Már érmeket is gyűjtött

2018.02.27. 10:00

Jó döntést hozott Halmai Petra, mikor Amerikába ment

A Kaposvári Sportközpont és Sportiskola úszója, Halmai Petra 2017 augusztusában költözött az Amerikai Egyesült Államokba, de ösztöndíj keretében folytatta tanulmányait Floridában, ahol természetesen az úszás is fontos szerepet játszik az életében.

Ferencz Balázs

Halmai Petra 100 mellen és 200 mellen is dobogós volt Fotó: Halmai P.

Halmai Petra korábban Dombóvárról tette át a székhelyét Székesfehérvárra, ahol a Sárdi Ákos irányította Hullám 91 Úszó Egyesület versenyzőjeként nevelkedett. 2017 szeptembere óta Petra a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola versenyzője. A hamarosan 21. évébe lépő úszó nagy kockázatot vállalt, mikor Amerikába repült fél évvel ezelőtt, de nem bánta meg döntését.

– Úgy érzem, életem egyik legjobb döntése volt, hogy kijövök az Egyesült Államokba. Az elmúlt 1-2 évemben nem minden úgy sikerült, ahogy szerettem volna, úgy éreztem, nincs miért otthon maradni. Nagyon jól érzem magam itt, de természetesen nagyon hiányzik a családom és a barátaim. Nem volt gond beilleszkednem, nagyon sok baráti kapcsolatot teremtettem. Nemcsak az edzőtársakkal, osztálytársakkal, de más sportolókkal és más egyetemi úszókkal is jó kapcsolatom van – mesélte Halmai Petra. – Az edzőim nagyon sokat segítenek, ha valami kérdésem van, vagy segítségre szorulok, hozzájuk bátran fordulhatok.

Egy sportoló életében a medálok sokat jelentenek Fotó: Halmai P.

A fiatal úszó arról is szót ejtett, hogy azért adódtak szokatlan pillanatok a floridai létben, mint például a szeptemberi Irma hurrikán érkezése. A fehérvári lány pszichológiát tanul, s jók az eredményei.

– Nem mondom, hogy könnyű, mert a nyelv miatt nem az, de nem szakadok meg a tanulásban – mondja Petra. – Nagyon sok a beadandó esszé, de nem igazán a lexikális tudásra kíváncsiak a tanárok. Sokat hiányzom a versenyek miatt, de nagyon rugalmasan kezelik. Az edzésmunka teljesen más, mint otthon. Nem úszunk méterben olyan sokat, inkább a minőségre megyünk rá, mint a mennyiségre. A szárazföldi edzések inkább súlyzós tréningek. Más technikákkal, eszközökkel dolgozunk, mint otthon. Nem panaszkodom, egész jól megy az úszás.

Halmai Petra 100 mellen és 200 mellen is dobogós volt Fotó: Halmai P.

Olyannyira, hogy a napokban zajlott az év egyik legnagyobb versenye. Erre a viadalra fókuszáltak leginkább Petráék, s a magyar lány érmeket szerzett az államok közötti, 12 egyetem sportolóit felvonultató megmérettetésen.

– Elsőévesként sikerült 100 mellen 3., 200 mellen 2. helyet szereznem. Én voltam az első elsőéves, aki dobogóra tudott állni egyéni számokban. Arról nem is beszélve, hogy nagyon sokat javítottam az időimen.

Halmai Petra csapata számára most pihenőidőszak következik, de a fehérvári hölgy nem lógatja a lábát, továbbra is keményen edz, mert márciusban elindul itthon, az országos bajnokságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában