Mindenki kosárlabdázott a családban

2018.02.11. 13:00

Az akadémia edzője, Nagy Dániel számára egyértelmű volt a választás

A 29 éves edző, Nagy Dániel számára nyilvánvaló volt, hogy kosaras lesz, lévén ezt a sportágat űzte az egész família.

Horog László

Nagy Dániel 22 évesen szakított a játékkal, edző lett

Fotó: Horog László

Édesapja, Nagy György húsz évet töltött az Alba Regia SC NB I/B-s csapatában, Hegedűs István és Nagy Gábor edzők irányítása alatt, édesanyja fiatalon az Ikarusban kosarazott, nem jutott magas szintre. Nővére, Nagy Eszter korosztályos válogatott volt, 16 évesen hagyta abba, ugyanis mindkét térdében elszakadt a szalag.

- A testvérem nagyon peches volt, tönkrement az egyik térde, visszatért, aztán elszakadt a másik, kénytelen volt befejezni. Női vonalon tehetségesebb volt, mint én a fiúknál, de korán abbahagyta.

Nagy Dániel tízévesen kezdett kosarazni, Nagy Sándor volt a nevelőedzője, később Nagy Tamás, Kertész Zsolt, P. Nagy Ákos, Matus Gábor és Góbi Henrik is dirigálta.

- Amolyan jolly joker voltam, 1-től 4-ig bármilyen poszton játszhattam a 190 cm-es magasságommal. A legjobb eredményem utánpótlás bajnoki cím, Matus Gábor irányításával nyertünk a ZTE ellen az U20-as döntőben, valamint többször végeztünk a második és harmadik helyen. Sok jó edzőm volt, mindenkivel szerettem együtt dolgozni. Az alapokat Nagy Sándor tanította meg, Peresztegi Nagy Ákossal a taktika alapjait sajátítottuk el, tőle különösen sokat tanultam. Korán, 22 évesen hagytam abba, ki-öregedtem az Albacomp utánpótlásából, a Fehérvár KC-ban folytattam az NB I/B-ben, majd két évet játszottam Tatán, NB II-ben. Nem voltam kiemelkedő tehetség játékosként, ezt tudtam is magamról. A szüleim sem erőltették, hogy profi kosaras legyek. Annak természetesen örültek, hogy sportolok. Most a megyebajnokságban játszom, irányítóként, valamint a mezőnyben is szerepelek, de ha szükséges, bedobóként is. Bár nem szerzek sok pontot.

Az edzősködést 2012 nyarán kezdte a Dávid Kornél Akadémián. Régóta tervezte, hogy trénerként helyezkedik el a fehérvári utánpótlásban.

Nagy Dániel 22 évesen szakított a játékkal, edző lett
Fotós: Horog László

- Apukám és anyukám kifejezetten támogatta, hogy edzősködjek. Nem vagyok főállásban a DKKA-nál, a családi vállalkozásunkban dolgozom, van gazdasági és szolgáltató részlegünk. Remekül érzem magam az utánpótlásban, nem vágyom hangos sikerekre a felnőtteknél. Fehérváron születtem és élek, mindig a városi utánpótlásban szeretnék dolgozni. Az edzői hitvallásom egyszerű: mindig a gyerek az első. A legfontosabb, hogy a hozzám kerülő nebulókkal megszerettessem a sportot, a kosárlabdát.

Az első együttese a fiú U14 C volt, Blahó Barnabással dolgozott, két éve vezetőedzőként dirigálja a DKKA U14-es A-csapatát. Az Alba Fehérvárnál pedig az U16 C-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában