Fehéroroszország ellen is szenvedett, s nem nyert

2018.06.06. 20:56

Keresi önmagát a magyar válogatott

Két vereség után szerette volna megszerezni első győzelmét a Georges Leekens szövetségi kapitány irányította magyar labdarúgó-válogatott. A Fehéroroszország elleni barátságos mérkőzés sem hozott áttörést.

Ferencz Balázs

Miközben a világ az gy hét múlva rajtoló vb lázában ég, mi még a saját játékunkat keressük. Egy Kazahsztántól elszenvedett 3-2-es, majd egy Skócia elleni 1-0-s vereséget követően nagy várakozás előzte meg a Leekens-éra alatt harmadik mérkőzését játszó magyar válogatott fellépését: végre vajon lesz-e fazonja a nemzeti együttesnek? A bajnok Videoton FC együtteséből csupán egy labdarúgó, Paulo Vinícius kapott helyet a kezdőcsapatban.

- Extra lelkierőt ad nekem a bajnoki címünk, pluszenergiákat szabadított fel bennem – vélekedett a találkozó előtt Vinícius. - Nagyon örülök, hogy a súlyos sérülésem után nem felejtettek el a magyar válogatottnál, kiváló erőben érzem magam. Tanulmányoztuk a fehérorosz csapatot, tudjuk, hogy gyors támadásokat vezet, taktikailag fegyelmezett, nem sok területet hagy, ezért minden kínálkozó lehetőséget ki kell használnunk.

Ehhez képest azonban a fehéroroszok kezdtek jobban, Sztaszevics passzát Szavickij ballal nem sokkal lőtte a bal sarok mellé. A lemenő belorusz nap fényében mosolygósan sütkérezhetett a mintegy 8000 néző, hiszen a pályán zajló események túlságosan nem izgathatták fel a publikumot. Gyenge volt az iram, ugyanakkor sok hiba tarkította a játékot, majd aztán a 27. percben jött a magyar csapat mostanában rettegett játékszituációja, a pontrúgás. Egy balról beküldött szögletbe Szalai ért bele szerencsétlenül, a labda a jobb oldalon helyezkedő Szaroka elé került, aki 14 méterről egyből, ballal a jobb sarokba tekert, 1-0.

Azonban pozitívum, hogy nem bosszankodott sokat a bekapott gólon a csapat, ahogy elért a belorusz kapu közelébe, máris válaszolt. Dzsudzsák balról ívelt be egy szabadrúgást, Varga Roland pedig 6 méterről bólintott a kapu jobb oldalába, 1-1.

Azonban a találat nem tüzelte fel a magyar gárdát, s a meccset sem. Sőt, a félidő végén ismét a hazaiak kerültek helyzetbe, Gulácsinak kellett nagyot védenie, miután Sztaszevics és Maevszkij ketten összesen öt magyar védőt hagytak faképnél. A bíró a fehéroroszokkal volt a szünet előtt, Dzsudzsákon taszított hatalmasat a tizenhatoson belül Sitov, a büntető elmaradt.

Fordulás után elképesztő szerencséje volt a magyar válogatottnak, hogy nem kapott gólt. Holott a beloruszok sorra dolgozták ki helyzeteiket. Előbb Kádár kis híján saját kapujának jobb alsó sarkába perdített, majd Vologyko keresztlabdáját jobbal azonnal kapura tevő Kiszlkaj lövését védte bravúrral Gulácsi. Sitov aztán alig tévesztett célt, majd Szaroka 21 méteres lövését tolta ki a bal felső elől a magyar kapus. A fehérorosz attak után sem pörgött fel a Leekens-csapat, s megdöbbentően lassan, körülményesen terelgette a labdát. Pátkai Máté és a találkozó napján éppen 30. születésnapját ünneplő Varga József is beszállt az utolsó húsz percben, így csak Kovácsik Ádám nem jutott szóhoz a meccsre nevezett Videoton-játékosok közül. A hajrában a csapatok már nem, csak a sárgák villantak – Pátkai és Varga kapták... A magyar válogatott továbbra is keresi önmagát. De egyelőre nem találja.

 

Fehéroroszország–Magyarország 1-1 (1-1)

Breszt, 8000 néző. Vezette: Szergej Lapocskin (orosz)

Fehéroroszország: Gorbunov – Szitov, Szivakov, Poljakov, Vologyko – Dragun, Kiszljak (Karanicski, 62.) – Szavickij (Kovaljev, 72.), Maevszkij, Sztaszevics (Szkavis, 82.) – Szaroka (Lapcev, 71.).

Szövetségi kapitány: Igor Kriusenko

Magyarország: Gulácsi – Lovrencsics, Kádár, Vinícius, Szabó J. – Nagy Á. (Vadócz, a szünetben), Elek (Pátkai, 70.) – Varga R., Kleinheisler (Varga J., 79.), Dzsudzsák (Sallai, 65.) – Szalai (Böde, 65.).

Szövetségi kapitány: Georges Leekens

Gól: Szaroka (27.) illetve Varga R. (28.)

Sárga lap: Pátkai (88.), Varga J. (88.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában