Déryné Program

2024.06.03. 20:00

Kitelepítések a Felvidéken: dalszínházi előadás érkezik Seregélyesre

Fehérlaposok címmel kétfelvonásos dalszínházi előadás érkezik a Seregélyesi Művelődési Ház és Könyvtárba június 14-én, pénteken. Az előadás központi témája az 1940-es években lezajlott felvidéki kitelepítés.

Héjj Vivien

A felvidéki kitelepítéseket két család történetén keresztül mutatja be az előadás

Forrás: Magyarock Dalszínház

A Magyarock Dalszínház Színházi Egyesület előadásában színre vitt rockopera két család történetén keresztül mutatja az 1947-es felvidéki kitelepítéseket. A Déryné Program keretei között Seregélyesre érkező előadást június 14-én, pénteken 19 órától láthatja a közönség.

A történet a jelenből indul, amikor is fiatalok beszélnek a kitelepítések tragédiájáról. Szavaik a múlt világába, egy felvidéki kis településre kalauzolják a nézőket, s a színpadon megelevenedik a Tóth és a Molnár család története.

– A csehszlovák kormány azonban már döntött. A kitelepítésért felelős tiszt kioktatja katonáit, ez a jövő, ennek így kell történnie. A bűnös magyar nemzetnek el kell hagynia ezt a földet – olvasható az előadás színlapján a drámai történet kiindulópontja.

Vajon mi történik akkor, amikor a a családfőt arra kérik, a béke érdekében vallja magát szlováknak, elkerülve ezzel a kitelepítést? Családi tragédiák, munkatáborban töltött napok és szökés az ismeretlenbe – a két család tragédiája a lelkekig hatol.

A kétfelvonásos előadást Vizeli Csaba rendezésében láthatja a közönség, a főbb szerepekben Varga Miklós/Kósa Zsolt – váltott szereposztásban –, Makrai Pál, Csengeri Attila és Laklóth Aladár/Molnár Árpád. Az előadásra jelképes áron vásárolhatnak jegyeket az érdeklődők a könyvtár nyitvatartási idejében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában