Ez történt Fejér sportjában

2018.01.04. 10:30

A megyei versenyzők kitettek magukért, a drukkerek nem panaszkodhattak

Sikerekben igen gazdag évet tudhatnak maguk mögött a megye sportolói. Íme a 2017-es esztendő krónikája.

Visszavonult a hokipápaként ismert idősebb Ocskay Gábor

Január

Január 5.: A női kézilabda Magyar Kupa 3. fordulójában az Alba FKC a Mosonmagyaróvárt fogadta, a 20-20-as döntetlen azonban a kupa kiírása szerint a vendégek csapatának kedvezett, ezért a fehérvári együttes búcsúzott a további kupaküzdelmektől.

Január 7.: Három kapussal és 22 mezőnyjátékossal kezdte meg a felkészülést az új szezonra az NB I-ben a Videoton FC labdarúgócsapata.

Január 12.: Disztl Péter visszatért a Videoton FC kötelékébe, az utánpótlásban pallérozódó hálóőrök fejlesztését vette kézbe a korábbi közönségkedvenc kapus.

Január 25.: Az Alba Fehérvár együttese szoros mérkőzésen, három ponttal kikapott a francia Pau gárdájától, és búcsúzni kényszerült a kosárlabda Európa Kupától.

Január 31.: Fa Nándor áthajózott a Ráktérítőn, egyre közelebb érve végső céljához a Vendée Globe elnevezésű földkörüli vitorlásversenyen.

A székesfehérvári vitorlázó, Fa Nándor hajójával harmadszor is sikeresen megkerülte a Földet

Február

Február 6.: A jó kezdés ellenére kikaptak a fehérvári kézis lányok a Kuban Krasnodar gárdájától az EHF-kupa csoportkörének utolsó előtti mérkőzésén, amivel Deli Rita tanítványai kiestek a kupából.

Február 8.: 93 nappal az indulást követően a franciaországi Les Sables d’Olonne kikötőjében lépett ismét szárazföldre Fa Nándor, miután élete harmadik földkörüli versenyét is sikerrel vette a hatvannégy esztendős vitorlás.

Február 18.: A Szolnok elleni fináléban egyetlen ponttal győzött az Alba Fehérvár kosárlabdacsapata, így a győri döntő után Székesfehérváron kötött ki a trófea.

Február 24.: Bejelentette visszavonulását Ocskay Gábor, akinek a neve összeforrt az elmúlt négy évtized során sikert sikerre halmozó székesfehérvári jégkoronggal.

Kovács Sarolta (balra) remekelt a kecskeméti öttusa-világkupán

Március

Március 3.: A későbbi ezüstérmes MAC Budapest elleni negyeddöntőben végül alulmaradt a Kóger István vezette Fehérvári Titánok alakulata a jégkorong MOL Ligában.

Március 10.: A Videoton FC két futballistája, Paulo Vinícius és Asmir Suljic is Honosító Okiratot vehetett át Cser-Palkovics Andrástól, Székesfehérvár polgármesterétől.

Március 26.: Győzelemmel kezdte szereplését a FEZEN Divízió I-ben a Fehérvár Enthroners amerikai futballcsapata, miután küzdelmes mérkőzésen, 48-20-ra legyőzték a Budapest Eagles együttesét a First Fielden.

Az öttusázó Alekszejev Tamara kiválóan teljesített Litvániában

Április

Április 4.: A műkorcsolyaidény utolsó, székesfehérvári versenyén a házigazdák közül Fliszár Hanna, Szabó Jázmin és Szabó Klaudia is győzni tudott a megmérettetésen.

Április 7.: Az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia fiataljai három korosztályban is elsöprő fölénnyel nyertek.

Április 21.: Eredményesen szerepeltek megyei versenyzőink a portugáliai Caldas da Rainhában megrendezett nagyszabású harcművészeti világbajnokságon. A Sárosdi és a Székesfehérvári Kempo Sportegyesület összesen hét indulója nem kevesebb mint tíz arany-, nyolc ezüst- és hat bronzéremmel térhetett haza.

Április 23.: A harmadik alkalommal megrendezett CEP Fehérvár Félmaratonon mintegy 1100 indulót csábított Fehérvárra, többek között az USA-ból és az Egyesült Királyságból is érkeztek futók.

Május

Május 1.: Több ezer embert mozgatott meg ezúttal is a Sportmajális névre keresztelt rendezvény, ahol azon kívül, hogy a különböző székesfehérvári és megyei sportegyesületek megmutathatták magukat, több sportverseny is megrendezésre került.

Május 9.: Kovács Sarolta és Demeter Bence kettőse diadalmaskodott a kecskeméti öttusa-világkupán a vegyes váltók versenyében. Kovács révén még egy bronz-, míg Demeter jóvoltából pedig egy ezüstéremmel gazdagodtak a fehérvári atléták, a magyar küldöttség érmeit ők ketten szerezték.

Május 10.: Hanga Ádámot, a volt fehérvári kosárlabdázót a Baskonia férfi csapatának magyar válogatott játékosát az Euroligában szereplő együttesek edzői megválasztották a 2016-2017-es idény legjobb védőjének.

Május 27.: A labdarúgó NB I utolsó fordulójában a Budapest Honvéd hatalmas csatában 1-0-ra nyert, és ezzel megszerezte a 14. bajnoki címét.

A Vidi két labdarúgója, Asmir Suljic (balra) és Paulo Vinícius (jobbra) is magyar állampolgár lett

Június

Június 12.: A szokásos hatalmas érdeklődés mellett zajlott a 2017-es Fehérvár Rallye, amely végül a Hadik András-Kertész Krisztián alkotta duó győzelmével zárult. A tavalyi győztes Herczig Norbert ezúttal egy ezüstérmet vehetett át a záró etap után.

Június 18.: A férfi kosarasok bajnoki döntőjének ötödik meccsét a koronázóvárosban vívta az Alba és a Falco gárdája. A házigazdák 78-71-re nyertek, ezzel a fehérvári kosárlabdacsapat ötödször hódította el a bajnoki címet.

Június 20.: Harmadik Európa-bajnoki címét is megszerezte a székesfehérvári Czipó Vivien az olaszországi soft darts-Eb junior versenyén.

Június 22.: A fehérvári játékosokra épülő magyar minifutball-válogatott remek teljesítménnyel bronzérmet szerzett a Brnóban megrendezésre kerülő Európa-bajnokságon.

Június 26.: Alekszejev Tamara, az Alba Öttusa SE sportolója kiváló versenyzéssel végzett az élen a Litvániában zajló öttusa-világkupán.

Június 30.: Ziga Jerman nyerte a 38. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny második, csütörtöki szakaszát, ezzel átvette a vezetést összetettben. A Velencéről Siófokig tartó 138 kilométeres szakaszon 440 méter szintkülönbség, három gyorsasági részhajrá és egy harmadik kategóriás hegy leküzdése várt a bringásokra.

Visszavonult a hokipápaként ismert idősebb Ocskay Gábor

Július

Július 3.: 11 szám lebonyolításával megkezdődött a hetedik Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj a fehérvári Bregyó közben.

Július 14.: Meghosszabbította szerződését a Magyar Kupát és bajnokságot nyerő Alba Fehérvár kosarazóinak edzője, Dzunic Branislav.

Július 20: Hazai pályán 1-1-es döntetlenre végzett a Videoton FC az észt Nömme Kalju ellen az Európa Liga második selejtezőkörében. A piros-kékek így a sorozat harmadik fordulójába jutottak.

Július 28.: A Győrben megrendezett Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon az Arak sportolója, Takács Boglárka ezüstérmet szerzett 100 m női síkfutásban.

A szezon első meccsén 9-1-es vereséget szenvedő Fehérvár AV19 hokisai (kékben) egyre jobb formába lendültek

Augusztus

Augusztus 1.: 12 játékossal megkezdte felkészülését az Alba Volán SC kötelékéből kilépő, városi klubként funkcionáló Fehérvár AV19, amely a rájátszásba jutást tűzte ki célul az új szezonban.

Augusztus 3.: Az idegenbeli, 2-1-es vereség után a Videoton FC 1-0-ra verte a Girondins Bordeaux együttesét, ezzel továbblépett az Európa Liga negyedik fordulójába.

Augusztus 24.: A belgrádi, gól nélküli döntetlen után a Videoton FC optimistán várhatta a visszavágót a Partizan Beograd ellen, de a szerbek 4-0-ra nyertek, a Videoton kiesett az Európa Ligából.

Augusztus 30.: Bódis-Szabó Katinka, a Fehérvár Rugby Club versenyzője Európa-bajnoki címet szerzett a Svédországban megrendezett Masters Súlyemelő Eb-n.

A francia Bordeaux kiejtésével nagy bravúrt vittek véghez a Videoton FC (pirosban) labdarúgói

Szeptember

Szeptember 1.: IX. alkalommal rendezték meg Székesfehérváron az Ifj. Ocskay Gábor Emléktornát, a háromnapos eseményen a Fehérvár AV19 jégkorongcsapata mellett a Medvescak Zagreb, a HC Nové Zámky és a Lausitzer Füchse gárdája vett részt.

Szeptember 2.: Nagyszabású, ITF Men’s Future nemzetközi férfi tenisztornát rendeztek a megyeszékhelyen, a megmérettetésen 17 ország 64 sportolója lépett salakra.

Szeptember 5.: Megérkezett az Alba Fehérvár kosárlabdacsapatának ötödik tengerentúli légiósa, Trevis Simpson, aki előzőleg a Fülöp-szigeteken játszott.

Szeptember 10.: A két nappal korábbi, Vienna Capitals elleni súlyos, 9-1-es vereség után Zágrábban javított a Fehérvár AV19 jégkorongcsapata. A kék-fehérek hosszabbítás után 4-3-ra verték a Medvescak együttesét.

Szeptember 13.: Barzsó Henrietta, a Sárosdi Szkander Klub Animal Arms versenyzője három világbajnoki érmet szerzett a Budapesten lebonyolításra kerülő 39. Szkander- és Paraszkander-világbajnokságon.

Szeptember 16.: A Puskás Akadémia FC labdarúgócsapata történelmi tettet hajtott végre, amikor a Mezőkövesd legyőzésével zsinórban az ötödik mérkőzésükön is veretlenek maradtak.

Szeptember 21.: Hári János, a magyar jégkorong-válogatott kiválósága a Fehérvár AV19 gárdájához szerződött a német Düsseldorf csapatától. A 25 éves támadó 2005-ben került Svédországba, ahol azóta 175 SHL-meccset játszott.

Szeptember 23.: A bajnoki döntő visszavágójaként számon tartott Videoton FC-Budapest Honvéd mérkőzésen 1-1-es döntetlen született.

Szeptember 29. : Az öttusázó Demeter fivérek, Bence és Gergely ugyanazon a napon feküdtek a kés alá. Az előbbit a csípőjével, míg az utóbbit a szívével operálták.

Gatlin (j) és Simbine is szélvészgyorsan vágtázott a Bregyóban

Október

Október 5.: Elutazott a tunéziai Naveul városában lebonyolításra kerülő világbajnokságra a magyar kispályás labdarúgó-válogatott. A keretben öt fehérvári játékos kapott helyet, valamint a szövetségi edző, Nagy Lajos is a koronázóváros szülötte.

Október 10.: A frissen életre hívott Visegrádi Kupa negyeddöntőjében a Fehérvár AV19 jégkorongcsapata a szlovák Érsekújvár együttesével találkozott, a Volán 4-0-s győzelemmel lépett tovább.

Október 22.: Nemzetközi utánpótlás-seregszemlét rendezett a fiúknál az Alba Fehérvár-DKKA kosárlabdacsapata, a házigazda együttesből Takács Milán pedig bekerült a torna legjobb ötösébe.

Október 28.: Hiába vezetett két góllal a Videoton FC az Újpest FC vendégeként a Megyeri úton, a fővárosiak egyenlítettek a végén. A parázs hangulatú találkozón a fehérváriaktól Hadzic és Suljic is a kiállítás sorsára jutott.

Az EHF-kupában is megmutathatták magukat a fehérvári kézilabdázók (kékben)

November

November 3.: Kihirdette 28 fős bő keretét Kim Rasmussen, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya a decemberi németországi világbajnokságra. A dunaújvárosi Kovács Anna és a fehérvári Mayer Szabina is bekerült az utazó csapatba.

November 11.: Az áprilisban, Gyirmóton súlyos alkartörést szenvedő Kovács István, a Videoton FC labdarúgója megkezdte az edzéseket.

November 15.: Zsinórban harmadik győzelmét aratta az Alba Fehérvár a belga Charleroi gárdája ellen az Európa Kupában. A fehérvári kosarasok 74-52-re győztek, és az élre álltak az F-csoportban.

November 19.: A világbajnokság miatt bekövetkező hathetes szünetet megelőzően utolsó bajnokiját vívta az Alba FKC. A székesfehérvári kézisek 34-14-re verték az újonc Vasas együttesét.

November 25.: Az NB I-es labdarúgó-bajnokság 17. fordulójában döntetlen született az újoncok randevúján, ugyanis a Puskás Akadémia FC 2-2-es eredményt ért el a Balmazújváros otthonában.

Nagy csatákat hozott az ITF Men’s Future teniszverseny Fehérváron

December

December 2.: Az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság csúcsrangadóján, egy remek hangulatú derbin a Videoton FC 3-0-s vereséget szenvedett a Ferencváros vendégeként. A piros-kékek jobb gólkülönbségüknek köszönhetően maradtak a tabella élén.

December 15.: A tavaszi, nagysikerű gála után ismét profi ökölvívógálát szerveztek Székesfehérváron. Az eseményen három fiatal fehérvári bunyós is kötelek közé lépett. Horváth Zoltán és Márton Balázs győztesen hagyta el a ringet, míg a kisváltósúly magyar bajnoki övéért bokszoló Törteli Balázs kikapott.

December 19.: Madridba utazott a Puskás delegációja, ahol Tóth Balázs és Papp Bence személyesen adták át a királyi klub képviselőinek a 2018-as, Felcsúton lebonyolításra kerülő Puskás-Suzuki-kupa meghívóját.

December 28.: Zsinórban nyolcadik győzelmét aratta az Alba kosárlabdacsapata, amely a bajnokságban sokáig vezető Körmendieket verte 40 pontos különbséggel.

Negyven ponttal dobtak többet az Albások (fehérben) a Körmend elleni decemberi szuperrangadón

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában