Hagyományteremtők

2018.01.15. 21:15

A Dévay testvérek révén Fehérvár is felkerült a triatlon térképére

Az Alba Triatlon SE versenyzői számára a nyári olimpiai játékokon való részvétel sem lenne meglepetés.

Nagy Péter

devay

A név kötelez, tartja a mondás. Ez a Dévay családban sincs másként, hiszen Márk és Zsombor édesapja, László a Debreceni Sportcentum-SI trénereként olimpiai bajnokot faragott hosszú távú úszásban az addig „csak” a medencében tündöklő Risztov Évából. A 2012-es londoni nyári játékokon a 10 km-es nyílt vízi úszásban aranyérmet szerző Risztov egykori felkészítője a fiúkhoz hasonlóan a triatlon szerelmesévé vált, Debrecenből pedig a koronázó városba tette át a székhelyét. Az Alba Triatlon SE edzője több mint öt esztendeje felügyeli gyermekei felkészítését, az utódok eredményei pedig magukért beszélnek: a 21 éves Márk korosztályos Európa-bajnoki-harmadik, a 18 esztendős Zsombor pedig mix váltóban lett Eb-ezüstérmes.

Milyen hangulatban zajlanak a családi edzések?

– Nem újkeletű dologról van szó, hisz’ apu már akkor is edzőm volt, amikor még csak úsztam – kezdte Márk. – Ebben a sportágban amúgy sem lehet elbújni, az időeredmények mindig jó visszaigazolásai annak, hogy miként teljesít egy versenyző. Nyílván, ha rossz napom van, azt apu is észreveszi, majd szóvá is teszi – vallotta be az idősebb Dévay fivér.

– Talán más szemében furcsának tűnik, hogy édesapánk vezetésével készülünk, számomra viszont óriási előny ez, mert apu ismer minket a legjobban – vette át a szót testvérétől Zsombor. – Egy kemény nap után – mondjuk, ha dolgozatokat írtam az iskolában –, akkor ő ezt figyelembe veszi és ehhez megfelelő edzéstervet készít – folytatta az ifjú Dévay.

Miként sikerül összeegyeztetni a triatlont a tanulással?

– Nekem akár három tréningem is lehet, körülbelül hat órát töltök gyakorlással egy nap – mesélte Márk. – Megmondom őszintén nem szívesen hagynék ki egy egy edzést sem, ezért is végzem levelezőn az egyetemet – vélte az U23-as Eb-harmadik.

– Az én helyzetemet megkönnyíti az, hogy sportosztályba járok, így úszással kezdhetem a napot, majd suli után vagy bringa vagy futás következik – mondta Zsombi.

A testvérpárt semmi sem tántoríthatja el attól, hogy minél sikeresebb triatlonisták legyenek Fotó: Dévay

Az agárdi pezsgőfutáson taroltak, majd’ három percet vertek a mezőnyre 12 km-en.

– Sokáig együtt futottunk Zsombival, aztán egy iramváltásnak köszönhetően behozhatatlan előnyre tettem szert – értékelt Márk.

– A rövid távokon húzzuk egymást, a sprinteknél hol én, hol Márk van elöl – jelentette ki a fiatalabbik testvér.

Mire számíthatunk a Dévay fivérektől ebben az évben?

– A nemzetközi porondon minél jobb eredményeket szeretnék elérni, mert az elkövetkező versenyek már a tokiói olimpia jegyében zajlanak – összegzett a 21 éves sportoló.

– Az külön öröm számunkra, hogy idén Székesfehérvár is rangos triatlon eseménynek ad otthont. Remélem, minél többen kilátogatnak -  és szurkolnak majd Márknak – az augusztus 24-25-én megrendezésre kerülő Európa-kupán – fejezte be Zsombor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában