Hiszti, köpködés Malmőben

2018.08.06. 15:00

A Vidi legutóbb emlékezetes meccsen jutott tovább a svédek ellen

Harminchárom éve, a labdarúgó UEFA Kupa első fordulójában találkozott az előző kiírás ezüstérmese, a Videoton a svéd FF Malmővel. A fehérváriak nyerték a párharcot. Nem hétköznapi körülmények között.

Horog László

A 80’-as évek sikercsapata sokszor borítani tudta a papírformát a nemzetközi kupában

Fotó: Fási László

A Mol Vidi FC kedden, idegenben kezdi a párharcot a svéd bajnok ellen, a labdarúgó Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörében. Lassan negyedszázada, a mostani El elődjének számító UEFA Kupában is találkozott a két együttes. Az első meccset a Vidi 1-0-ra nyerte itthon, a visszavágón pedig 3-2-re kikapott, így idegenben rúgott gólokkal lépett a következő körbe. A piros-kékek második malmői gólját Szabó József lőtte. A korábbi gólkirállyal idéztük fel az akkori két összecsapáson történteket.

– A párharc első meccse anno nagy csatát hozott a Sóstói Stadionban. Döntően mezőnyjáték folyt, a kapuk nem igazán forogtak veszélyben. A második félidő derekán Végh Tibi lőtt gólt éles szögből, ezzel megnyertük a meccset – mondja Szabó József.

A visszavágó a vártnál nagyobb izgalmakat hozott.

– Csuhay remek fejesgóljával 1-0-ra vezettünk az első fél­időben, megnyugodtunk, gon­doltuk, itt már baj nem lehet. Kijöttünk a második játékrészre, húsz perc alatt kaptunk három gólt, tízezer néző űzte a házigazdákat. A meccs utolsó perceiben egy előrevágott labdáért Kerekes György harcolt egy hazai védővel, a svéd játékos az orosz bíró szerint kézzel ért a labdához a 16-oson belül, így a játékvezető a tizenegyes pontra mutatott.

A 80’-as évek sikercsapata sokszor borítani tudta a papírformát a nemzetközi kupában
Fotó: Fási László

Amit ön végzett el.

– Nem akármilyen körülmények között. Minimum öt, de inkább tíz percig állt a játék. A hazaiak vitatkoztak, a közönség a lelátón üvöltözött. Valóban nem mindenütt fújják be ezért a tizenegyest, különösen nem a lefújás előtti percekben. Letettem a labdát, de a büntetőt nem tudtam elvégezni, mindig elrúgta valaki, én pedig elsétáltam a bőrgolyóért és visszatettem a fehér pontra. Köpködtek, hisztiztek, és folyamatosan elsétáltak a tizenegyes pont előtt.

Végül belőtte.

– Nem szoktam elhibázni a büntetőket. Én voltam kijelölve ezúttal is, játékoskarrierem alatt húszból talán kétszer rontottam. A malmői meccsen a kapus elment jobbra, én a baloldalra céloztam, a hálóőrnek esélye sem volt a védésre. Később a svédek mondták, elemezték az egy idénnyel korábbi, a Partizan Beograd elleni meccsünket, ott a jobb oldalra lőttem, az is bement. Pár percre rá a bíró lefújta, idegenben lőtt góllal mi jutottunk tovább.

Szabóék felejthetelen élményeket szereztek a szurkolóknak
Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Mit vár az „utódok” Malmö elleni párharcától?

– Ahogy képesek voltunk a bravúrra a jóval esélyesebbnek vélt Ludogorec ellen, úgy összejöhet ezúttal is. Az első körben, a luxemburgi Dude­lange ellen nyögvenyelős volt a játék, a meccs végén akadtak nehéz pillanataink. A vendégek csatára luftot rúgott a kapu torkában, Kovácsiknak kellett hatalmas bravúrt bemutatnia, majd a felső léc is velünk volt. A bolgárok ellen már sokkal jobb teljesítményt nyújtottunk, az első meccsen ugyan szerencsénk is volt, de múlt szerdán rendkívül érett, taktikus játékkal, teljesen megérdemelten jutottunk tovább. A svédek amolyan erőfutballt játszanak, egyénileg kevésbé képzettek, mint a brazilokkal teletűzdelt bolgárok, viszont csapatként talán erősebbek. Ezzel együtt is bízom a továbbjutásban. Harminchárom éve összejött, talán sikerül ezúttal is.

Az FF Malmö–Mol Vidi FC összecsapásra kedden 19.15-kor kerül sor, a visszavágót egy héttel később játsszák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában