keményen edz

2018.01.25. 09:30

Ismét a felhők fölött a világbajnok pilóta

Józsa Dávid, az Albatrosz Repülő Egyesület pilótája az oktatás mellett idén a versenyzésre is koncentrál.

Nagy Péter

jozsa

Lassan két esztendeje már, hogy a fehérvári Józsa Dávid két arany- és egy ezüstérmet szerzett a matkópusztai vitorlázó műrepülő-vb-n. A 42. életévében járó sportoló a 2017-es esztendőben távol maradt a versenyzéstől, oktatóként ugyan rendszerint jár a „fellegekben”, de energiáját leginkább az 1936-os berlini olimpiára készült nagy teljesítményű vitorlázógép, a Nemere újraépítésének szenteli. A pilóta idei felkészülésében az erőnlét kialakítása játszik fontos szerepet, legutóbb a Fehérvár Karate Akadémia által szervezett többnapos edzőtáborban próbálta minél jobb formába hozni magát Józsa.

Csak nem sportágat vált?

- A téli szezonban vitorlázó műrepülés nincs, majd csak áprilisban kezdünk, motoros repülőgéppel ugyan két-három hetente felszállunk, de addig itt, a szárazföldön készülök – kezdte a karateedzést követően a kétszeres világbajnok műrepülő.

Mi történt önnel tavaly?

- Két esztendővel ezelőtt döntöttem úgy, hogy a 2017-es évet kihagyom. Az így felszabadult időben sokat oktattam itthon Börgöndön, illetve elindult a szívemhez közel álló Nemere Projekt is. Utóbbival a munkálatok jól haladnak, készül a főtartó és a törzskeretek, remélem, jövőre már a levegőben is megcsodálható lesz a vitorlázógép.

Idén újból rajthoz áll versenyzőként. Jól tudom?

- Igen, ezért is dolgozom az állóképességemen jelenleg. A megfelelő mozgáskoordináció nemcsak a szárazföldön, de a levegőben is fontos. Az augusztusi csehországi világbajnokságon már a legjobb formámat szeretném hozni.

A tavasz beköszöntével elkezdődik a repülési időszak, onnantól kezdve pedig intenzíven készülünk a cseh vb-re.

Józsa Dávid (b) az FKA edzéseit is látogatja Fotó: Nagy Norbert

Mennyire elégedett az egyesület új szerzeményével, a Cessna 128P típusú géppel?

- A szilveszteri hivatalos bemutatón ugyan nem vettem részt, de azt megelőzően volt szerencsém kipróbálni a Cessnát. Kiképzésre és célba ugrásra is ideális, ezzel nemcsak én, hanem az ejtőernyős szakosztály is egyetért.

Milyen érzés volt a karatékákkal együtt készülni?

- A hétvégi edzőtábor számomra is megterhelő volt, igaz, hogy fallabdázom, de ez teljesen más. A reggeli futások után az erőnléten volt a hangsúly napközben, délután pedig a küzdelemé volt a főszerep – mondta a pilóta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában