Tanulásban is élen járnak

2018.08.02. 08:00

A Fehérvár Karate Akadémia növendékei nemcsak a tatamin bizonyítanak

Dezső Kata és Fekete Gergely a karatét életformának tartja, remélik, egyre több fiatal kötelezi el magát szeretett sportáguk mellett.

Nagy Péter

Dezső Kata és Fekete Gergely számos kupát szállított eddig az Akadémiának és Fehérvárnak is

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Sokaknak a tragikusan fiatalon elhunyt hongkongi származású kínai harcművész, Bruce Lee jut eszébe a karatéről, vagy éppen a Babettán „rohangáló”, Lindát alakító Görbe Nóra. A két színésznek köszönhetően néhány évtizede még rendkívül népszerűnek számító küzdősportban hazánk továbbra is termeli a tehetségeket, ezúttal a Fehérvár Karate Akadémia két fiatal versenyzőjét, Dezső Katát és Fekete Gergelyt ismerhetjük meg közelebbről.

Miért éppen karate?

– Annak is a kyokushin változata – vágja rá határozottan az egyetemi tanulmányaira készülődő Dezső Kata. – Kilenc éve, még negyedik osztályos általános iskolás tanulóként kezdtem el karatézni. Először a labdajátékokkal próbálkoztam, valamint az atlétikával, de végül megragadtam a harcművészetnél. 2010 óta versenyszerűen űzöm ezt a sportágat, kezdetben nem volt könnyű, a tapasztalat hiánya miatt elég sokszor hagytam el vesztesként a tatamit.

– Katával ellentétben én nem Zámolyon, hanem Székesfehérváron kezdtem el foglalkozni ezzel a sporttal, amit részben anyukámnak is köszönhetek – mondta a még középiskolás Fekete Gergely. – Másban nem igazán voltam jó, itt se úgy indult, de később aztán szép fokozatosan jöttek az eredmények is.

Dezső Kata és Fekete Gergely számos kupát szállított eddig az Akadémiának és Fehérvárnak is
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Akkor most „főállásban” küzdenek az ellenfelekkel?

– Gergőhöz hasonlóan én is a Telekibe jártam, de a sors fintora, hogy felvettek a Corvinusra Pesten – válaszolta a fiatal lány. – Most éppen azon munkálkodunk a szüleimmel, hogy átkerülhessek a fehérvári campusra – így nem kell az edzésekről se lemondanom.

– Mindenképp egy életformáról van szó, heti hat napon keresztül gyakorlunk, csak vasárnap pihenünk – tette hozzá a junior korú Fekete. – A család, a barátok megsínylik mindezt, de ha komoly eredményeket szeretnénk elérni, szükség van áldozatokra.

Mindig ilyen nyugodtnak, kiegyensúlyozottnak tűnnek?

– Talán a sportnak is köszönhetően rendszerezett az életünk, mindig be tudjuk osztani az időnket – véli a 17 esztendős fiú.

– Fel tudom emelni a hangom, ha akarom – szúr közbe a lassan 19. életévét betöltő Dezső. – A korom ellenére már belekóstoltam az edzősködésbe is, hát, nem egy könnyű szakma, az biztos.

Hogyan vívják ki a tiszteletet, főleg a fiatalabbak előtt?

– A düh nem tényező nálunk, úgy a tatamira sem szabad felmenni, akkor biztos vereség lesz a vége – jegyzi meg Gergő. – Az embert az elvégzett munka alapján ítélik meg.

– Először harminc gyereket kaptam a kezem alá, akik barátként, pajtásként kezeltek, nem érezték át annak a súlyát, hogy én felelősséggel tartozom értük – közli a felnőttek mezőnyében elsőéves Kata. – A büntetés ma már nem divat, nem is működik, vagy kiküldöm a rosszalkodókat, vagy felemelem a hangomat.

Pedig sokszor nem fenékig tejfel a versenyzők élete.

– Nem élem meg jól a kudarcokat, volt, hogy Belgiumig utaztunk és pár perc után véget ért számomra a kupa – vallja be az ifjabbik akadémista.

– Legalább egy jót kirándultunk – fakaszt mosolyra mindenkit a karakán hölgyemény. – Nőként sokszor kelek bal lábbal, de akkor is a maximumra törekszem – teszi hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában