Hagyományőrzés

2024.05.25. 20:25

Iszkaszentgyörgyön is kitáncolták a májfát (videó)

Míg a május eleji májfa állítás elterjedt szokás és sok feljegyzés maradt ránk erről a régi időkből is, úgy a fa május végi kitáncolásáról, vagyis kidöntéséről kevesebb írás szól. Pedig elméletileg ez nagyobb ünnepséggel járt, mint az állítás. Iszkaszentgyörgyön szombaton jött el ennek az ideje.

Borsányi Bea

A kiszáradt májfát kidöntés után feldarabolták és elszállították

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A májusfa ledöntésének szertartásos mozzanata volt a fa körültáncolása, illetve sok helyen a májusfára mászás, hogy a sikeres vállalkozó megkaparintsa a fa tetejére erősített italos üveget. A lehúzott kérgű fatörzsön felmászni nem is volt könnyű mutatvány! Iszkaszentgyörgyön üveg ugyan nem volt a fa tetején és nem is táncolták körbe a fát, hanem mellette ropták, ám a lényeg a hagyomány életben tartása volt. Az eseményt meghirdető Iszkaszentgyögyi Hagyományőrző Egyesület nagyon fiatal, még csak két éves és egyelőre a szüreti felvonulás és bál a legnagyobb rendezvénye. Ám igyekeznek bővíteni a „repertoárt”, így jött a májfa kitáncolás, illetve az azt követő bál megrendezése. Azt nem lehet mondani, hogy nagy volt az érdeklődés, de aki csatlakozott, jól érezhette magát szombat este és jövőre talán nagyobb híre megy a faluban az események! 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában