Botrányos idénykezdet

2018.03.23. 21:30

A magyar válogatott kínos vereséggel kezdte a szezont

2017. október 30-i kinevezése óta először dirigálhatta a magyar labdarúgó-válogatottat Georges Leekens szövetségi kapitány. A debütálás emlékezetesre sikeredett.

Ferencz Balázs

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Majdnem öt hónapon át ismerkedhetett a magyar viszonyokkal, közeggel, játékosokkal a magyar labdarúgó válogatott belga szövetségi kapitánya, Georges Leekens. Aztán Kazahsztán ellen eljött a bemutatkozás ideje, nagy volt a várakozás. Leekens Otigba Kenneth személyében újoncot avatott, Botka Endre került a védelem bal oldalára, a 4-4-2-es játékrendszerben pedig Szalai Ádám és Nikolics Nemanja alkottak ékpárt. A szintén új kapitányt avató kazahok pedig hidegzuhanyt zúdítottak a magyarokra.

A 6. percben az első kazah szöglet szállt be a jobb oldalról, a kapu előtt két sárga mezes előtt, valamint a magyar védők előtt is elpattogott a labda, a bal kapufánál azonban érkezett Murtazajev, és másfél méterről a hálóba lőtt, 0-1. A gól után letámadtak a vendégek, s ez nem tetszett a magyar csapatnak. A 10. percben Szeidahmet bolondította meg a védőket, a vonal mellől középre gurított, ahol Fiola 5 méterre a kaputól röviden szabadított fel, s az újonc Zajnutgyinov 10 méterről a kapu bal oldalába lőtt, 0-2. Sokkoló volt a magyar csapat játéka az első tíz percben, s a szurkolók ezt nem is hagyták szó nélkül. A 21. percben aztán Dzsudzsák egy általa kiharcolt szabadrúgásból Kleinheislert futtatta, aki centerezett, s az érkező Szalai Ádám beleugrott a labdába, ami a jobb alsó sarokba csorgott, 1-2. A középkezdés után rögtön labdát szereztek a magyarok, Nikolicsot pedig utolsó emberként rántotta le Posztnyikov, megúszta egy sárgával. A 18 méteres szabadrúgást Dzsudzsák csavarta kapura, Erics húzta le a labdát. Felélénkült a magyar csapat játéka. Nikolics iramodhatott meg, egy csellel beljebb játszotta magát, s 8 méterről a hosszú sarkot célozta ballal, de Erics védett. Nem sokkal később Ugrai kapott kedvet egy lövéshez, 15 méterről tüzelt, Erics vetődött rá a labdára. Alábbhagyott aztán a lendület, Bese labdát vesztett, Murtazajev balról a túloldalra gurított, ahol Botka mögül a mindössze 18 éves Szeidahmet bújt ki, és elegánsan helyezett a jobb alsó sarokba, 1-3. Botrányos volt a produkció, a szünet előtt Fiola labdavesztése után öt a háromban indultak meg a kazahok, végül Kleinheisler mentett.

Fotós: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A szünetben minden bizonnyal volt mit mondania Leekens-mesternek, s három helyen is változtatott. A játék azonban sokáig egy cseppet sem változott. Nem volt ötlet a magyar futballban, mígnem a 68. percben Németh Krisztián bombázott szinte a semmiből a bal sarokba, 2-3. A hátralevő időben azonban továbbra is szervezetlen volt a magyar válogatott, a párharcokat sem nyerte meg, s csúfos vereséget szenvedett a világranglista 136. helyén álló Kazahsztántól.

 

Magyarország – Kazahsztán 2-3 (1-3)

Budapest, Groupama Aréna, 6600 néző.

Magyarország: Gulácsi – Bese (Lovrencsics, a szünetben), Fiola, Otigba, Botka (Hangya, a szünetben) – Ugrai (Németh K., a szünetben), Kleinheisler (Pátkai, 73.), Elek (Pintér, 69.), Dzsudzsák – Szalai, Nikolics (Böde, 76.). Szövetségi kapitány: Georges Leekens

Kazahsztán: Erics – Bejszebekov, Malij, Posztinyikov, Murtazajev (Szujumbajev, 88.) – Zajnutgyinov (Paragulov, 73.), Kuat (Ahmetov, 83.), Iszlamhan (Mirosnicsenko, 93.), Somko – Hizsnicsenko (Tungisbajev, 76.), Szeidahmet. Szövetségi kapitány: Sztanimir Sztoilov

Gól: Szalai (21.), Németh K. (68.) illetve Murtazajev (6.), Zajnutgyinov (10.), Szeidahmet (39.)

Sárga lap: Kleinheisler (48), Otigba (54.) illetve Posztnyikov (23.), Bejszebkov (54.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában