Műtét

2017.09.28. 20:39

Az öttusázó Demeter fivérek ugyanazon a napon feküdtek kés alá

A Volán Fehérvár két öttusázója ugyanazon a napon esett át műtéten, Demeter Gergelyt a szívével, Demeter Bencét a csípőjével operálták a múlt hét közepén.

Horog László

Demeter Bence (balra) és Demeter Gergely együtt versenyzett a 2013-as Eb-n

Fotó: Horog László

Az élet produkál néha egészen elképesztő dolgokat: a testvéreket szinte egyszerre operálták, 60 km eltéréssel, Bencét Tatán, Gergelyt pedig Budapesten, a Városmajorban. Egyik beavatkozás sem tartozott a kézlegyintéssel elintézhető kategóriába.

A 27 éves Bence csípőjét tették rendbe, a bal combcsontján találtak kinövést, felrakódást, ezt faragták le.

Demeter Bence (balra) és Demeter Gergely együtt versenyzett a 2013-as Eb-n

- A csontkinövés koptatta az ízületet és a porcot, fájdalmaim nem voltak, de beszűkült a mozgásom, egy törökülést sem voltam képes megcsinálni. A bal csípőm megsérült májusban, a röntgen kiderítette, hogy a másik oldalon is van elváltozás, ami a későbbiekben gondot okozhat. A bal csípőmnél a probléma megoldódott, az meggyógyult, a műtétnek köszönhetően remélem, nem lesz gond a jobbnál sem. Három hónap a teljes gyógyulás, hat hétig mankóval vagyok kénytelen közlekedni, a jövő héttől szobakerékpárral már tekerhetek, óvatosan. De arra nincs esély, hogy a közeljövőben a teljes testsúlyommal rálépjek a jobb lábamra. Az öttusázást januárban, vagy februárban kezdhetem – mondja Bence.

A balul sikerült kairói világbajnokság – a pocsék, selejtezős vívás miatt nem jutott döntőbe – után beszélte meg orvosával, hogy rászánja magát a beavatkozásra.

- Miután az ember nem szívesen fekszik kés alá, érthetően gondolkodtam, majd az operáció mellett döntöttem. Artroszkópos beavatkozás volt, másfél órán át tartott. Nem altatással, hanem érzéstelenítéssel, három helyen hatoltak a csontozatig, az operációt követő nap nehéz volt, komoly fájdalmakkal. Az idő múltával most már egyre jobban érzem magam.

A csapatban világ- és Európa-bajnok, egyéniben Eb-bronzérmes olimpikon, Demeter Bence idei éve remekül indult, megnyerte a szezonnyitó budapesti, fedettpályás versenyt, aztán győzött Los Angelesben az évnyitó Világkupa-viadalon, Kecskeméten pedig második lett. A folytatás nem alakult ennyire jól, reméli, 2018-ban sérülésmentesen szerepel, sikeresen.

Öccse, a 25 éves Gergely egyéniben junior vb-ezüstérmes, csapatban világbajnok. Ő is nagy reményekkel várta a 2017-es esztendőt. Nem gondolta, hogy szeptember végén műtéten esik át a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. Két éve kezdődött, a futóedzéseket követően gyakran volt magas a pulzusa. Az időszakosan – néha évente, később havonta, az utóbbi időben már hetente jelentkező -, 240-es pulzus komoly aggodalomra adott okot. Volt, hogy hosszú ideig tünetmentes volt, máskor nagyon sebesen vert a szíve. Emiatt nem utazott el augusztus végén a kairói, felnőtt vb-re, ahol váltóban szerepelt volna.

- A szívkórházban elektrofiziológiai beavatkozásra került sor, a combartérián keresztül vezettek egy drótot a szívembe. Nekem úgy magyarázták az előzményeket, hogy a szívemben vezetékek viszik az áramot, az egyik elágazásnál rövidzárlatot okozott, hogy túl hosszú volt a vezeték, ez okozta a szokatlanul magas ritmust. A kilógó, gondot okozó részt kisütötték. Azt mondják, ez nem túl bonyolult beavatkozás, de kockázat van benne, hiszen a műtétnél egy drótot juttatnak a szívemig. Örülök, hogy túl vagyok rajta. Minden rendben van, pihenek, másfél hét múlva kezdhetem az edzéseket – közölte Demeter Gergely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában