Az olasz játékvezető ítéleteivel is meg kellett küzdeniük

2018.08.22. 23:07

Korai kiállítás okozta a Vidi vesztét

Huszti Szabolcs piros lapja miatt sokáig emberhátrányban futballoztak a fehérváriak, a piros-kékek óriásit küzdöttek és életben tartották a reményt a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörébe jutásához.

Nagy Péter

Fotó: Kricskovics Antal/ Fejér Megyei Hírlap

Azt már érezni lehetett, hogy ez nem egy átlagos szerda. Az Egérúton hosszú autósorok kígyóztak, a Rákóczi hídtól a Groupama Arénáig vezető utat az átlagosan lassabban lehetett megtenni. A beton csak úgy ontotta magából a hőséget, a mérkőzésre baktató fehérvári szurkolók pedig csak reménykedhettek abban, ha meleg helyzetből nem is lesz hiány, de kedvenceik azért nem fáznak meg a Bajnokok Ligája csoportkörének előszobájában. A Vidi kezdője a Honvéd elleni bajnokihoz képest egy helyen változott: Pátkai Máté helyét Fiola Attila vette át, aki jobbhátvédként szerepelt a rájátszás első meccsén, míg Nego egy sorral feljebb lépett. Az elmúlt fordulóban eltiltott Galanopoulos futott ki a pályára az első sípszótól, míg Galo helyett a cséká, Mantalos vezette harcba társait.

Az összecsapás úgy indult, ahogy azt a piros-kékek eddigi BL-menetése során megszokhattuk: a székesfehérváriak rendkívül szervezetten védekeztek, nem vállaltak felesleges kockázatot, hagyták, hogy az ellenfél a kapura veszélytelenül járassa a labdát. Kovács István és Danko Lazovics is rutinosan faultoltatta magát, és nyerte a métereket az AEK térfelénél. A játékrész felénél azonban valami olyasmi történt, ami után egy teljesen más találkozóról beszélhetünk. A 23. percben Huszti Szabolcs startolt rá egy labdára, ami közben rátaposott a becsúszó Taszosz Bakaszetasz lábára. Az eset sárga lapot érdemlő volt, de általános megrökönyödésre az olasz Gianluca Rocchi egyből felmutatta a piros lapot a magyar középpályásnak. Elszabadult a pokol! A talján sípmester kétes ítéletei végig kísérték az első negyvenöt percet. A látogatók az emberelőny ellenére sem rontottak neki Juhász Rolandéknak, sőt, a félidő nagy részében enyhe Vidi ladbabirtoklási fölényről számolhatunk be. Nego szabálytalansága konkrétan sokkal csúnyábnak tűnt a lelátóról, mint Husztié, a francia játékos azonban megúszta egy sárga lappal. Nem úgy a Vidi, aki nem úszta meg kapott gól nélkül. A 34. percben Bakaszetasz 15 méteres, ballábas „osonó” lövését Kovácsik Ádám még bravúrral kiütötte, a lesre játszó Fejér megyei bekkek előtt viszont Klonaridisz csapott le a labdára, aki közvetlen közelről a hálóba lőtt, 0-1. A kiállítás ellenére a semmiből jött a görög vezetés. Pár minutummal később csak Fiola tehetett arról, hogy ez így is maradjon: Kovács István hiába varázsolta a válogatott hátvéd fejére a labdát, a kapu szájából képtelen volt a hálóba stukkolni. Vinícius ment bele egy „ labda vagy a baba” szituációba, Rocchi pedig 20 méterről szabadrúgást ítélt a görögöknek. A pontrúgásnak Mantalosz futott neki, aki félmagasan a jobb kapufa mellé csavart.

A fordulás után akár tizenegyeshez is juthatott volna a Vidi, de Nego esése után nem kapott büntetőt. Büntetőt nem, de büntetést igen: a 49. percben Bakaszetasz 16 méterről leadott lökete „mandínerezve” jutott a hálóba, 0–2.

Fotó: Kricskovics Antal/ Fejér Megyei Hírlap

Eldőlni látszott a párharc első felvonása, aztán az 53. percben Bakaszetasz kopírozta le Husztit, amikor rátaposott Nego bokájára. Villant a piros, egyenlő létszámban folytatódhatott a küzdelem. Nikoics mester azonnal reagált, Boban Nikolov helyén harcba dobta Marko Scsepovicsot. Ennek ellenére az Athén tovább növelhette volna az előnyét, de Kovácsik előbb Mantalosz fejesét tornázta ki, utána pedig Hult választott rossz megoldást 6 méterről. Nem úgy Danko Lazovics, aki Kovács István forintos passzával egy kicsit szerencsésen ugyan, de helyzetbe hozta magát a tizenhatos vonalánál, majd ha ott volt, akkor nem hibázott, és ballal a kapuba tekert, 1–2.

Zúgott, zengett a stadion, no nem az egész világon méltán híres AEK-fanatikusok miatt, hanem az RBD távolmaradása ellenére kilátogató magyar drukkerek keltettek hangorkánt. Igen, magyar, hiszen a fehérváriak nemcsak a megyeszékhelyt, hanem az egész országot képviselik a nemzetközi porondon. Anel Hadzic zúdított mellé futtából, majd Stopira fejében maradt az egyenlítés egy szögletet követően. Csúsztak-másztak a Nikolics-legények, Stopira ballávas lövését pedig ki tudja hogyan, de Nego az üres kapu mellé küldte. A második félidőben 9:5 a kísérletek aránya, de hiába hajtottak a piros-kékek, az egyenlítés már nem jött össze.

 

A Vidinek most jut egy kis szusszanási idő, hiszen a hétvégi Újpest elleni bajnokit elnapolták, így legközelebb jövő kedden – nem reménytelen, de elképesztően nehéz helyzetben – próbálhatja meg kiharcolni a Bajnokok Ligája csoportkörébe jutást a Mol Vidi FC.

Jegyzőkönyv

Mol Vidi FC–AEK Athén 1–2 (0–1)

Budapest, Groupama Aréna, 10681 néző. V.: Gianluca Rocchi (olasz).

Mol Vidi FC: Kovácsik – Fiola, Juhász, Vinícius, Stopira – Nikolov (M. Scsepovics, 54.), Hadzic, Nego – Huszti, Kovács I. – Lazovics. Vezetőedző: Marko Nikolics.

AEK Athén: Barkasz – Bakakisz, Ikonomu, Lambropulosz, Hult – Galanopulosz (Alef, 66.), Simoes – Bakaszetasz, Klonaridisz (Lopes, 82.) Mantalosz – Livaja (Ponce, 86.). Vezetőedző: Marinosz Uzunidisz.

Gól: Lazovics (68.), illetve Klonaridisz (34.), Bakaszetasz (49.)

Kiállítva: Huszti Szabolcs (23.), illetve Bakaszetasz (53.)

A visszavágóra augusztus 28-án Athénban kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában