A megyei foci legendája betöltötte nyolcvanadik évét

2018.06.16. 14:30

Hatvanöt éve a labdarúgásban Balogh Mihály

Nemrég ünnepelte 80. születésnapját a megyei futballt mindenkinél jobban ismerő Balogh Mihály. Hat és fél évtizede játszik szerepet Fejér alacsonyabb osztályú labdarúgásában.

Horog László

Balogh Mihály (balra) és Nemes Ferenc Bodajkon dolgozott együtt, minden évben osztályt léptek. Balogh Solton született és kezdett futballozni, majd a tiszthelyettesi iskola elvégzése után, hivatásos katonaként került Fehérvárra, egészen pontosan Börgöndre. Jelenleg a Fejér megyei pályák hitelesítésével foglalkozik

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

– Solton születtem és kezdtem futballozni, az általános iskola befejezése után lettem igazolt labdarúgó, a helyi serdülőben és ifiben játszottam, 17 évesen kerültem a felnőtt csapatba, jobbhátvédként. Húszévesen bevonultam katonának Budapestre, a tiszthelyettesi iskolában két évet húztam le. A laktanya NB III-as csapatában keveset játszottam, általában tartalék voltam. Sorkatonaként vonultam be, a katonaidő letelte, valamint az iskola elvégzése után hivatásos katonaként kerültem Börgöndre, 1963-ban. A Szondi akkoriban NB III-as csapat volt – előzőleg az NB II-ben szerepeltek –, az edző számított volna rám, de hivatásos állományú katona nem léphetett pályára, így futballista-pályafutásom véget ért.

– Könnyen vette tudomásul?

– Akkoriban nem volt választási lehetőség, hivatásos katonaként parancsot kellett végrehajtani. Intézőnek neveztek ki, később technikai vezető lettem, aztán szakosztályvezető. Öt meccsen edző is voltam, a nyolcvanas évek végén, akkori edzőnk konfliktusba keveredett hét játékossal. Előzőleg a Vidi utánpótlásában is dolgoztak, nem jöttek ki egymással. Szóltak a futballisták, hogy az utolsó öt fordulóban nem lépnek pályára, ha nem találunk megoldást. Kényszerből én ültem le a kispadra, négy győzelem és egy döntetlen a mérlegem az NB III Duna-csoportjában. A harmadik helyen végeztünk, a Szondi mindig ott volt az élmezőnyben az NB III-ban.

– Katonacsapatként minden második évben új csapatot kellett építeni. Szép feladat.

– Eleinte a sorkatonaság két év volt, aztán másfél, végül egy. Az volt az egészben a legnehezebb, hogy mire egy társaság összeszokott, megértette az edző elképzeléseit, már szereltek le a játékosok. Jó dolguk volt, ha nyertünk, hazamehettek, ami többet ért, mintha más csapatban prémiumért játszottak volna. Szombaton délután rendeztük a meccseinket, hétfőn reggel 8-kor kellett jelentkezniük.

– A laktanyát a kilencvenes évek elején számolták fel. A csapat sorsa azonnal bizonytalanná vált.

– 1991-et írtunk, a sorkatonai szolgálat megszűnt, mindenkit szélnek eresztettek. A Vidi elnökét, Brávácz Ottót kerestem meg, hogy szeretnénk megoldást találni az NB III-as csapatunk továbbélésre. Egy évig Szondi-Waltham néven szerepeltünk, Brávácz mellett Szalmássy Tamás szakosztályvezető, valamint Németh János utánpótlás-szakágvezető is partner volt mindenben. Pályára léptek nálunk olyan, szerződéssel rendelkező, a Videotonhoz tartozó játékosok, akik még nem fértek be az első csapatba. Egy év után a Vidi elnöke jelezte, a továbbiakban nem tudják finanszírozni az NB III-as szereplésünket, Velencére kerültünk. Az ottani klubvezetőkkel, valamint a helyi laktanya parancsnokával megbeszéltem, hogy 10–12 katonai szolgálatra váró futballista hozzájuk bevonulhasson, hetente négyszer edzésre, valamint a mérkőzésekre járhassanak. A Vidi által nevelt játékosok kerültek oda, például két, NB I-es gólkirály, Petres Tamás, Tiber Krisztián, valamint Földes Gábor, Dunaújvárosból Salamon Miklós. Nagyon jó csapat volt. Edzőmeccsen 3-1-re vertük a Videotont, a Kispest Honvédot 2-1-re a nyolc közé jutásért a Magyar Kupában.

Balogh Mihály (balra) és Nemes Ferenc Bodajkon dolgozott együtt, minden évben osztályt léptek. Balogh Solton született és kezdett futballozni, majd a tiszthelyettesi iskola elvégzése után, hivatásos katonaként került Fehérvárra, egészen pontosan Börgöndre. Jelenleg a Fejér megyei pályák hitelesítésével foglalkozik
Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

– Közel egy évtizedet töltött a tóparton. Velencén is megszűnt a laktanya?

– Nem. Később megszűnt, de mi nem ezért távoztunk, a település vezetőjével kerültünk vitába, 1992-től 1999-ig szerepelt a Szondi-Velence az NB III-ban, mindig a 3. vagy a 4. helyen zártunk, egyszer lettünk ötödikek. Ez volt a legrosszabb helyezésünk. Nemes Ferenc, a Bodajk elnöke megkeresett, hogy dolgozzunk együtt. Akkoriban a megyei II-ben szerepelt a csapata, közölte, NB III-as gárdát szeretne építeni. A fiam lett az edző, ez nem az én ötletem volt, hanem az elnöké. Rögtön feljutottunk a megyei első osztályba, amit szintén megnyertünk, veretlenül, két döntetlennel. Nemes minden feltételt megteremtett. Abban állapodtunk meg, ő biztosítja a hátteret, én garantálom, minden évben lépünk egyet felfele. Közben megnyertük a Szabad Föld Kupát a Puskás Ferenc Stadionban. Nemes mellett sokat segített Bartha Lajos vállalkozó is.

– Feljutottak az NB II-be.

– Az NB III-ban játszottunk, a vezetőedző Hartyáni Gábor lett, vele jutott fel a csapat a másodosztályba. Komoly átalakuláson ment át a keret, az elnök együttműködési szerződést kötött az MTK tulajdonosával, az agárdi akadémiát is működtető Várszegi Gáborral. A Bodajk lett az MTK fiókcsapata, ott mutatkozott be a felnőttek között Németh Krisztián, Bori Gábor, védett Gulácsi Péter, valamint a fájdalmasan fiatalon elhunyt Fülöp Márton is.

– Mivel a magyar foci második vonalában szerepeltek, nyilván ez volt sportvezetői karrierjének legszebb időszaka.

– Én az NB III-ban még dolgoztam technikai vezetőként, egy osztállyal feljebb már nem. Segítettem, de hivatalos titulusom már nem volt, A csapat Siófokra tette székhelyét, oda nem mentem. A fiam pályaedzőként dolgozott ott, Hartyáni Gábor segítője volt az NB II-ben és néhány mérkőzésen Tornyi Barnabás másodedzője az NB I-ben. Én pedig szövetségi ellenőrként kezdtem tevékenykedni, tizenöt éve. Öt évig voltam mérkőzésellenőr és pályahitelesítő a hazai másodosztályban, még Bozóki Imre elnöksége idején. Később megszűnt ez a beosztás, viszont a megyei szövetségnél 23 éve dolgozom, egyfolytában. Minden hétvégén megyei I-es mérkőzésen ellenőrködöm, vezetem a technikai bizottságot, hitelesítem a játéktereket. Fejérben 97 pálya, továbbá a Videoton és a felcsúti utánpótlás pályái is hozzám tartoznak.

– Szép feladat.

– Van munkám. A futball mindig végigkísérte az életemet. A nyolcvan évet természetesen érzem, a koromhoz képest jól vagyok. Többen állítják, a futball tart életben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában