Csapatban a magyarok vitték a prímet

2018.07.23. 09:45

Éremhalmozó magyar öttusázók

A Nu Skin felnőtt öttusa Európa-bajnokság egyéni döntőiben a nőknél Kovács Sarolta a 3., míg Alekszejev Tamara a 4. helyen zárt, a csapat pedig aranyérmes lett. A férfiaknál Marosi Ádám ezüstérmes, míg a Marosi, Demeter Bence, Regős Gergely összeállítású csapat második helyezettként végzett.

Káldor András

Marie Oteiza már pihegve ünnepelt, amikor a magyarok a célban csatáztak Fotó: Kiss László

Szombaton négy magyar indulóért szoríthattunk a nők versenyében, ahol Kovács Sarolta, Földházi Zsófia, Alekszejev Tamara és Réti Kamilla képviselte a magyar színeket.

A Csitáry G. Emil uszodában indult a nap, és nem panaszkodhattunk, mert Kovács Sarolta minimális idővel végzett a számot nyerő és a selejtezőben is jól teljesítő orosz Gulnaz Gubajdulinna, valamint a brit Samantha Murray mögött a harmadik helyen. Az már kevésbé adott bizakodásra okot, hogy a 2017-es világkupadöntő győztese, az Alba Öttusa SE kiválósága, Alekszejev Tamara csupán a 24. legjobb időt érte el, míg Földházi Zsófi a valamivel jobban kezdett, mint előzőleg, és 8. lett. Ezt követően a Széna téri sportcsarnokba költöztek a hölgyek, ahol a vívásra került sor. Itt Réti remekelt, második lett 25/10-es mérleggel. Alekszejev is, úgy tűnt, magához tért a korábbi gyengélkedése után, épp csak lemaradt a 3. pozícióról, Kovács pedig a 8. helyre kormányozta be magát, Földházinak azonban meg kellett elégednie a 24. hellyel.

A Kovács Sarolta, Földházi Zsófia, Alekszejev Tamara (balról jobbra) alkotta csapat itthon tartotta az aranyérmet
Fotó: Kiss László

A lovaglás előtt kis túlzással mindenki azt figyelte a Bregyó Szabadidő Központban felállított lovaspályán, hogy nem tévedt-e arra egy kutya. Ez egyáltalán nem véletlen, ugyanis mint arra sokan emlékezhetnek, 2014-ben ugyanitt Kovács Sarolta lovaglása alatt egy kutya hangosan felugatott, a Volán Fehérvár versenyzőjének a lova pedig ellenszegült, így érmes pozícióból a hatodik helyre csúszott – magyarán itt úszott el az aranyérme! Mindenesetre Kovácsnak most nem kellett ahhoz kutya, hogy elrontsa a számot, Bizsu nyergében már az első két akadályt leverte, majd utána még kettőt, és ezzel visszacsúszott, és a 29. helyen végzett, a 9. pozícióból indulhatott a kombiban. Alekszejevnek valamivel jobban sikerült, de ő is csupán 19. lett, és hatodikként rajtolhatott a zárószámban. A lövészetekkel megszakított 3200 méteres futásban az élről indító francia Marie Oteiza végig vezetett, és elégnek bizonyult számára a 21 másodperces előny. Alekszejev és Kovács az első kör után a harmadik–negyedik helyen haladt, de gyengébb lövészete után Alekszejev mindig visszaelőzte csapattársát, az utolsó 800 méteren pedig jócskán el is húzott tőle. A hajrára viszont nagyon elfáradt, a célegyenesbe érkezve azonban már így is ünnepelni kezdte a bronzérmet, amikor Kovács nagy sprinttel leelőzte őt. Földházi a kilencedik helyen ért célba, a döntő negyedik magyar résztvevője, Réti Kamilla pedig 14. lett.

 

– Már biztos voltam a 3. helyben, ha tudom azt, hogy így hajrázik Kovács Sarolta, akkor nem engedek ki a végére. Elképesztően csalódott vagyok, nem rémlik, hogy szóltak volna, hogy rám jön, de annyira el voltam fáradva, hogy nem hallottam – mondta könnyekkel küszködve a bronz éremről lemaradó Alekszejev.

Marie Oteiza már pihegve ünnepelt, amikor a magyarok a célban csatáztak
Fotó: Kiss László

Kovács természetesen sokkal mosolygósabb volt, és boldogan fogadta mestere, Korponai István gratulációját.

– Nem néztem senkit, próbáltam a magam tempóját futni, és lövészetben koncentrálni. Az ír lány (Natalia Coyle – a szerk.) elindított egy nagy hajrát, én nem akartam, hogy megelőzzön, és egyszer csak ezzel a lendülettel Tamarát is elhagytam. A célom a dobogó volt, a lovaglás után nagyon elszontyolodtam, nem hittem, hogy vissza tudok jönni – hangsúlyozta.

Csapatban viszont összejött a legfényesebb érem a Kovács, Alekszejev, Földházi összeállítású triónak, akik az íreket, és a franciákat előzték meg.

 

A férfiak vasárnap reggel szintén az uszodában találkoztak először, itt a 35 fős mezőnyben jól kezdett Demeter Bence, aki az 5. legjobb idővel, 2:03.82-t elérve ért célba, és mindössze öt pont hátránya volt a számot nyerő brit Joseph Choong mögött. Rajta kívül a magyar csapat ezüstöt érő helyen fejezte be az úszást, egyéniben Marosi Ádám a 10., a KSI versenyzője, Regős Gergely 26.-ként zárt. A folytatásban, a páston már jobban muzsikált Marosi, második lett, és fellépett a képzeletbeli dobogó második fokára, viszont Demeter közepes teljesítményt nyújtva forgatta fegyverét, 18 győzelem mellett 16 vereséget szenvedett, ez a 16. helyre volt elég, és összetettben visszaesett az 11. helyre. Ezzel a Volán Fehérvár versenyzője a lovaglásban 25.ként indult Cecil nyergében. Nem mondhatni, hogy ideális lett volna ez a paci, hiszen előtte Regős is öt verőhibát vétett, és Demeternek is meggyűlt vele a baja, háromszor verték le az akadályt. Ezzel továbbra is 16. volt a zárószám előtt, Marosi viszont Ciki-kitával már jobb eredményt ért el, egy hibával a 2. helyről indulhatott a kombinált számban. Az ukrán Jurij Fedesko annak ellenére, hogy kétszer hibázott, az élről várhatta a záró etapot, igaz, csupán két másodperccel előzte meg Marosit a rajtnál. Demeter hátránya 44 másodperc volt, míg Regős másfél perccel később indulhatott. Csapatban Ukrajna vezetett a franciák előtt, a magyar csapat ekkor az 5. volt. Mindhárom magyar nagyszerűen kezdett, és ez a lendület végig kitartott. Marosi többször is az élen állt, de végül a nyolc évvel fiatalabb francia Valentin Prades futott be elsőnek. Demeter szenzációs hajrát mutatott be, s végül az 5. helyet csípte el, s ez az előzmények tekintetében óriási fegyvertény!

Demeter Bence nagy hajrával ért be ötödikként
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

– Előzetesen az edzéseken kiválóan mentek a fizikai számok, és vártam is magamtól, hogy az úszásban és a futásban az idei legjobbamat tudjam teljesíteni. A futás jobban is ment, mint hittem, annak ellenére, ahogy a napom alakult. A három hiba a lovaglásban sok mínuszt jelentett, de örülök, hogy fel tudtam állni, és befutni pontszerző helyre – mondta boldogan Demeter Bence.

Hétfőn, az Eb zárónapján a mix váltókat rendezik, a Bregyóban 16 órától a lovaglást, 17:30-tól pedig a kombit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában