foci vb

2018.07.09. 18:31

A horvátoknak szurkol Matus Sándor

Az egykori fehérvári kapus, Matus Sándor 2004 óta él az északi szigetországban. Bár az izlandi válogatott kiesett, továbbra is komoly a vb-hangulat.

Horog László

Matus Gábor (középen), a korábbi székesfehérvári hálóőr kapustanítványaival

Fotó: Horog László/ Fejér Megyei Hírlap

A két évvel ezelőtti Eb-n azonos csoportban szerepeltünk az izlandiakkal, ahogy a mieink, ők is továbbléptek a csoportból, a végül aranyérmet nyerő Portugália társaságában. A magyarok 2016-ban a nyolcaddöntőben elvéreztek Belgium ellen, a gejzírek országának futballistái viszont egy kört még mentek, büntetőkkel búcsúztatták az angolokat. Az idei vb-re bravúrral jutottak ki, ám ezúttal nem léptek tovább a csoportból.

– Jól ismerem az izlandi futballt, 40 éves koromig szerepeltem az első és második vonalban, 14 szezont védtem, összesen 310 bajnoki és kupameccsen léptem pályára. 2004-ben kupadöntőt vívtunk, akkori csapatommal, a K.A. gárdájával 3–0-ra kikaptunk a Keflaviktól. Jelenleg is aktív vagyok, a Thór Akureyri csapatánál harmadik számú kapusként számítanak rám. De a kapusedzői teendők már előtérben vannak, az utánpótlástól kezdve minden hálóőrrel én foglalkozom, férfiakkal, nőkkel is. Mellette egy autókölcsönzőnél dolgozom. Matus elmondta, több vb-szereplővel került kapcsolatba pályafutása során. A szövetségi kapitány Hermir Hallgrimson több klubcsapatot is dirigált az első és második osztályban, főként az IBV együttesét.

– Vele gyakran összefutok az utcán, pár szót váltunk. A kapus, Hannes Halldorsson ellen többször játszottam, a túloldalon ő volt a portás. A nemzeti együttes csapatkapitányát, Aron Gunnarssont ismerem a legjobban, pályafutását a Thór gárdájában kezdte, fiatalon külföldre került. A nyári szünetben velünk edz, önszorgalomból, kiváló futballista. A legmagasabban jegyzett izlandi játékos nem ő, hanem Gylfi Sigurdsson, az Evertonból. A szintén kiváló középpályás, Birkir Bjarnason a városomban, Akureyriben született, az Aston Villa csapatát erősíti.

Matus Sándor (középen), a korábbi székesfehérvári hálóőr kapustanítványaival
Fotó: Horog László/ Fejér Megyei Hírlap

Az izlandiak természetesen büszkék a válogatottra, ugyanakkor kissé csalódottak az idei szereplés miatt.

– Miután két éve az angolokat legyőzve jutottak a négy közé, a szigetországban ezúttal mindenki továbbjutást várt. Egyébként óriási a fociláz még most is, akkor pedig különösen nagy volt a hangulat, amikor a futballisták pályára léptek Oroszországban. A szigeten a foci a legnépszerűbb sportág, minden gyerek labdarúgó akar lenni. Az egykori hálóőr a horvátokat tartja a vb esélyesének. Szerinte Zlatko Dalic együttese remek képességű futballistákkal rendelkezik és rendkívül szervezett.

– Nálam Modric és társai a favoritok, azt gondolom, nekik van a legjobb csapatuk, és a korábbi világversenyeken szerzett rutin is mellettük szól. Kedvencem nincs a futballisták között, de a liverpooli védővel, Dejan Lovrennel szívesen játszottam volna egy csapatban, megnyugtató, ha egy ilyen hátvéd szerepel a kapus előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában