta, a nemzetközi porondon is rutinosnak számít. A bolgár Ludogorec elleni sikerrel bizonyították, helyük van ebben a mezőnyben. Nem udvariasságból mondom, komolyan gondolom, ötven százalék az esélyünk a továbbjutásra. Természetesen nyerni akarunk.”

Szavai után a fehérvári klubhoz tartozók közül valaki meg is jegyezte: amennyiben Rösler honfitársára, az FTC mesterére hallgat az általa üdvözítőnek vélt taktika kidolgozása kapcsán, az nem feltétlenül rossz a Vidinek… A piros-kékek sajtótájékoztatóján előbb a nyáron szerződést hosszabbító bosnyák Anel Hadzic beszélt, nem túl hosszan. „Kemény meccsre számítok, ahogy haladunk előre a nemzetközi sorozaton, úgy következnek egyre nehezebb összecsapások. Ez már magas szint. Szeretnénk bejutni a BL csoportkörébe.”

Danko Lazovics (balra) hasznosan futballozott Svédországban
Fotó: molvidi.hu

A piros-kékek mesterét, Marko Nikolicsot természetesen megkérdezték, mi a véleménye arról, hogy Thomas Doll volt a Malmö mesterének adjutánsa. Higgadtan válaszolt. „A mai modern világban már minden feltétel adott ahhoz, hogy valaki feltérképezze az aktuális ellenfelét, nem hiszem, hogy nagy titkok lennének. Meggyőződésem, a Vidinek, akárcsak a Malmőnek, jól dolgozik a megfigyelőhálózata, szerintem a svédek szakemberei alaposan kielemeztek minket, ahogy mi is őket. Büszkék vagyunk, hogy Magyarországot képviselhetjük ebben a sorozatban. Nagyon jó csapat ellen játszunk, mindent megteszünk, hogy az álmaink folytatódjanak. Tiszteljük a Malmö csapatát, de hiszünk magunkban, felkészülten várjuk a kezdést” – közölte Marko Nikolics. Aztán emlékei között merengett, amikor arról kérdezték, aláírná-e a döntetlent.

– A meccs előtt soha nem fogadom el, a csapatommal mindig győzelemre török. A lefújás után néha azt mondom, örülök a döntetlennek, ez a legjobb eredmény, amit elérhettünk, de a kezdés előtt nem elégszem meg ezzel. Amúgy négy éve – a nemzetközi kupára készült akkori együttesem, a Partizan Beograd és a Malmö is – 3-3-as döntetlent játszottunk, gólgazdag meccs volt. Később mindkét gárda jól szerepelt a kupaporondon.

A csapatkapitány, Juhász Roland érdeklődve várta a derbit. Pályafutása során most fordult elő először, hogy nemzetközi meccsen korábbi játékostárssal találkozott. Válogatott szinten erre már volt példa bőven, ám klubszinten még nem.

– Hét évet töltöttem a belga Anderlechtben, két éven át fociztam együtt a svéd Behrang Safarival, aki balhátvédként szerepelt nálunk. Nagyon jóban voltunk, azóta is tartjuk a kapcsolatot. A sorsolás óta nem beszéltünk, a lefújás után biztosan váltunk pár mondatot a gyepszőnyegen – mondta Juhász.

A fehérváriak a keddi, nem túl korai reggelit követően, késő délelőtt sétáltak a belvárosi hotel környékén, aztán videózás, ebéd, majd csendes pihenő következett. A csapatot szállító busz 17.30-kor gördült ki a négycsillagos hotel parkolójából, és indult az összecsapás helyszínére.

Háromnegyed háznál valamivel kevesebb, 17 ezer néző fogadta a csapatokat a New Stadionban, ahol a hazai drukkerek világoskékre festették a lelátót, majd színes füstbe burkolták az aréna légterét. Ahogy azt várni lehetett, a pályán a svédek támadásai ölelték szorításba a Vidit, de a mezőnyfölényből különösebb helyzetet nem tudtak kialakítani a hazaiak. Marko Nikolics most nem a védekezésre rendezkedett be – Nikolov és Lazovics a kezdőben kapott helyet – s ezt a 7. percben már érezhette is a Malmö, Lazovics ugratta ki kiválóan a jobb oldalról Marko Scsepovicsot, azonban a szerb ék rosszul ért a labdába estében, s így nem veszélyeztette a kaput. A túloldalon ellenben hatalmas lehetőséget puskázott el az FF. A leshatárról lépett ki Antonsson, aki 8 méterről próbálkozott, de a remek ütemben kilépő Kovácsik nagy bravúrral mentett. A Vidi nem futballozott rosszul, már-már többet birtokolta a labdát, de a svédek kerültek helyzetbe a játékrész derekán: Safari bal oldali badása nyomán Antonsson zavartalanul fejhelhetett – a kapu mellé. Egy perccel később Vinícius előtt esett el a tizenhatoson belül egy malmői legény, a szlovén bíró azonban szerencsére továbbot intett... Harcolt a gólért a fehérvári együttes, Nego és Scsepovics fejlődtek fel, de utóbbi beívelése célt tévesztett. A szünet előtt a Vidi beszorította ellenfelét a kapuja elé, Stopira és Kovács akívan ténykedtek a labdaszerzésekben és a támadásvezetésben, Nikolov pedig 10 méterről tüzelt, de a védők elévetődtek.

A piros-kékek bizakodva ugorhattak a Malmőnek a fordulá után, hiszen egyáltalán nem játszott alárendelt szerepet az első 45 percben, sőt. Többször is gólt szerezhettek volna fehérváriak, s nem is akartak feladni harcosságukból, mert kellett az a bizonyos idegenbeli gól, aminek egy ilyen párharcban óriási lehet a jelentősége. Tett is ezért a Vidi. Lazovics parádés labdával futtatta Nikolovot, a macedón játékos – aki a Vardar Skopje játékosaként korábban két gólt is rúgott a Malmőnek – 5 méterről kisodródva a rövidre helyezett, de Dahlin szögletre mentett. Azonban mezőnyben már a svédek voltak gyorsabbak, és határozottabbak, a Vidi inkább a védekezésre koncentrált. De a 61. percben szétzilálták az addig masszív védelmet. Bachirou hozta helyzetbe középen Christiansent, aki kibilentette egy csellel Hadzicot, majd mielőtt Juhász odaért volna mell, jobbal a kapu jobb oldalába helyezett, 1-0. Nem sokkal később jöhetett volna a válasz: Lazovics 19 méterről tekert kapura egy szabadrúgásból, jobb lábas lövése nyomán a felső lécen csattant a labda. Aztán a 71. percben újraéledt a fehérvári álom! Egy előreívelt labdáért Loic Nego küzdött meg az alapvonalnál. Két ember mellett tartotta meg a lasztit, majd az ötös sarkáról ballal felbombázta a léc a lá, a bal felsőbe, 1-1. Nikolics-mester a 78. percben változtatott először, Kovács helyett Pátkait küldte be, így kissé visszább húzódott a Vidi. Az eredmény őrzését célozta a Scsepovics – Varga József csere, támadó helyett védekező középpályás lépett a fehérvári tengelybe. Hogy továbbra is gördülékenyen forgassa a BL-utat koptató Vidi-gépezetet.A 88. percben egy szabadrúgás után közelről célzott pontatlanul Rosenberg, a vendégek nagy megkönnyebbülésére. Rosenberg távolról mellé durrantott, a hosszabbítás perceit pedig kibekkelte, a Vidi, s lépéselőnyből várhatja a jövő keddi, felcsúti visszavágót.

Loic Nego (balról a 3.) rettentően fontos gólt szerzett Malmőben, így a fehérváriak kerültek lépéselőnybe a párharcban
Fotó: molvidi.hu

 

Malmö FF–Vidi FC 1-1 (0-0)

Malmö, New Stadion, 17 209 néző. Vezette: Matej Jug (szlovén)

Malmö FF: J. Dahlin – E. Larsson, L. Nielsen, Bengtsson (Brorsson, 32.), Safari – S. ­Rieks, A. Christiansen, Bachirou – Traustason (Lewicki, a szünetben) – M. Rosenberg, Antonsson (Gall, 80.).

Vezetőedző: Uwe Rösler

Vidi FC: Kovácsik – Fiola, Juhász, Vinícius, Stopira – Nego, Hadzic, Nikolov, – Lazovics (S. Scsepovics, 89.), Kovács I. (Pátkai, 78.)– M. Scsepovics (Varga J., 81.). Vezetőedző: Marko Nikolics.

Gól: Christiansen (61.) illetve Nego (71.)

Sárga lap: Safari (12.), Bachirou (23.), Lewicki, 75.) illetve Nikolov (54.) Kiállítva: – Összesítésben: 1-1

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában